Aşırı Göz Sulanmasının Sebepleri ve Tedavisi

Gözleriniz çok fazla gözyaşı ürettiğinde veya normal gözyaşı drenaj sisteminiz tıkandığında gözleriniz o kadar sulanabilir ki gözyaşlarınız sanki ağlıyormuşsunuz gibi göz kapaklarınıza ve yanaklarınıza dökülebilir.

Aşırı Göz Sulanmasının Sebepleri ve Tedavisi
25 Kasım 2023 Cumartesi 10:49

Sulu Gözlerin Arkasında Ne Var?

Gözleriniz çok fazla gözyaşı ürettiğinde veya normal gözyaşı drenaj sisteminiz tıkandığında gözleriniz o kadar sulanabilir ki gözyaşlarınız sanki ağlıyormuşsunuz gibi göz kapaklarınıza ve yanaklarınıza dökülebilir.

Bu konuda yapabileceğin bir şey var mı? Nedenine bağlı olarak evet.

Gözyaşı Nedir?

Gözyaşları net görmek için gereklidir. Her göz kırpışınızda, gözlerinizi dokuyu besleyen ve gerekli yağlamayı sağlayan bir "gözyaşı filmi" ile yıkarsınız.

Bu film, göz çevrenizdeki dokularda bulunan bezler ve hücreler tarafından üretilir ve buharlaşmayı önlemeye yardımcı olan yağlı bir tabakadan oluşur; sulu bir katman; ve gözyaşlarının göz yüzeyine yapışmasına yardımcı olan bir mukus tabakası.

Göz kırptığınızda gözyaşı filmi gözünüzün yüzeylerine dağıtılır. Daha sonra ya buharlaşır ya da gözlerinizin iç köşelerinde bulunan nazolakrimal kanallarınıza boşalır.

Bu dört süreçten (gözyaşı üretimi, dağıtımı, buharlaşması ve drenajı) birindeki bir anormallik, epifora olarak da adlandırılan aşırı kuru gözlere veya aşırı ıslak gözlere yol açabilir.

Gözyaşlarının Aşırı Üretimine Neden Olan Nedir?

Sulu gözleri olan insanlar sıklıkla aşırı gözyaşı üretimi yaşarlar. Bu aşırı gözyaşlarına aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli nedenler neden olabilir:

Kuru gözler

Her ne kadar mantığa aykırı görünse de kuru göz hastalığının belirtilerinden biri aşırı sulanma veya göz sulanmasıdır. Uzmanlara göre diğer belirtiler arasında batma, yanma, tahriş ve kumlanma hissi yer alıyor ve bunların tümü aşırı sulanmaya neden olabiliyor.

Bazı ilaçlar, sigara dumanı gibi çevresel tahriş edici maddelerden, göz veya göz çevresindeki cilt hastalıklarına, Sjögren sendromu gibi sistemik hastalıklara, bilgisayarların veya diğer dijital cihazların uzun süreli kullanımına kadar pek çok şey göz kuruluğuna neden olabilir.

Mayo Clinic'e göre gözyaşı üretimi yaşla birlikte azalma eğiliminde olduğundan yaşlı yetişkinlerde göz kuruluğu daha yaygın hale geliyor.

Altta yatan nedeni bulmak önemli olsa da kuru göz tedavi edilebilir. Bunu yapana kadar ekran süresini azaltarak, çevresel tetikleyicilerden kaçınarak, bulunduğunuz ortamda nemlendirici bulundurarak ve suni gözyaşı veya göz damlası kullanarak belirtilerinizi yönetebilirsiniz.

Gerekirse, doktorunuz diğer şeylerin yanı sıra topikal veya oral ilaçlar reçete edebilir, gözyaşı kanallarınıza küçük, çıkarılabilir silikon tıkaçların yerleştirildiği bir prosedür uygulayabilir (punktal oklüzyon adı verilir) veya kuru gözleri olan kişiler için özel kontakt lensler önerebilir.

