Çarşaf Liste Seçimi

"22 Ağustos 2020 Cumartesi günü mühimdir. Geçici yönetimin geçmiş dönem bilançosunu bize vermesini orada isteyeceğiz. "

Çarşaf Liste Seçimi
13 Ağustos 2020 Perşembe 14:50


ÇARŞAF LİSTE SEÇİMİ

Değerli Meslektaşlarım,

Seçime 10 gün kaldı. 11 Ağustos 2020 Salı günü yayınlanan yazımda Cumartesi günkü toplantının ne kadar önemli olduğunu dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım. Ve sektör olarak önemli bir geçitten geçtiğimizi fark ediyorum. Tüm meslektaşlarımın pür dikkat bir şekilde hem toplantıya, hem seçime dair ellerinden ne gelirse yapmaya hazır olduklarının duyumunu alıyorum, sektörümüz adına seviniyorum.

22 Ağustos 2020 Cumartesi günü mühimdir. Geçici yönetimin geçmiş dönem bilançosunu bize vermesini orada isteyeceğiz. Eski dernekçilik, kooperatifçilik yöntemleriyle değil, Oda-Birlik çatısı altında demokratik bir ortamda toplantı yapmanın ilk sınavını yaşayacağız.

Ardından 23 Ağustos 2020 Pazar günü geleceğimizi şekillendirecek bir çarşaf liste seçimi ile bizi temsil etmeye en uygun gördüğümüz kişilerden karma bir liste hazırlayacağız.

Şimdiye kadar hem ülke genel seçimlerinde, hem dernek, kooperatif seçimlerinde blok liste ile oy vermeye alışkınız. Oysa bu sefer çarşaf liste ile temsilcilerimizi seçeceğiz, o nedenle seçim sırasında ne yapıp ne edeceğimizi baştan sona gözden geçirmekte fayda var.

Optik Gazete’nin hazırladığı “Çarşaf Liste ile Seçim Nasıl Yapılır” videosunu dikkatle izlemenizi öneririm, ayrıca Opak Lens Baş Hukuk Müşaviri Avukat Suat Şimşek’in de oylamaya ilişkin bir yazısı da Optik Gazete’de yayınlanmıştır. Bu konuda her yönden bu seçimin nasıl yapılacağı hakkında sizlere bilgi vermeye çalışıyoruz. Çünkü bizim için bir ilk olmasından ötürü, seçim yöntemini önceden bilmek, sektör olarak seçimden en yüksek yararla çıkmamızı sağlayacaktır.

Çarşaf liste ile seçim nedir, nasıl işler?

Şimdi, 1 Bölge İstanbul Optisyen-Gözlükçüler Odası’nın gerçekleştireceği ilk olağan genel kurulunda yapılacak seçimler, yönetmeliğin amir hükümleri kapsamında, çarşaf liste olarak yapılacaktır.

Elimizde dört liste olacaktır. Aşağıda alfabetik olarak sıralanmış bu listeler şöyledir:

Bu dört listede bulunan adayların tümünü üzerlerine tıklayarak görebilirsiniz.

Bu listeler blok liste değildir. Yani listelere blok olarak oy verilmeyecektir. Her liste kendi adaylarının ismini vermiştir. Bizler bu sistemde isimleri seçeceğiz.

Dikkat: Bu isimlerin her birinin minimum 5 yıl mesleki tecrübesinin olması gereklidir. Aksi halde oyları yeterli olsa bile seçildikleri takdirde 5 yıllık tecrübeleri yoksa kendinden bir sonraki sırada oy almış kişi o göreve gelecektir. O nedenle listeyi oluşturanların listede bulunan kişilerin minimum 5 yıl meslekte tecrübeleri olduğuna dikkat etmeleri gerekiyor ki boşu boşuna oylama ve sayım kısmında sıkıntı yaşanmasın.

Peki, bizler bu sistemde isimleri seçeceğiz demekle neyi kast ediyorum? Şöyle; bu sistemde oy verirken “ben şu renk listeyi, şu isimdeki kişiyi seçiyorum, dolayısıyla da aşağıda bulunan isimleri de komple kabul ediyorum,” şeklinde blok oy kullanmayacağız.

Ne yapacağız?

4 listede bulunan tüm isimlerden kendi 54 kişilik karmamızı çıkaracağız.

Bu karmayı nasıl çıkaracağız?

