A Vitamini Eksikliği Gözdeki Sinir Uçlarını Mahvediyor!

Vücutta A vitamininin eksik olması durumunda çeşitli göz ve görme sorunları ortaya çıkabilir.

A Vitamini Eksikliği Gözdeki Sinir Uçlarını Mahvediyor!
31 Mart 2023 Cuma 16:32

Göz yorgunluğu, halsizlik yaşıyorsanız dikkat! Gözdeki Sinir Uçlarını Mahvediyor!

A VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ NELERE YOL AÇAR?

Vücutta A vitamininin eksik olması durumunda çeşitli göz ve görme sorunları ortaya çıkabilir. Bu sorunlar arasında düzelebilir gece körlüğü ve geri dönüşü olmayan kornea hasarı olan kseroftalmi bulunur. A vitamini eksikliği aynı zamanda hiperkeratoza veya kuru, pullu cilde yol açabilir.

A VİTAMİNİ FAZLA ALINDIĞINDA NE OLUR?

Büyük miktarda A vitamini alımını takiben gelişen hipervitaminoz A semptomları akuttur. Normal dozun 10 katı alınan yani bir seferde 40 bin ünite alınan A vitamini vücutta baş ağrısı, bulantı, kusma, baş dönmesi, görme bulanıklığı, deri reaksiyonlarından komaya kadar varabilen ciddi toksik yan etkilere yol açabilir.

A VİTAMİNİ NELERDE VAR?

A vitamini doğada pek çok besinde yer alır. A vitaminin bulunduğu besinler bitkisel ve hayvansal olarak ikiye ayrılır. A vitaminin yer aldığı hayvansal gıdalar şunlardır:

Balık yağı böbrek, yoğurt, karaciğer, süt, peynir, süt ve yumurta.

A vitaminin bulunduğu bitkisel gıdalar şunlardır:

Maydanoz, pırasa, mercimek, ıspanak, pazı, kabak, kavun, karpuz, biber, maydanoz, brokoli, patates, bezelye, kırmızı biber.

Bitkisel gıdalar arasında en yüksek A vitaminine sahip besin ise havuçtur. Havucun göz sağlığı için faydası saymakla bitmez. Bu yüzden çocukluktan yetişkinliğe kadar her dönemde havuç tüketilmesi önerilir.

A VİTAMİNİ GÜNDE NE KADAR ALINMALI?

İhtiyaç yetişkin erkek için 1000 mcg, kadın için 800 mcg 'dır.

A VİTAMİNİ HANGİ ORGANA İYİ GELİR?

A vitamini diş, kemik, yumuşak doku, mukus zarları ve cilt yapılarının sağlıklı bir şekilde oluşturulmasına ve korunmasına yardımcı olur. Göz retinasında renk veren pigmentleri ürettiği için aynı zamanda retinol olarak da bilinir. A vitamini, özellikle düşük ışıkta iyi görüş elde etmeyi sağlar.

A VİTAMİNİ ZAYIFLATIR MI?

Sağlıklı bir beden ve yaşam için vitaminlere büyük iş düşüyor. Özellikle de kişinin ideal kiloya ulaşmasında belirleyici bir rol üstlenen vitaminler, metabolizmanın hızlanmasını ve kilo kaybının yaşanmasını sağlıyor.

Kaynak: www.takvim.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.