Bebeklerde Göz Çapaklanmasına Dikkat!

Bebeklerde Göz Çapaklanması Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bebeklerde Göz Çapaklanmasına Dikkat!
06 Nisan 2019 Cumartesi 15:00

Bebeklerde Göz Çapaklanması Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bebekler diş çıkarma döneminde bol bol tükürük üretirler, yenidoğanlar çok fazla kusarlar ve geceleri sık sık uyanırlar… Bu durumlar neredeyse hemen hemen her bebek için geçerlidir. Bebeklerde göz çapaklanması da bunlar kadar olmasa da sık rastlanan bir durumdur. Bebeğin gözlerinin çapaklanması, vücut koruma mekanizmasının bir tepkisidir. Genelde büyük bir sorunun habercisi olmasa da bu durum kesinlikle ciddiye alınmalıdır.

Bebeklerde Göz Çapaklanması Nedenleri

Bebeğinizin gözlerinin köşesinde, özellikle uyuduktan sonra kabuklu veya lapa lapa görünen sarımsı bir şeyin var olduğunu görüyorsanız, ortada bir çapak problemi var demektir. Göz çapağı nedenleri arasında en çok gözyaşı kanallarının tıkanması durumu bulunur. Bebeklerin gözyaşı kanalları oldukça dardır. Gözyaşı kanallarından akamayan gözyaşı, tıkanır. Bunun sonucu kanallarda sarımsı ve yapışkan bir sıvı oluşur. Bu sarı sıvı bebeğinizin çapaklarıdır. Yenidoğan bebeğin doğum esnasında mikrop kapması ve diğer mikrobik nedenler de bebeklerde çapaklanma problemini oluşturur. Bebeğinizin göz kenarında kurumuş ya da sıvı halde görebildiğiniz çapak, özellikle uykudan uyandıktan sonra kirpikleri birbirine yapıştıracak kadar yoğun olabilir. Bu durumda bebeğin çapaklarını temizleyin ve çapaklanmanın yoğun olması durumunda hemen doktora görünün.

Bebeklerde Göz Çapaklanması Nasıl Geçer?

“Bebeklerde göz çapaklanmasına ne iyi gelir?” konusuna hassas yaklaşmak gerekiyor. Mikrobik bir vaka olan bu durumun hijyenine kesinlikle dikkat etmelisiniz.

Eczaneden alacağınız gazlı bez ve sterilize su (kaynamış ve soğumaya bırakılmış su) ile bebeğinizin gözlerini nazikçe temizleyebilirsiniz.

Eğer bebeğinizin gözyaşı kanalı tıkalı ise günde 3-10 kere burun kökünden aşağı doğru sıvazlama şeklinde yapılan masaj da ona iyi gelebilir. Bu masajın nasıl yapılabileceğini doktorunuz size gösterecektir.

Eğer doktor müdahalesi gerektiren bir durum varsa doktorunuz bebeklerde göz çapağı tedavisi ya da gözyaşı tıkanıklığı için göz damlası ya da merhem verebilir ve masaj önerebilir. Durum hala devam ediyorsa bu durum muhtemelen gözyaşı tıkanıklığından kaynaklanıyordur. Nadir olsa da bu durumda müdahale gerekir ve doktor gözyaşı kanalını bir probla açabilir.

Bebeklerde Göz Çapağı Nasıl Temizlenir?

Bebeğin göz çapakları pamukla ya da gazlı bez yardımıyla temizlenir. Sterilize edilmiş su, gazlı bez ya da pamuk ile temizleme işlemini yapabilirsiniz. Çapağı temizlerken, bebeğin başını temizlemekte olduğunuz gözün yönüne doğru çevirin. Böylece fazla su, diğer göze değil saç çizgisine doğru düşer. Her bir gözü temizlemek için temizleme bezini değiştirin.

Kaynak: www.annebibak.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.