Elimize organların asil ve yedek isimlerini yazabileceğimiz nokta nokta boşlukları olan mühürlü bir oy pusulası verilecek. Bu oy pusulasında seçim yapacağımız organlar bulunacak.

  • Yönetim Kurulu
  • Denetim Kurulu
  • Disiplin Kurulu
  • Mümessil (Birlik Üst Kurul Delegesi)

Biz Yönetim Kurulu için 7 asil, 7 yedek;
Denetim Kurulu için 3 asil, 3 yedek;
Disiplin Kurulu için 5 asil, 5 yedek isim seçmeliyiz.

Ayrıca bir de Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliği’yle Oda arasındaki çalışmaları yönetecek Mümessilleri seçeceğiz. Bu Mümessillerin (Birlik Üst Kurul Delegesi) sayısı her bölgede kaç gözlükçü-optisyen varsa o sayıya oranla değişiyor. 1. Bölgede seçilmesi gereken mümessil sayısı 12 asil, 12 yedektir.

Yani bu oylamada toplamda 4 listenin hangisinde olursa olsun, karma bir şekilde 54 isim seçeceğiz ve seçtiğimiz kişileri hangi organlarda çalışır görmek istiyorsak asil ve yedek konumlarını belirleyerek bize verilen pusulaya yazacağız.

Oy pusulasının örneğini görmek için lütfen linke tıklayınız. Pusulaya bakınca anlattıklarım daha net anlaşılacaktır.

OY PUSULASINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Buradaki en önemli unsur şudur; tek bir blok listeye mahkum değiliz. Bir listenin içinde asla oy vermek istemediğiniz kişiler olabilir, diğer listelerde oy vermek istediğiniz kişiler olabilir, tamamen kendi karmamızı oluşturmakta serbest olacağız.

Çarşaf liste ile seçim, aslında en demokratik seçim biçimidir ve farklı görüşler, farklı tipte kişilerin aynı ortam içinde birlikte göreve gelmesi açısından önemlidir. Yönetimde her kesimden temsil gücünü içinde barındırır.

Sonuç olarak:
Liste seçmiyoruz. Kişileri seçiyoruz.

Şimdi küçük bir örnekleme yapacağım; sizleri etkilememek açısından da örneklemeyi farklı isimlerde göstereceğim.

Dört listemiz var; diyelim ki A, B, C, ve D olsun.

A Listesi

B Listesi

C Listesi

D Listesi

Aslan Soyer

Berna Doruk

Erdem Eren

Bora Sabuncu

Ayşe Defter

Hüseyin Altan

Gürcan Ural

Melek Korkmaz

Selim Birinci

Mehmet Kulaksız

Murat Beyaz

Aslı Silahtar

Ahmet Çiçek

Ece Meraklı

Taci Coşar

Sami Esen

Semiha Yılmaz

Tolga Tütüncü

Salih Ekenek

Kemal Serez

Faruk Benhur

Süleyman Kara

Cengiz Sorguç

Tarık Hitap

Gazi Seyir

Fahrettin Kılıç

Nadir Sayın

Hasan Güler

Nihat Karpat

Timur Telli

Özlem Narlı

Piraye Gören

Ve bu listelerden, 3 Yönetim Kurulu, 2 Disiplin Kurulu, 1 Denetim Kurulu, 1 de Mümessil seçeceğimizi varsayalım. (Bu bir örnektir, gerçek sayılarımız yukarıda verilmiştir.)
 

1. Bölge İstanbul Optisyen-Gözlükçüler Odası
1. Olağan Genel Kurul Oy Pusulası

Yönetim Kurulu Asil

Yönetim Kurulu Yedek

1

……………………………….

……………………………….

2

……………………………….

……………………………….

3

……………………………….

……………………………….

Denetim Kurulu Asil

Denetim Kurulu Yedek

1

……………………………….

……………………………….

Disiplin Kurulu Asil

Disiplin Kurulu Yedek

1

……………………………….

……………………………….

2

……………………………….

……………………………….

Mümessil

Mümessil

1

……………………………….

……………………………….

2

……………………………….

……………………………….

