Buzdolabı Kooperatif ve Klima

"Optik sektörü büyük sermayenin yakıcı etkisini derinden derine hisseder olmuştur."

Buzdolabı Kooperatif ve Klima
05 Haziran 2015 Cuma 14:38

"Buzdolabı/Kooperatif ve Klima/Konfederasyon

Buzdolabı; buhar sıkıştırma yöntemiyle çalışan, gıdaların soğuk tutularak uzun zaman muhafaza edilmesini sağlayan soğutma makinesidir. Klima ise sadece gıdaları soğuk tutmak amacının ötesinde belirli bir alanı yaşanılası bir iklimde tutan makine ve düzenektir.

Soğutmanın amacı küçük yada büyük kapalı bir mahalde, çevre sıcaklığının altında sıcaklıklar elde etmek ve bu düşük sıcaklığı sürekli olarak muhafaza etmektir. Ancak ısı sıcaktan soğuğa kendiliğinden akarken, tersine akış kendi kendine olmaz. İki sistem arasındaki dengeyi bozabilmek için enerji gereklidir. Günümüzde bu iş soğutucu makineler tarafından gerçekleştirilir.

Yaklaşan boğucu sıcaklar öncesinde hepimizi yakından ilgilendiren iki konuda belkide yaşadıklarımızı en iyi anlamamıza yarayacak bir örnektir buzdolabı yada klimalar. İnsan doğasını zorlayan sıcaklar hem yaşam konfor ve enerjisini çalarlar hemde canlılığımızın temeli olan yiyecek maddelerinin ve yemeklerimizin kendilerinden faydalanamadan bozulmalarına neden olurlar. Kısaca kontrol edemediğimiz sıcaklar boğucu ve yok edicidirler.

Dünyamızda, kuzey yada güney kutup dairelerine yakın yerlerinde yaşayan pek az sayıda insan dışında, buzdolabı yada klima için ne işe yarıyorlar ki diyen aklı başında bir insana rastlamak pek zordur. Yukarıda bahsettiklerimiz iklimsel sıcaklık ile mücadele etme ve başa çıkma üzerinedir. Peki sıcaklık kavramı sadece iklimsel midir?
Petrol fiatlarında ısınma başladı, piyasalardaki ısınmanın önüne geçilemiyor, döviz fiatlarındaki artışlar piyasaları kavuruyor, gibi kavramlar ise sıklıkla duyduğumuz olumsuz ekonomik gelişmeler için kullanılan mecazi ifadelerdir.

İşte bu anlamda son yıllarda özellikle perakende optik sektöründe olmak üzere toptan piyasalarında da; özellikle butik mağazalar aleyhinde sıcak! sermaye hareketleri başlamış ve büyük el değiştirmeler şeklini almıştır. Kısaca yakın döneme kadar bahar havalarında seyreden perakende optik sektörü büyük sermayenin yakıcı etkisini derinden derine hisseder olmuştur. Zincir mağazaların büyük reklam bütçeleri ile nihai tüketici üzerinde yaptıkları etki artık hemen her meslektaşımız tarafından hissedilmektedir. Görülen o ki, sıcaklıklar önümüzdeki dönemde giderek artacak ve geleneksel mağazaların yaşayamayacağı kadar sıcak ve kurak! bir iklim piyasalara egemen olacaktır.

İşte bu aşamada hepimizin soğumaya soğutulmaya!! ihtiyacı olacaktır, mesleki buzdolabı ve klimalarımız ise kooperatifler ve cemiyetlerimizdir. Kooperatifler dar alanda müesseselerimizdeki ısıyı düşürürken birer buzdolabı gibi çalışıp rızkımızın bozulup çürümesini ve yitirilmesini engellerlerken, klima gibi çalışan cemiyetlerimiz ise içinde büyük bir evde yaşarcasına oturduğumuz Türkiyemizde, gözlükçülüğü ve meslektaşı bu kötü ve sıcak hava saldırısına karşı koruyup kollayacaktır.
Bunun tek bedeli ise, kooperatiflerimiz içinde pozisyon almak, tedariklerimizi kooperatiflerimizin titizlikle seçip sunduğu mal ve hizmetler içinde yoğunlaştırmak ve cemiyetlerimizin sağladığı yaşanılası ortamı yaratmanın bedeli olan elektrik faturasını (yani cemiyet aidatlarımızı) zamanında ödemektir.

Bu aşamada içinde yer almamız gereken (yada zaten yer aldığımız) kooperatiflerimizin sağlayacağı fayda ise, bizim kooperatif kültürünü ne ölçüde içselleştirdiğimize bağlı ve parelel olacaktır. Kısaca önümüzdeki dönem iyice ısınan piyasalarda havlu atmadan kalabilmek kooperatiflerimizin güç birliğimizi doğru kullanmaları ve bizimde bu ortak güce vereceğimiz samimi destek ile mümkün olacaktır.

Kooperatifler içinde bulunduğumuz şartları, kendi leyhimize dönüştürebilmemizin ve bizlere karşı organize olan güçleri kendi yarattıkları sıcaklık içinde boğabilmenin yegane yoludur.

Elbette tüm bu gelişmeler karşısında bile, kendi sorumluluğunu ve kendisine sunulan davetleri hiçe sayıp yada bu güne kadar verilen mücadeleler ile hiç ilgilenmeyip bu dernekler ne işe yarıyor diyenler çıkacaktır, kooperatiflerimiz ve derneklerimiz elbette kendilerinden faydalanmak konusunda meraklı ve istekli olmayanlara bekledikleri!!! Faydayı sağlamayacaktır..."


Saygılarımla,


Kamil Nuri GİZER


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.