Alerjiler

Vücudunuzun aşırı tepki verdiği yabancı proteinlere alerjen denir. Alerjik reaksiyonlar, alerjik konjonktivit olarak adlandırılan kırmızı, kaşıntılı ve sulu gözler de dahil olmak üzere her türlü bedensel semptomu tetikleyebilir.

Her zaman olmasa da sıklıkla bu belirtiye hapşırma, burun kaşıntısı ve burun tıkanıklığı gibi belirtileri içeren alerjik rinit eşlik eder. Vakaların çoğuna polen gibi mevsimsel alerjenler ya da küf, kepek veya toz akarları gibi yıl boyu süren alerjenler neden olur.

Çevrenizdeki alerjik tetikleyicilerden kaçınarak bu tür sulu göz reaksiyonunu önleyebilirsiniz. Aksi takdirde reçetesiz antihistaminik göz damlaları yardımcı olabilir. Reçetesiz alerji tedavileri yeterince rahatlama sağlamıyorsa göz doktorunuza veya bir alerji uzmanına danışmalısınız.

Enfeksiyon

Vücudunuzun göz enfeksiyonuna tepkisinin bir kısmı aşırı gözyaşı üretmek olabilir.


 

Konjonktivit (göz kapaklarını kaplayan dokunun iltihabı) ve blefarit (göz kapağı kenarlarının iltihabı), göz sulanmasına neden olduğu bilinen iki bulaşıcı hastalıktır. (Bulaşıcı olmayan nedenleri de olabilir.)

Pembe göz, bakteriyel, viral veya alerjik olabilen konjonktivit için yaygın bir terimdir. Belirli bir vakanın nedenini belirlemek, doğru tedaviyi bulmanın anahtarıdır. Bakterilerden kaynaklanıyorsa doktorunuz muhtemelen antibiyotik önerecektir; viral pembe göz için semptomları en aza indirmek amacıyla suni gözyaşı ve soğuk kompres önerilebilir.

Blefarite bakteri, kepek , rosacea, akarlar ve herpes virüsü neden olabilir . Gözleri ve göz çevresini yıkamak ve sıcak kompres uygulamak blefariti tedavi etmek için yeterli olabilir ancak bir enfeksiyonu tedavi etmek için antibiyotiklere ihtiyaç duyulabilir.

Tahriş edici maddeler

Gözleriniz kirpik, toz veya gözdeki başka yabancı cisimler gibi diğer tahriş türlerine tepki olarak aşırı gözyaşı üretir. Nesne kaldırıldığında aşırı batmanın ve sulanmanın durması gerekir.

Tıkalı Gözyaşı Kanalları

Sulu gözler aynı zamanda nazolakrimal kanal tıkanıklığı adı verilen, normalde gözyaşlarını akıtan kanalların tıkanmasından da kaynaklanabilir.

Uzmanlara göre bebeklerin yaklaşık yüzde 6 ila 20'si bu durumla doğuyor, ancak bebeklerde çoğu vaka kendi kendine veya konservatif tedaviyle iyileşiyor.

Optometry dergisindeki bir incelemeye göre yetişkinlerde de, özellikle orta yaşlı ve yaşlı kadınlarda da bu hastalık gelişebiliyor.

Yetişkinlerde nazolakrimal kanal tıkanıklığı enfeksiyonlar, iltihaplanma, tümörler, travmatik yaralanma ve diğer mekanik tıkanıklık türlerinden kaynaklanabilir.

Amerikan Oftalmoloji Akademisi'ne göre, bunu tedavi etmek için genellikle ameliyat gerekir, ancak antibiyotikler, steroidler, kemoterapi ve radyasyon gibi tıbbi tedaviler de kullanılabilir.

Sulu Gözlere Yol Açan Göz Kapağı Sorunları

Göz kapağı fonksiyonunun zayıf olması göz sulanmasına neden olabilir. Peki nasıl: Gözyaşlarının gözlere eşit şekilde yayılması ve uygun drenaj için gözün köşelerine doğru itilmesi için göz kapaklarının doğru şekilde kapanması gerekir.

