Bahar Alerjileri Neden Gözlerimizi Bu Kadar Etkiliyor?

Neredeyse her dört kişiden biri (hem çocuklar hem de yetişkinler) mevsimsel alerjiler yaşıyor.

Bahar Alerjileri Neden Gözlerimizi Bu Kadar Etkiliyor?
21 Nisan 2024 Pazar 10:30

Alerjiler Neden Gözlerimizi Bu Kadar Etkiliyor?

Mevsimsel alerjiler nedeniyle baharın manzaralarının ve kokularının tadını çıkarmak zordur.

Neredeyse her dört kişiden biri (hem çocuklar hem de yetişkinler) mevsimsel alerjiler yaşıyor. Bahar aylarında gözlerimizde oluşan kızarıklık, şişlik, kaşıntı gibi bu belirtilerin nedeni tam olarak nedir? Alerjiler yaygın bir suçlu olsa da tek sebep onlar değildir. Gelin bu alerji benzeri belirtilerin nedenlerini ve baharın tadını doyasıya çıkarmak için bunları nasıl hafifletebileceğimizi, hatta önleyebileceğimizi araştıralım.

Mevsimsel Alerjileri Ne Tetikler?

Alerjiler evcil hayvan kürkü, parfüm ve toz gibi çeşitli faktörler tarafından tetiklenebilir. Bu tetikleyiciler yalnızca herhangi bir mevsime ait değildir, ancak polenler nedeniyle etkileri genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yoğunlaşır. Çimen poleni ilkbaharda yaygınken, kanarya otu da dahil olmak üzere diğer bitkiler sonbaharda polenlerini serbest bırakır.

Bu mevsimsel polen dağılımı havaya küçük parçacıklar gönderir ve bu parçacıklar temas halinde solunum sistemimizi ve gözlerimizi tahriş edebilir. Bu alerjenlere karşı aşırı aktif bir bağışıklık tepkisi hapşırma, burun tıkanıklığı ve gözlerde kaşıntı gibi semptomlara yol açabilir.

Alerjenlere Karşı Göz Reaksiyonları

Alerji semptomları, özellikle kontak lens kullananlarda sıklıkla gözlerde sulu akıntı, kaşıntı, kızarıklık, kumlanma hissi, şişme ve rahatsızlık olarak kendini gösterir. Dekonjestanlar solunum semptomlarını hafifletebilirken aynı zamanda gözleri kurutarak gözle ilişkili alerji semptomlarını şiddetlendirebilir ve gözleri tahriş edici maddelere karşı daha duyarlı hale getirebilir.

Alerji Belirtilerinden Nasıl Kurtulursunuz?

Alerji mevsiminde iyi su içmek çok önemlidir, bu nedenle bol su içtiğinizden emin olun. Özellikle alerji ilaçları kuru gözlere neden oluyorsa göz damlaları rahatlama sağlayabilir. Kontak lens yerine gözlük tercih etmek işleri biraz daha kolaylaştırabilir. Lens takan herkes kontak lensinizin altına bir şeyin girmesinden daha rahatsız edici bir şey olmadığını bilir; bu nedenle belirtileriniz düzelene kadar gözlükle bu riskten kaçının. Lens veya gözlük takıyor olmanıza bakmaksızın, gözlerinizi ovuşturma dürtüsüne direnmeniz önemlidir.

Mevsimsel Alerjilerin Önlenmesi

Polen gibi havadaki alerjenlerden tamamen kaçınmak zor olabilir, ancak maruziyeti azaltmak mümkün olabilir. Polenlerin girmesini önlemek için pencereleri kapalı tutmak ve dışarıdaki havayı çeken kutu fanların kullanılmasından kaçınmak yardımcı olabilir. Güneş gözlüğü veya normal gözlük takmak da gözlerinizi koruyabilir. Rüzgarlı günlerde içeride kalmak en iyisidir ve bahçeyle uğraşırken polen maskesi takmak ek koruma sağlayabilir.

Alerjileri Yönetmek İçin İpuçlarına mı ihtiyacınız var?

Bu bahar alerjiler nedeniyle zor geçtiyse, rehberlik sunmak için buradayız. Amacımız bahar mevsimini doyasıya yaşamanıza yardımcı olmaktır. Alerji belirtileriyle mücadele ediyorsanız tavsiye almaktan çekinmeyin. Yılın bu güzel zamanını en iyi şekilde geçirmenize yardımcı olmak için sabırsızlanıyoruz.

Herkese keyifli bir bahar sezonu dileriz!

Kaynak: https://lexingtoneyeclinic.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.