Deneysel Kontak Lens Geliştirildi

Uluslararası araştırmacılardan oluşan bir grup araştırmacı rutinde lenslerin üretiminde kullanılan hidrojel adlı maddeyi daha da elastik hale getirerek işe başladı.

Deneysel Kontak Lens Geliştirildi
28 Kasım 2020 Cumartesi 16:35

Tıbbi durumların takibinde kullanılabilecek deneysel kontak lens geliştirildi

Uluslararası araştırmacılardan oluşan bir grup araştırmacı rutinde lenslerin üretiminde kullanılan hidrojel adlı maddeyi daha da elastik hale getirerek işe başladı.

Gelişen teknolojiyle birlikte tıp ve medikal alanlarda da birçok gelişme yaşanmış, çeşitli medikal durumların monitörizasyonu ( izlem ) için çeşitli kontak lensler geliştirilmekle birlikte üretilen lensler genelde malzeme olarak derin araştırmalar gerektirmesine rağmen biyolojik olarak dokuya tam olarak uyum gösteremeyebiliyor, bu durum da çeşitli tıbbi durumların ortaya çıkmasına neden olabiliyor.

Bahsi geçen durumu daha da iyileştirmek amacıyla bir grup araştırmacı materyal olarak daha kullanıcı dostu kontak lensler geliştirdi. Uluslararası araştırmacılardan oluşan bir grup araştırmacı rutinde lenslerin üretiminde kullanılan hidrojel adlı maddeyi daha da elastik hale getirerek işe başladı. Daha elastik hale gelen hidrojelin büküldüğünde dahi eski pürüzsüz yüzey yapısını koruyabildiği öne sürülüyor.

Kontak lensler

Bilim insanları daha elastik hale gelen hidrojeli yüzeyinde çok küçük çıkıntılar bulunan bir tür kalıba döktü ve bu sayede lensin yüzeyinde çok küçük mikro kanallar oluşturuldu. Daha sonra lens tekrardan hidrojelle muamele edildi ve böylece mikro kanallar direkt olarak lensin yüzeyine açılmak yerine lensin içerisinde bulunan mikro tünellere dönüştü.

Bahsi geçen mikro tüneller yardımıyla gözyaşının lensin içerisindeki kimyasalla dolu küçük çanaklara dolması sağlanıyor ve gözyaşı sıvısında bulunan biyobelirteçler, çanaklardaki kimyasalla etkileşime girerek renk değiştiriyor ve bu durum gözyaşının içeriğinin takip edilmesini kolaylaştırıyor. Yöntem daha da geliştirilebilirse çeşitli durumların takibinde ve hastalıkların tedavisinde kullanılabilecek gibi görünüyor.

Kaynak:www.donanimhaber.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.