Aldığımız Ürünlerdeki Gizli Tehlikeyi Biliyormusunuz?

Tekstil ürünleri ve güneş gözlükleri içerisinde bulunan zararlı maddeler kanser yapıyor!

Aldığımız Ürünlerdeki Gizli Tehlikeyi Biliyormusunuz?
05 Ocak 2015 Pazartesi 08:57


Tekstil ürünleri ve güneş gözlükleri içerisinde bulunan zararlı maddeler kanser yapıyor. İstanbul Gelişim Üniversitesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölüm Başkanı Yrd. Doç.Dr. Saim Engin Akdoğan, "Tekstil ürünlerinin tabii ve sentetik kaynaklı alt yapısı vardır. Doğal olanlar hayvanlar ve bitkilerden oluşan tekstil ürünleridir. Bunlar çok sağlıklıdır ve yıkama ve kurutmada kırışıklığa ne sebepten olurlar. Sentetik elyaflı olan giyimler ise buruşma dik ve temiz durur.

 

Bu nedenle halkımız sentetik elyafları tercih etmemelidir. Bazı tekstil ürünlerinde ütü kullanılmaz ve yıkanmaz gibi ibareler bulunabilir. Bu onların tehlike arz ettiğinin kanıtıdır. Çünkü petrol türevli elyaflardan oluşan bu tür giysiler direkt adam tenine temasında zehirin gövde tarafından alınmasına ne sebepten oluyor. Bu nedenle tekstil ürünlerinde en tehlikeli şey sentetik elyaflı malzemeleri kullanmaktır" dedi.

 

Yrd. Doç. Dr. Saim Engin Akdoğan, "Ürünlerini alırken üzerinde buruşmaz levhası mevcut ise buna dikkat edilmelidir. Ürünleri sırf pamuktan yapmak çok zordur. Bir tekstil ürününde sentetik madde oranı yüzde 40'ı e geçmemelidir.

 

Yüzde 40 sentetik 60 tabii ürünlerden oluşmalıdır. Bu oranları geçen bir mahsul alınmışsa dahi bunlar birkaç defa yıkanmalıdır. Aksi takdirde gövde bu ürünlere karşı alerji yapar ve vücutta kızarıklıklar görülebilir" diye konuştu.

 

Ucuz güneş gözlükleri merdiven altı olarak biliniyor.Ucuz güneş gözlüklerinin zararları ise yıllar sonra ortaya çıkıyor. "Ultraviyoleye maruz kaldığımızı seneler sonra fark edeceğiz" diyen İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu Optisyenlik Bölüm Başkanı Yrd. Doç.Dr. Fadime Nuhoğlu, bu ürünlerin hammaddesinden ötürü kansere ne sebepten olduğunu açıkladı.

 

Önlem için optisyenlerden yardım almanın önemine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Fadime Nuhoğlu, "Gözlük camlarının ultraviyoleyi ne kadar bloke ettiğini optisyenlerden öğrenmeliyiz. Bununla ilgili birçok teknik alet bulunuyor. Hammaddesinden ötürü bu ürünler kansere ne sebepten olabiliyorlar. Numarasız olması gereken güneş gözlüğü camları numaralı olabiliyor. En önemlisi güneş ışınlarını geçirerek gözün arkasında bulunan retinal hücrelerde hasar yaratıyorlar" ifadelerini kullandı.

 

GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ ALIRKEN BELGELER KONTROL EDİLMELİ

 

Güneş gözlüğünü alırken modeline dikkat edildiğinin ve bunun yanlış bir seçim unsuru olduğunun altını çizen Yrd. Doç. Dr Nuhoğlu, "Şu an sıkça duyduğumuz Uzak Doğu ürünlerinden bahsedecek olursak, ürünün ucuz olup olmamasından öte standart belgelerinin olup olmaması önemlidir.

 

ISO, TSE, CE belgeleri denetim edilmelidir. Genellikle tezgahta ucuz olan gözlükler satılmaktadır.

 

Bunlar atık maddelerden yapıldığından tehlike oluşturur. Gözlük saplarındaki zehirli maddeler vücuda temas ederek deriye işler" ifadelerine yer verdi.

 

Kaynak: vezirajans.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.