Kendi pusulamızı örnek olarak aşağıdaki şekilde hazırlayabiliriz:

1. Bölge İstanbul Optisyen-Gözlükçüler Odası
1. Olağan Genel Kurul Oy Pusulası

Yönetim Kurulu Asil

Yönetim Kurulu Yedek

1

Aslan Soyer

Ayşe Defter

2

Melek Korkmaz

Tolga Tütüncü

3

Selim Birinci

Gürcan Ural

Denetim Kurulu Asil

Denetim Kurulu Yedek

1

Kemal Serez

Süleyman Kara

Disiplin Kurulu Asil

Disiplin Kurulu Yedek

1

Gazi Seyir

Cengiz Sorguç

2

Salih Ekenek

Ahmet Çiçek

Mümessil

Mümessil

1

Hüseyin Altan

Ece Meraklı

2

Nadir Sayın

Taci Coşar

Bakın bu liste ile tamamen kendi karmamı yaptım. İstediğim ekiplerden istediğim kişileri alıp, uygun gördüğüm görevlere yerleştirdim. Böylece bir ekibe bağlı kalmadan, kişilere oy verdim.

Şimdi kısaca bir de seçim kurallarının üzerinden geçelim.

  • Oy pusulasına her bir aday tek tek elle yazılacak.
  • Toplamda 54 aday ismini oy pusulasına girmemiz gerekiyor.
    • Yönetim 7 asil 7 yedek,
      Denetim 3 asil 3 yedek,
      Disiplin 5 asil 5 yedek ve
      Mümessil 12 asil, 12 yedek olmak üzere
      toplam 54 ismi, 4 farklı listeden seçerek kendi oy pusulanızda sizi temsil etmesini istediğiniz karmayı yaratıyorsunuz.

       
  • 54 boşluğa 54 isim yazmadığınız takdirde ne olur? Her boş bıraktığınız noktada başkalarının yazdığı adaylar hemen öne geçer. Burada lütfen tüm listeyi tam olarak istediğiniz isimlerle doldurun.

    Şu anda kendi taraflarına bu bilgilendirmeyi çok önceden yapmış gruplar zaten boşluk bırakmayacak ve dikkatli olarak tekrar eden isimler yazmayacaklardır. Eğer çoğunluk bu sistemi doğru ve tam olarak uygulamaz ise yine aynı şey olacak ve küçük bir kitlenin çok da bilmeden desteklediği adaylar iş başına gelecektir.

     
  • Yönetim, Denetim, Disiplin organlarına yazdığınız isimlerin hepsi tekil olmalı. Bir ismi iki noktaya koyamazsınız. Buna çok dikkat etmemiz gerekiyor. Aksi takdirde tekrar eden ismin biri siliniyor, boş sayıldığı için asla görmek istemediğiniz bir adayın yükselmesini sağlıyor olabilirsiniz.
     
  • Öte yanda sadece Yönetim organına asil veya yedek olarak yazdığınız isimler arasından istediklerinizi ayrıca Mümessil olarak yazabilirsiniz. Ama en doğrusu 54 değişik isimle olabilecek en tanıdığınız, en güvendiğiniz kişilerden kendi en iyi karmanızı yapmaktır.
     
  • Bu arada bu oy listelerinde size yer verilmemiş olabilir. Ama adaylığınızı koymak isterseniz 22 Ağustos 2020 günü Divan’a başvurarak, listeler dışından bağımsız adaylığınızı koyabilirsiniz.

    İsterseniz Yönetim, Denetim ve Disiplin organı seçimine, İsterseniz Birlik Üst Kurul Delegesi olarak çalışmak üzere Mümessil seçimine, ya da isterseniz ikisine birden adaylığınızı koyabilirsiniz. Aynı akşam isminiz liste dışı adaylar bölümüne matbu olarak giriyor ve 23 Ağustos 2020 tarihinde siz de bir aday olabiliyorsunuz.

     
  • Oylama için mutlaka kimliğinizi yanınızda bulundurmayı unutmayınız.

Seçim nasıl işleyecek?

Oylama sırasında size İlçe Seçim Kurulu tarafından mühürlenmiş oy pusulaları ve listeler verilecek. Siz kendinize ayrılan bir paravan arkasında yönetim kurulu, disiplin kurulu, denetleme kurulu ve mümessilleri elle yazarak size verilen zarfa koyacaksınız. Sandığa oyunuzu attığınızda görevi tamamlamış olacaksınız.

