Cep Telefonunu Bu Şekilde Kullanmak Körlüğe Neden Oluyor!

Işık çakmaları ve uçuşan cisimler gibi kişinin görüşündeki değişiklikler, genel popülasyonda yaygın olarak görülen olaylardır.

Cep Telefonunu Bu Şekilde Kullanmak Körlüğe Neden Oluyor!
23 Ocak 2023 Pazartesi 14:10

Işık çakmaları ve uçuşan cisimler gibi kişinin görüşündeki değişiklikler, genel popülasyonda yaygın olarak görülen olaylardır. Bununla birlikte, bu belirtiler, retina dekolmanına bağlı olarak yaklaşan körlüğün yaygın belirtileri olabilir. Retina dekolmanı genellikle göz travması ve vitamin eksiklikleri ile ilişkilidir. Ancak ekrana uzun süre maruz kalmak da görmeyi tehdit eden bozukluğu yaşama riskinizi artırabilir.

Ekranlara sürekli maruz kalmak, retinanın uzamasına ve nihayetinde retina dekolmanına yol açabilir. Dijital göz yorgunluğunun zararı kısa vadede zar zor fark edilir, ancak sonunda kalıcı hasar meydana gelebilir. Gözler yakındaki nesnelere odaklanmak için aşırı zaman harcarsa, bu göz küresinin uzamasına neden olur.

Doktor Eric Chow, "Araştırmalar, eksen uzunluğu ne kadar uzunsa, glokom, retina dekolmanı ve katarakt gibi göz hastalıkları riskinin o kadar yüksek olacağını göstermektedir" diyor.

Ekrana maruz kalmanın diğer bir zararlı bileşeni, modern ekranların yaydığı ve TV ekranlarından çok daha zararlı olabilen ışık miktarıdır.

QuStudio, son on yıllarda ekrana maruz kalma süresinin de arttığını ve ekranlarımızla aramızdaki mesafenin azaldığını açıklıyor.

"Retina dekolmanı, ekran başında çalışırken meydana gelirse iş kazası olarak değerlendirilebilecek kadar ekran kullanımıyla doğrudan ilişkilidir."

Doktor Chien Wong, retina dekolmanının, gözün arkasındaki ışığa duyarlı tabaka (retina) gözün duvarından ayrıldığında, duvar kağıdının soyulması gibi oluştuğunu açıklıyor.

"Retina, gözün ışığı yakalayan ve beyne sinyaller gönderen kısmıdır, bu da görmenizi sağlar. Bu süreç, görebilmenin temel bir parçasıdır, bu nedenle retina dekolmanı acilen tedavi edilmesi gereken ciddi bir durumdur."

Uzmana göre, yılda yaklaşık 10.000 yetişkinden birinde retina dekolmanı gelişmektedir ve ileri yaş veya bir tür göz travması yaşamak da bir risk faktörüdür.

Şu uyarıda bulundu: "Bu durum tedavi edilmezse hızla kalıcı körlüğe yol açabilir."

Durum bu aşamayı geçtikten sonra görüşü tamamen normale döndürmek için şu anda herhangi bir tedavi olmadığından, retina dekolmanının teşhisinde zaman çok önemlidir.

RETİNA DEKOLMANININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Doktor Wong, "Bu durum ağrısız gelişir. Bu nedenle dikkat edilmesi gereken en yaygın semptomlar, görüşünüzde ipler veya dalgalı çizgiler gibi görünen görsel uçuşmalar ve ayrıca periferik görüşte gölge benzeri bir perde gibi görünen şeylerdir" dedi.

Floater'lar, retina üzerinde gölge oluşturan karanlık noktaların hissini tanımlamaktadır ve bilinen birkaç nedeni vardır.

Enfeksiyon, iltihaplanma ve kanamalardan kaynaklanabilirler. Ancak vakaların büyük çoğunluğu yaşa bağlı dejenerasyondan kaynaklanır.

Kaynak: www.sabah.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.