40 Yaşın Üzerinde İseniz Bunlar Presbiyopi İşareti Olabilir

Telefonunuzun yazı tipi şimdi biraz daha mı büyük? Süpermarkette ambalajı okumak için gözlüklerinizi giderek daha fazla mı kaldırıyorsunuz, yoksa cümleleri net görebilmek için yazıları biraz daha uzakta mı tutuyorsunuz?

40 Yaşın Üzerinde İseniz Bunlar Presbiyopi İşareti Olabilir
09 Eylül 2023 Cumartesi 11:00

40 yaşın üzerinde misiniz? Bunlar gözlerinizin yaşlandığının işaretleri olabilir!

Telefonunuzun yazı tipi şimdi biraz daha mı büyük? Süpermarkette ambalajı okumak için gözlüklerinizi giderek daha fazla mı kaldırıyorsunuz, yoksa cümleleri net görebilmek için yazıları biraz daha uzakta mı tutuyorsunuz? Kırk yaşın üzerindeyseniz, bu muhtemelen presbiyopidir ve artık okuma gözlüğü kullanmanızın zamanı geldi demektir…

Peki ya zaten gözlük veya lens takıyorsanız? Multifokal lensler, okuma gözlüğü takmak zorunda olan lens kullanıcıları veya daha fazla hareket özgürlüğü isteyen multifokal gözlük kullanıcıları için çözümdür.

Presbiyopi yaşlanmayla (gözlerinizde) gelen doğal bir süreçtir. Yakın mesafede net görebilmek için gözlerinizin uyum sağlaması gerekir: göz merceği daha dışbükey hale gelir. Mesafeye baktığınızda mercek düzdür. Yaşlanmayla birlikte kaslar ve eklemler esnekliğini kaybettiği gibi göz merceği de esnekliğini kaybeder. Sonuç olarak, odaklanma daha azdır ve yakından görüş daha zayıftır. Çoğu insan bunu 40 yaşından itibaren fark eder. Örneğin, bir kitabı veya ekranı kendinizden uzağa yerleştirebilir veya yazı tiplerini daha büyük boyutlara ayarlayabilirsiniz. Okurken daha fazla ışığa ihtiyaç duyarsınız ve yakın ve uzak nesneler arasında daha az geçiş yapabilirsiniz. Ayrıca bir şey okumak veya telefonunuzda bir şeye bakmak istediğinizde gözlüğünüzü daha sık kullanmak zorunda kalırsınız. İğneye iplik takmak kadar basit bir şey bile imkansız ve sinir bozucu görünür.

Okuma gözlüğü bir çözüm olabilir ancak birçok kişi bunu yapmak konusunda isteksizdir. Her ne kadar çok güzel gözlük modelleriniz olsa da birçoğu okuma gözlüğü için çok uygun olmayabilir. Okuma gözlüklerinin bir diğer dezavantajı ise uzağı görememenizdir. Bu da okuma gözlüklerinizi gün içinde sık sık takıp çıkarmanız gerektiği anlamına geliyor. Bazıları pek umursamasa da bunun çok daha kolay bir çözümü var. Özellikle zaten gözlük veya lens takıyorsanız. Presbiyopik gözlük kullanıcıları sıklıkla normal gözlüklerini popüler multifokal gözlüklerle değiştirirler, ancak kontak lens kullanıcılarının çoğu genellikle multifokal lenslerin de mevcut olduğunu bilmezler.

Çok odaklı merceklerle optimum görüş

Gerçekten okuma gözlüğüne ihtiyacınız varsa ancak gözlük takmayı tercih etmiyorsanız veya gözlük rahatsız ediyorsa, multifokal lensler sizin için iyi bir çözümdür. Multifokal lenslerin birden fazla güçlü yanı vardır, bu nedenle hem yakını hem de uzağı iyi bir görüşe sahip olursunuz. Bu güçlü yönler sayesinde sorunsuz bir şekilde uzak ve yakın görüş arasında rahatça geçiş yapabilirsiniz. Lens gözünüzün tamamını kapladığı için her zaman aynı anda hem uzak hem de yakına odaklanabilir ama lensinizi fark etmezsiniz bile. Beyniniz otomatik olarak ihtiyacınız olan en net görüntüye geçer. Ayrıca aylık, haftalık veya günlük lensler ile yumuşak ve sert formlarda mevcuttur. Hangi lensin sizin için uygun olduğundan emin değil misiniz? Sizin için en iyi mercek türü, göz durumunuzun doğası ve gözünüzün farklı mercek türlerine nasıl tepki verdiği gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Çok odaklı lensleri kullanmak için en kısa zamanda göz hekiminizden randevu alınız.

Çok odaklı gözlükleriniz uzak yakın geçiş yapmak için mükemmel

Zaten gözlük takıyorsanız çok odaklı gözlükler sizin için iyi bir seçenektir. Bu gözlükler bir okuma bölümü ve bir uzak görüş bölümü içerir. Multifokal gözlüklerle yakını ve uzağı net görebilirsiniz. Ancak örneğin spor yapacaksanız veya aktif bir tatile çıkacaksanız bu gözlükler daha az kullanışlıdır. Multifokal lensler aynı zamanda gözlükleriniz arasında geçiş yapmak için de idealdir. Kontak lenslerinizde gözlükleriniz gibi leke kalmayacak, camları kirlenmeyecek, buğulanmayacaktır. Lens kullananlar ayrıca gözlük çerçevelerinin kenarlarından rahatsız olmadıkları için daha geniş bir görüş alanının keyfini çıkarırlar.

Kontak lensler gerçekten sizin için uygun değil mi? O halde çok odaklı güneş gözlüğü satın almayı düşünün. Veya fotokromik lensli çok odaklı gözlükleri tercih edin. Böylece gözlük ve güneş gözlüğü arasında geçiş yapmak zorunda kalmayacaksınız ve yazın bile her zaman net bir görüşe sahip olacaksınız.

Çok odaklı merceklere alışmak

Eğer multifokal lensleri ilk defa kullanıyorsanız alışmanız biraz zaman alabilir. İlk başta biraz bulanık görüş görebilirsiniz, ancak bu genellikle birkaç gün sonra kaybolur. Çok odaklı merceklere alışmak, çok odaklı gözlüklere alışmaktan daha hızlıdır. Bu birkaç gün yerine birkaç hafta sürebilir.

Kaynak: www.taylordailypress.net


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.