Bu seçimin 1. Bölge İstanbul Odasının kadrolarını oluşturmasında çok büyük önemi olduğunu biliyoruz. Bunları da kısaca bir gözden geçirelim isterim

  • Çarşaf liste ile seçim en demokratik yönetim birimlerinin göreve gelmesini sağlar. Bir gruba değil, farklı gruplardan istediğiniz adaylara oy verirsiniz. Bu her kesimin aynı anda temsil edilmesi için önemli bir fırsattır.
     
  • Blok liste seçiminde doğru bulmadığınız insanları da o liste içinde seçmiş olursunuz. Oysa bu yöntemle doğru bulmadığınız kişileri ayıklarsınız. Blok liste liste içindeki küçük bir öncü grubun kendine biat edeceği bir grup hazırlayarak her istediğini yapmasına neden olabilir. Oysa çarşaf liste ile tek bir grup tek başına yönetime gelemeyeceği için bu biat kültürü etkili olamaz. Farklı fikir ve kesimlerden insanların da o gruba dahil olması önemlidir. Özellikle denetim birimlerine farklı gruplardan isimleri yazmak denetim fonksiyonlarının doğru işlemesi açısından faydalıdır.
     
  • Çarşaf listede organlar farklı kesim ve farklı görüşlerden kişilerin bir araya gelmesiyle daha boyutlu bir hale dönüşür. Bu kişiler konuları daha fazla inceler, farklı görüşlerden dolayı daha geniş kapsamlı tartışır ve “ortak akıl” üretir hale gelirler, bu da üst kademe bir yönetim sistemi oluşturur.
     
  • Çarşaf liste seçimlerinde bir listeye olduğu gibi oy vermektense farklı listelerden farklı kişileri seçmek sektörümüzü riskten korur. Tabii ki bu listeleri hazırlayan kişiler doğal olarak kendi görüşlerinde olan, aynı amaç ve hedefler etrafında kilitlenmiş kişilerden bir grup kurmayı ve kendi belirledikleri aynı görüşteki ekiple çalışmayı tercih ederler. Bu çok doğaldır. Özellikle kurumsal yönetimde bu daha rahat yönetilen, daha çabuk uzlaşan bir yapı olarak her zaman tercih edilir. Ancak Oda ve Birlik yapı olarak tüm sektörü temsil edecek bir oluşumdur. O nedenle Oda’nın organları tesis edilirken tüm sektörün bir yansıması olarak kurulması önemlidir. Eğer tek bir liste blok olarak kopya edilirse, oradaki herkes aynen listelendiği gibi oylanırsa o listedeki grubun her istediğini kendi dilediği şekilde yürütmesi mümkündür. Tek listedeki tüm isimlerin kopya edilerek oylanması sistemin her türlü kötü niyete ve suistimale açık hale gelmesine sebep olur. Bu nedenle size listeyi oluşturan gruplardan bilgi nasıl gelmiş, ne istemiş olurlarsa olsunlar, siz kendi karmanızı hazırlamak üzere listeler üzerinde önceden çalışın ve içinize sinecek bir karma oluşturun.

Unutmayın ki gerçek demokratik seçimler ancak ve ancak katılımcı sayısının yüksek olmasıyla mümkündür. Seçime katılacak sayı düşük olduğunda gerçek demokrasi işlemez. Seçime ve olan biteni anlamak için Cumartesi yapılacak toplantıya katılımınız bu nedenle çok çok önemlidir.

Lütfen geleceğinize, sektörümüzün geleceğine, mesleğinizin geleceğine, ailenizin geleceğine önem verin. 22-23 Ağustos 2020 tarihlerinde Cumartesi ve Pazar günlerinde tüm dikkatiniz, özeniniz ve varlığınızla orada olun.

Bir önceki yazımdan tekrar ediyorum:

1. Bölge Gözlükçü-Optisyenler Odası’nın bu genel kurulunu olması gerektiği şekilde yüksek katılımla, demokratik bir ortamda yapma şansımız var. Çarşaf liste ile yapılacak bu oylamada dürüst, sektöre hizmete hazır, şeffaf davranacak, sorumluluk ve liyakat sahibi kişilerden oluşacak en iyi karmayı oluşturma konusunda ümidimiz yüksek. Yeter ki 1. Bölge mensupları olarak iki günümüzü layıkıyla bu işe ayıralım.

Kalın sağlıcakla,

Erol Harbi

Yönetim Kurulu Başkanı
Harbi Optik

Opak Lens
Akay Optik

Cihan Medikal

Optik Gazete


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.