Ektropiyon adı verilen göz kapağı kenarının dışa doğru dönmesi, gözün tam olarak kapanmasını engelleyerek kuruluk ve sulanmaya neden olur. StatPearls'e göre ektropion genellikle alt göz kapağını etkiler .

Genellikle cildinin elastikiyetini yavaş yavaş kaybeden yaşlı insanlarda görülür, ancak aşırı göz ovma ve göz kapağı çekme durumu daha da kötüleştirebilir.

Ektropion, göz kapağını doğru yere yeniden konumlandıran bir ameliyatla düzeltilebilir.

Reçetesiz İlaçlar

Göz ağrısı veya kızarıklık eşlik etmedikçe aşırı gözyaşı genellikle ciddi bir sorundan ziyade rahatsızlıktır. Reçetesiz satılan göz damlalarını kullanarak rahatlama sağlayabilirsiniz: Ancak kullanmadan önce mutlaka göz hekiminize danışmalısınız

Kayganlaştırıcı Göz Damlaları Yapay gözyaşları gözlerinizi nemli tutmanıza yardımcı olabilir ve ayrıca gözlerinizin sulanmasına neden olabilecek toz gibi tahriş edici maddelerin temizlenmesine de yardımcı olur.

Antihistaminik Göz Damlaları Alerjiler gözlerinizi kaşındırıyor ve sulandırıyorsa, antihistaminik damlalar bu semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir. Antihistaminik göz damlaları göze uygulandığında yanabilir veya acı verebilir.

Kuru, kaşıntılı göz tahrişini önlemek için atabileceğiniz bazı adımlar şunlardır:

  • Bilgisayarınızı kullanırken düzenli olarak göz kırpmayı ve ara sıra ekrandan başka bir yere bakıp gözlerinizi dinlendirmek için ara vermeyi hatırlamak

  • Elleriniz potansiyel olarak gözlerinize daha fazla alerjen ve tahriş edici madde bulaştırabileceğinden gözlerinizi ovma dürtüsüne direnmek

  • Evinizde veya iş ortamınızda nemlendirici kullanmak

  • Gözlerinizi polen, güneş ve rüzgara karşı korumak için güneş gözlüğü takmak

  • Rahatsızlığı geçici olarak gidermek için gözlerinize soğuk kompres uygulamak

  • Gözlerinize dokunmadan önce ellerinizi yıkamak da dahil olmak üzere iyi bir kontak lens hijyeni uygulamak

  • Bazı araştırmalar dehidrasyon ve kuru gözler arasında bir bağlantı bulduğu için bol su içmek gerektiğini söylüyor

Aşırı Batma Durumunda Doktorunuza Ne Zaman Görünmelisiniz?

Sulu gözleriniz reçetesiz tedaviyle geçmezse, sizi daha rahat ettirecek bir yol olup olmadığını görmek için tıbbi yardım almayı düşünün.

Aşağıdaki durumları yaşıyorsanız aile hekimize veya göz doktorunuza danışmalısınız:

  • Uzun bir süre boyunca açıklanamayan batma ve yanma

  • Aynı zamanda kırmızı olan ve akıntıya neden olan sulu gözler

  • Tiroid göz hastalığının belirtisi olabilecek sulu gözler ve göz ağrısı

  • Sulu gözler ve ağrılı sinüsler

Doktorunuz belirtilerinize neyin sebep olduğunu belirlemek için gözlerinizi inceleyecek ve uygunsa gözyaşlarınızın miktarı ve kalitesi hakkında testler yapacak ve gözlerinizin gözyaşlarını nasıl akıttığına bakacaktır. Enfeksiyonunuz varsa doktorunuz antibiyotik reçete edebilir veya gözleriniz kuruysa veya alerjiniz varsa başka tedaviler önerebilir. Sulu gözlerinizin sistemik bir hastalıkla ilişkili olduğu anlaşılıyorsa doktorunuz daha ileri tedavi için sizi bir uzmana yönlendirebilir.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.