Bugün 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü!

Tütün dumanı solumak çocuklarda astım, hırıltılı alt solunum yolu hastalıkları, zatürree, solunum yolu hastalıkları ve solunum işlevlerinde azalmaya neden oluyor.

Bugün 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü!
09 Şubat 2015 Pazartesi 11:44


İkinci el sigara dumanı çok mu zararlı?

Sigara içenin dışarıya üflediği dumana "ana akım duman", yanan sigaranın ucundan çıkan dumana da "yan akım duman" denir. İkinci el sigara dumanını ana akım ile yan akım birlikte oluştururlar.

Kendisi sigara içmemeyi seçmiş erişkinler veya sigaranın zararlarından haberdar olmayan ve kendini koruyamayacak çocukların, sigara içen birinin sigara dumanını solumasına pasif sigara maruziyeti denilmektedir. Sigara içenlerde görülen birçok hastalık, ikinci el sigara dumanı soluyanlarda da görülür.

Pasif sigara dumanı solumak çocuklar için ne kadar risklidir?

Anne rahminde sigaranın kimyasallarına maruz kalmak, 2 yaşına kadar astım riskini 1.85 kat, 18 yaşına kadar hırıltılı solunum yolu hastalıklarını 1.5 kat arttırmaktadır. Evde herhangi bir kişinin sigara içiyor olması 5-18 yaş grubunda astım riskini iki katına çıkarmaktadır.

Ebeveynlerin ikisi birden sigara içtiğinde süt çocuklarının alt solunum yolu enfeksiyonu riski 1.82 kat, herhangi bir aile bireyinin içmesi halinde 1.42 kat artmaktadır.

Annenin hamilelikte sigara içmesi bebeğin akciğerinde hava akımını azaltmaktadır.

Astımlı bir çocuğun evinde sigara içildiğinde astım krizleri 2 kat sıklaşmakta, ağırlaşmakta ve hastane yatışları artmaktadır. Sigara dumanının astım ilaçları etkisiz hale getirdiği de saptanmıştır. Astımlı bir çocuğu evde sigara içilirken tedavi etmeye çalışmak, dibi delik kovaya su doldurmaya benzer.

Evin başka bir odasında sigara içmek çocuğu korur mu?

Sigara dumanı çok hızlı dağılır, kapı kapanmasından, pencere açılmasından etkilenmez. Mutfakta aspiratör altında, kapalı balkonda veya pencereden sarkarak sigara içmek çocuğu korumaz. Çocuk yattıktan sonra içmek de çözüm sağlamaz çünkü çocuk yine aynı havayı solumaya devam edecektir. Evin hiçbir odasında asla, çocuk evde yokken dahi sigara içmemek gerekir. Perde, yastık, koltuklara veya sigara içenin giysilerine sinen kimyasallar üçüncü el sigara dumanı etkisi yaratmaktadır.

Bırakmak neden zor?

Sigaranın içinde bulunan 4 bin maddeden biri nikotindir. Çokuluslu sigara tekelleri müşteri kaybını engellemek için, sigaraya nikotinin etkisini artıracak kimyasal maddeler ile içmeyi kolaylaştıran tatlandırıcılar katmaktadırlar.

Nikotin beyinde morfin benzeri bir madde olan dopamin salgılatarak yüksek bir bağımlılık meydana getirmektedir. Çoğu kişi "sigarayı seviyorum" derken aslında dopamin bağımlılığını itiraf eder. Sigara bağımlılığı bilimselliği kanıtlanmış yöntemler ile hekim tarafından tedavi edilmesi gereken bir bağımlılıktır.

Kendinizi ihmal etmeyin, çocuğu büyütmek yükümlülüğünüz var

Çocuk sahibi olmaya karar vermek bir canlının kendisine bakacak yaşa gelinceye kadar sorumluluğunu üstlenmek üzere sözleşme imzalamak demektir. Anne-baba olarak kendimizi gözden çıkarma lüksümüz yoktur.

Halbuki sigara içenlerin yarısı sigara nedeniyle yaşamlarından ortalama 15 yıl kaybederler. Sigaraya bağlı hastalıklar kanser, felç, damar tıkanıklığı gibi ağır tedavi ve bakım gerektiren bir sürece neden olur. Aileniz sadece maddi olarak zarar görmez, sosyal ve psikolojik olarak sizinle birlikte acı çekerler.

Erken yaşta kaybedilen ebeveyn, çocuk için özgüven eksikliği, yaşam kalitesinde düşüklüğü ve ömür boyu taşınacak ruhsal izler demektir.

İyisi mi, siz çocukların sağlığı ve mutluluğu için bugün sigarayı bırakın.

Kaynak:hurriyetaile.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.