“Billur Gözler Projesi” sona erdi.

31 bin 874 çocuğun Göz Taraması yapıldı.

“Billur Gözler Projesi” sona erdi.
20 Aralık 2014 Cumartesi 07:49

 

Kırklareli İl Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün 9 Ay önce başlattığı "Billur Gözler Projesi" sona erdi.

Kırklareli İl Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün 9 Ay önce başlattığı "Billur Gözler Projesi" sona erdi. Proje İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğ ve Trakya Kalkınma ajansının katkıları ile gerçekleştirildi. 9 Ay süren Proje kapsamında toplam, 175.935,80 TL harcandı. Projenin Finansman Desteğini, Kırklareli Valiliği İl Özel İdaresi üstlendi. Proje ile 3-13 Yaş arası Kırklareli genelinde bütün çocukların göz taraması yapılması hedeflendi.


9 Aylık Projenin sona ermesi ile birlikte kapanış toplantısı ve projelerde katkı sağlayan Yetkililere teşekkür belgesi verildi. Kapanış Toplantısı 19 Aralık Cuma Günü Kırklareli Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Salonu'nda yapıldı. Toplantı ve ödül töreninden sonra kapanış adına düzenlenen kokteyle geçildi.

 



Projenin Kapanış Toplantısına; Kırklareli Vali Vekili Bekir Sıtkı Kocakundakçı, Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürü İbrahim Korkmaz, Kırklareli İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Çiğdem Cerit, İlçe Sağlık Kuruluşu Yetkilileri ve İl genelinde eğitim ve öğretim vermekte olan İlköğretim ve Ortaöğretim Okulları'nın Müdürleri katıldı.


Vali Vekili Kocakundakçı, Proje ile ilgili olarak; "Bu projenin bu şekilde kapsamlı yapılması özellikle okullarda ve çocuklara yönelik olması çok olumlu ve takdir edici bir şeydir. Bu Projeyi hazırlayan Halk Sağlı Ekipleri'ne ve destek veren kurumlara teşekkür ederim. Emeği geçen herkesi kutluyorum" dedi.


Proje hakkında Kırklareli İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Cerit'te şunları kaydetti:
"Kırklareli Halk Sağlığı Müdürlüğümüzce 9 ay içerisinde, göz sağlığı taramaları yapılarak, 3-13 yaş aralığındaki yaklaşık 40 bin çocukta geri döndürülebilir olduğu bilinen kırma kusurlarının tespit edilmesi ve tedavisi noktasında yönlendirme yapmak, halkın göz sağlığı bilincini arttırmayı hedefledik. İlçelerde Toplum Sağlığı Merkezlerinde ve Sağlık Evlerinde 3-6 yaş aralığındaki çocuklar ve İlk ve Orta Öğretim Kurumları'nda 6-13 yaş aralığındaki çocuklar ile gerçekleştirdik. Merkez, Babaeski, Vize ve Lüleburgaz Ekibi olmak üzere 2 asil, 2 Yedek Yardımcı Sağlık Personeli'nden oluşan 4 ekip taramaları gerçekleştirdi. Toplamda 31 bin 874 çocuğun verileri Müdürlüğümüz personeli tarafından bilgisayar ortamına aktarılmış ve analizleri yapılmıştır.".


"Billur Gözler Projesi" sonuçları;


Doktor Cerit, Projenin Sonuçalrını açıklayarak; " Bu Proje Gerçekten Büyük Bir İhtiyaçtı. Proje kapsamında, Şubat-Mayıs 2014 tarihleri arasında 4 ayrı ekip tarafından tarama faaliyetleri tamamlandı. Hedef grubu oluşturan, 3-13 yaş aralığındaki 40 bin çocuğun 31 bin 874'üne (%80) ulaşıldı. Taraması yapılan çocuklarda miyopi, hipermetropi, astigmatizm, gizli şaşılık ve göz tembelliği konularında incelemeler yapıldı. Okullarda anasınıfı, 2-8. Sınıf öğrencileri taranırken, okul öncesi 3-6 yaş aralığındaki çocuklar ilçe toplum sağlığı merkezlerinde tarandı. Tarama yapılan çocukların %49'unda bir veya birden çok kırma kusuru bulundu. Ölçüm sonuçlarının kırma kusurlarına göre dağılımına bakıldığında çoğunlukla yakını görememe (hipermetrop) göz bozukluğunun olduğu, bunu astigmat ve (uzağı görememe) miyop göz kırma kusurlarının izlediği tespit edildi. Taramaların ardından veli toplantıları ile bilgilendirmeler yapılmış, öğrencilerin göz ağlığını takip etmeleri istenmiştir."

 

Kaynak: kirklareli.net


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.