Defakto sağlık reklamlarına göz yumuluyor!

Küçüker açıklamasında; "Hastanın görmesini sağlayan cam ve çerçeve değil, gözlüktür.

Defakto sağlık reklamlarına göz yumuluyor!
01 Aralık 2014 Pazartesi 07:43

Gözlükçüler ve Optisyenler konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Eczacı Gözlükçü Taylan Küçüker gözlük reklamları ile ilgili bir basın açıklaması yaptı.

 

Küçüker açıklamasında; "Hastanın görmesini sağlayan cam ve çerçeve değil, gözlüktür. Defakto sağlık reklamlarına göz yumuluyor.

 

Hastanın görmesini sağlayan cam yada çerçeve değildir.Görmesini sağlayan, refraksiyon kusurunu düzelten, göz hekiminin tıp bilgisi ile yazdığı reçeteyi, gözlükçü/Optisyen'in meslek bilgisini katarak, cam ve çerçeveden kişiyi özel olarak ürettiği, görmeyi temin eden optik sağlık gereci gözlüktür.

 

Refraksiyon Kusurlarının düzeltilmesi, tedavi olarak tanımlanmaktadır.İlaç ve hekim reçetesi ile yazılan tedavilerin reklamı yapılamayacağı açık hükümdür.

 

40 TL'lik basit bir gözlükle şaşılık tedavisi yapılabilir.

 

Cam, çerçeve gözlük değildir.SGK'nın ödeme yaptığı, hekim reçetesi ile yazılan, sağlık eğitimi gerektiren gözlüğün reklâmı yapılamaz.

 

Gözlükçülerin, sağlık hizmeti sunucularından ayrı düşünülmesi mümkün değildir. Gözlükçülük mesleği de bir sağlık mesleğidir. Çünkü özel kanunu vardır, diğer sağlık meslekleri gibi Sağlık Bakanlığı'nın gözetim ve denetiminde faaliyet gösterir. Eğitimle elde edilen bir meslektir. Toplumun ve fertlerin bu alandaki sağlığının korunması, yasa ile gözlükçülere emredilir. Mesleğin temel politikalarını ve faaliyetlerimizi belirlerken, meslek kanunumuzda emredilen hükümler doğrultusunda, ticari değil, fertlerin ve toplumun sağlığı esas alınmak zorundadır. Yasak olan reklamların DEFAKTO olarak önü açılırsa, uzun vadede toplumun göz ve görme sağlığı zarar görür, israf ve kamu harcamaları misli ile artar.

 

Sağlık Bakanlığı, sermayenin DEFAKTO ticari reklâmlarının önüne geçmezse, geleneksel müesseselerin yarısının kapanmasına, işsiz kalmasına sebep olacaktır.

 

Kişilerin bilgi ve rızaları olmaksızın, şahsi telefonlarının rastgele aranması, mektup, kısa mesaj ve elektronik posta gönderilmesi; ticari kuruluşlarla sözleşmeli olarak yürütülen özendirme ve bu yolla kişileri kendi sağlık kuruluşuna yönlendirme faaliyetleri ve bunlara yönelik tanıtımlar mesleki mevzuata uygun değildir. Bütün ikaz ve şikâyetlerimize rağmen, defakto reklâm faaliyetleri devam ediyor. Defakto yapılan reklâmların tamamı mesleki mevzuata aykırı reklâmlardır. Bu konudaki taleplerimizi ve çözüm önerilerimizi sözlü ve yazılı olarak, ilgililere ilettik, çözüm bekliyoruz.

 

Her ülke sağlıkla ilgili bir alanda, ekonomik imkânlarına ve toplumun ihtiyacına göre düzenleme yapabilir. Birçok AB ülkesinde Ticaret mesleği el sanatı olarak düzenlenmiş, Ticaret Bakanlığına bağlıdır. Meslek mevzuatı düzenlenmemiş ülkeler mevcuttur. Sermaye tarafından çok sık örnek gösterilen Almanya'da 1200'den fazla optisyen işsizdir. Geleneksel gözlükçüler hızla kapanmakta, zincir mağazaların pazar payı orantısız artmakta, tekel oluşmaktadır. Türkiye'de geleneksel müesseseler ,halkın kolayca ulaşabileceği yaygın bir sağlık hizmeti sunuyor ,istihdam sağlıyor,katma değer üretiyor.Ücretsiz sağlık danışmanlığı yapıyor .Çağdaş bir toplum inşasına katkı sağlıyor.

 

Sağlığın reklâmı olmaz. Göz ve halk sağlığını olumsuz etkileyecek defakto uygulamalara, Bakanlığımızın izin vermemesini, kamu sağlığının korunması yaşadığımız mağduriyetleri giderecek tedbirlerin hızla almasını talep ediyoruz" dedi.

 

 

 

 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.