Çocuklara Bifokal Cam Verilmesinin Nedenleri Nelerdir?

Bu çocukların akomodasyon kabiliyeti tükenmiş midir?

Çocuklara Bifokal Cam Verilmesinin Nedenleri Nelerdir?
12 Nisan 2022 Salı 16:16

Çocuklara Bifokal Cam Verilmesinin Nedenleri Nelerdir?

Bazen çocuklara bifokal camlar verilmektedir. Genelde akomodasyon kabiliyeti azalan Presbiyoplara 40 yaşından sonra progresif camlara bir alternatif olarak verilen bifokaller çocuklara neden verilmektedir? Bu çocukların akomodasyon kabiliyeti tükenmiş midir?

Afak” vakalarının haricindeki durumlarda sorunun nedeni akomodasyon kabiliyetinin az olması değildir. Neden, doktorun, çocuğun okurken akomodasyon yapmasını istememesinden kaynaklanmaktadır. Bunun birkaç nedeni olabilir.

Bunun dışında, bifokal camların çocuklarda diğer kullanım nedeni de afakinin (göz merceğinin olmaması veya alınmış olması) mevcut olmasıdır.

Çocuklara tedavi amaçlı olarak verilen bifokaller, presbiyoplara verilenlerden farklı olarak monte edilmelidir. Çocuğun yakına bakarken, okuma materyalini okuyabilmek için birçok kez okuma adisyonuna gerçek anlamda ihtiyacı yoktur ve bifokal camın uzak bölümü ile de pekala yakını görebilir. Fakat, tedavi gereği, okurken camların alt kısımlarından bakmalıdır. Bu nedenle, onun camların alt kısmından bakmasını sağlamak için, montajın normalden 4-5 mm kadar daha yüksek yapılması şarttır. Tedavinin yararlı olabilmesi için montajda bu kurala mutlaka uyulmalıdır. Çocuklara verilen bifokal camların işlevini yeterince yapabilmesi için dikkat edilmesi gereken diğer husus da okuma segmentinin olabildiğince geniş olmasıdır. Bu nedenle çocuklarda E-Line veya segment çapı 45 mm olan bifokal camlar verilmelidir.

Kaynak: Akay Optik arşiv


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.