Çocuklarda Körlüğe Sebep Oluyor!

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Dr. Ümit Bilge Samanlı açıklıyor.

Çocuklarda Körlüğe Sebep Oluyor!
21 Ekim 2014 Salı 09:23

Yüksek tansiyonun yetişkinler kadar çocuklarda da görülebildiğini belirterek, yenidoğan bebekler de dahil her yaştan çocuğu etkileyen yüksek tansiyonun, körlük, böbrek yetmezliği ve kalp yetmezliğine yol açabildiğini bildirdi.

 

Samanlı, yaptığı yazılı açıklamada, genellikle belirti vermeyen yüksek tansiyonun, baş ağrısı, baş dönmesi, burun kanaması ve görmede bulanıklık ile kendini gösterebildiğini belirtti.

 

Çocuklarda görülen yüksek tansiyonun da genellikle rutin muayene sırasında, çocukta bir yakınmaya yol açmamışken belirlendiğini aktaran Samanlı, bazen de özellikle ani kan basıncı yükselmelerinde baş ağrısı, bulantı, kusma, kulak çınlaması, çarpıntı, aşırı terleme, yorgunluk hissi gibi belirtiler görülebildiğini kaydetti.

 

Samanlı, yüksek tansiyonun doğumsal kalp anomalisine bağlı ise çocuk doktoru muayenesinde kalpte üfürüm duyulabildiğine işaret ederek, "Tansiyon yüksekliği yetişkinler kadar çocukları da ilgilendiriyor.

 

 

Yenidoğan bebekler de dahil her yaştan çocuğu etkileyen yüksek tansiyon, körlük, böbrek yetmezliği ve kalp yetmezliğine yol açabiliyor" ifadelerini kullandı.

 

"Çocuklar için özel tansiyon aleti kullanılmalı"

 

Çocuklarda kan basıncının ölçülmesinin rutin kalp değerlendirmelerinin bir parçası olduğunu vurgulayan Samanlı, şunları aktardı:

 

"Hangi yaşta olursa olsun, erişkinlerdeki gibi 120/80 ölçüm değerlerinin üstüne çıkılması durumunda çocuklarda da tansiyon yüksekliğinden bahsedilebilir.

Ancak ölçüm için kullanılan cihazlardaki kollukların, çocuğun yaşına ve ağırlığına uygun olması önemlidir. Çünkü büyük kolluklar, tansiyonu olduğundan daha düşük, küçük kolluklar ise tansiyonu daha yüksek gösterebilmektedir.Ölçüm değerleri elde edildikten sonra da yaş ve cinsiyete göre belirlenmiş normatif çeteleler ile karşılaştırma yapılarak normal ya da yüksek olduğu, eğer yüksekse bunun derecesi değerlendirilmektedir."

 

Samanlı, sağlıklı tansiyon ölçümü yapılabilmesi için çocuğun huzurlu ve sakin olması gerektiğini kaydederek, "Çocuklarda hastane ve doktor korkusu yüzünden nabzının yükselmesi nedeniyle geçici tansiyon yükseklikleri görülebilmektedir. Bu durumda, çocuk sakinleşip güven duygusuna yeniden kavuştuktan sonra ölçümün yenilenmesi sorunu çözümleyecektir" dedi.

 

Çocuklarda sağlıklı tansiyon ölçümü yapabilmenin diğer bir yolunun da çocuğun koluna özel bir tansiyon ölçme cihazı takılı olarak eve gönderilip, evde 24 saatlik kayıt yapılması olduğunu aktaran Samanlı, yüksek tansiyona yol açan organik sebepler arasında doğumsal kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları, hormonal hastalıklar ve ergenlerde sigara içilmesinin sayılabileceğini belirtti.

 

Obezite yüksek tansiyonu tetikler

 

Çocuklarda tansiyon yüksekliği durumlarının çoğunda organik bir sebep belirlenemediğini kaydeden Samanlı, şu bilgileri verdi:

 

"Fakat çocukluk döneminde giderek artan fazla kiloların, yüksek tansiyona yol açtığı bilinmektedir. Günümüzde, dengesiz beslenen çocuklarda hem yüksek tansiyon sorunu hem de edinsel kalp hastalığı sinsi bir şekilde artmakta ve 5-6 yaşlarındaki çocuklarda bile bu tür sorunlara rastlanabilmektedir. Özellikle, aile hikayesinde kan değerlerinin yüksekliği, geçirilmiş koroner arter hastalığı, obezite, sigara içimi, şeker hastalığı gibi risk faktörleri de varsa çocuğun sağlığı daha da kötü etkilenebilir. Bunların arasında ilk kendini belli eden tansiyon yükselmesi olabilir."

 

Ümit Bilge Samanlı, ailelerin obeziteye karşı bilinçli olması gerektiğini vurgulayarak, çocukların fazla hamurlu ve şekerli besinlerden uzak tutularak, enerji alımı ile fiziksel aktivitelerinin dengelenmesi gerektiğini bildirdi.

 

Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız.

 

Kaynak:saglikaktuel.com

 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.