Deprem Bölgesinde Kontak Lens Kullanımına Dikkat!

Türk Oftalmoloji Derneği, deprem bölgesinde kontak lens kullananların dikkat etmesi gereken kurallarla ilgili açıklamalar yaptı.

Deprem Bölgesinde Kontak Lens Kullanımına Dikkat!
03 Nisan 2023 Pazartesi 10:58

Türk Oftalmoloji Derneği, kontak lens kullanımıyla ilgili açıklamalar yaptı

Deprem Bölgesinde Kontak Lens Kullanımına Dikkat

Türk Oftalmoloji Derneği, deprem bölgesinde kontak lens kullananların dikkat etmesi gereken kurallarla ilgili açıklamalar yaptı. Temiz suya ve iyi hijyen koşullarına sahip olmayan kontak lens kullanıcılarının lens kullanmaya ara vererek, şartlar iyileşinceye dek bir süre gözlük kullanmalarının göz sağlığını korumak için önemli olduğuna dikkat çekti.

Türk Oftalmoloji Derneği Kontak Lens Birim Sekreteri Prof. Dr. Zeynep Özbek deprem bölgesinde kontak lens kullanırken dikkat edilmesi gerekenleri hatırlatarak göz sağlığını korumak için alınacak tedbirleri vurguladı. Prof. Dr. Zeynep Özbek, kontak lens kullanımı sırasında hijyen kurallarına uyulmasının göz sağlığı korumak için hayati önem taşıdığına dikkat çekerek, “Temiz şebeke suyu, sabun, hijyenik musluk gibi şartlara ulaşamayan kişilerin kontak lenslerini kullanmaya ara vererek bu sorun çözülene kadar tekrar gözlük kullanmasını tavsiye ediyoruz. Aksi takdirde göz sağlığına ciddi olumsuz etkileri olacaktır” dedi.

Kontak lensler nasıl kullanılmalı?

Kontak lensler iyice yıkanmış, durulanmış ve kurulanmış temiz ellerle, kendi solüsyonu ile temizlenip saklandığı lens kabı içinden alınarak sabah göz yüzeyine uygulanır ve kişinin gün boyunca görme ihtiyacını karşıladıktan sonra akşam yatmadan önce yine yıkanmış, durulanmış ve kurulanmış ellerle gözden çıkarılır. Tekrar özel solüsyonu ile temizlenir ve temiz solüsyon ile saklama kabına konur.

Gözün saydam tabakası olan kornea üzerinde yerleşen kontak lensler mikrop kapma riski nedeniyle her gece uyumadan önce ve duşa, banyoya girerken çıkarılmalıdır. Güvenli kontak lens kullanımı için takmadan ve çıkarmadan önce ellerin temiz su ve sabunla yıkanmış, durulanmış olması şarttır.

Deprem bölgesinde kontak lens kullanımı

Prof. Dr. Zeynep Özbek, ülkemizde yaşanan deprem felaketi nedeniyle etkilenen bölgelerde yaşamaya devam eden ya da görev yapan kişilerin içinde bulundukları ortamda temiz suya ve solüsyona ulaşımının kısıtlı olması, yaşanan ortamın enkaz nedeniyle tozlu olması kontak lens kullanımını riskli hale getirdiğini belirtti. Prof. Dr. Özbek şöyle devam etti:

“Kontak lens kullanan kişilerde kirli sudan veya kirli ellerden göze gelen mikroplar görme kaybına kadar gidebilen ciddi enfeksiyonlara yol açabilir. Bu nedenle mümkünse bu zor dönemde lens kullanmaya ara verilip gözlük kullanılması en doğru seçim olacaktır. Türk Oftalmoloji Derneği olarak hem bölgede görev yapan göz hekimi üyelerimizle hem de mobil göz muayene hizmeti vermek üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kontak lens kullananların en yakın noktadaki göz hekimine başvurmalarını ve gözlük temin etmek için taleplerini iletmelerini öneriyoruz.”

TOD Hakkında

Türk Göz Hekimlerinin resmi ulusal mesleki derneği olan Türkiye Oftalmoloji Derneği (TOD), göz hastalıkları uzmanlarını ve bu konuda uzmanlık eğitimi almakta olan hekimleri bünyesinde barındırıyor. 5 bini aşkın üyesiyle ulusal göz sağlığına katkıda bulunmayı, üyelerinin mesleki ve bilimsel alanlar başta olmak üzere her alanda gelişmelerini sağlamayı, haklarını korumayı, halkın göz sağlığını ve mesleğin geleceğini tehdit eden etik ve bilim dışı uygulamalarla mücadele etmeyi amaçlıyor. 1928 yılında kurulan derneğin genel merkezi İstanbul’da bulunuyor.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.