2015'te Hayatımıza Girecek Yenilikler!

6 Harika Yenilik Bilimin sonucu olarak ortaya çıkan teknoloji...

2015'te Hayatımıza Girecek Yenilikler!
20 Ocak 2015 Salı 08:00

2015'te Hayatımıza Girmesi Muhtemel 6 Harika Yenilik

2015'te Hayatımıza Girmesi Muhtemel 6 Harika Yenilik Bilimin sonucu olarak ortaya çıkan teknoloji, hayatımızı her alanda kolaylaştırmayı başarmıştır. Bilim ile teknoloji arasında doğal bir ilişki vardır; bilimsel çalışmalar uygulamaya elverişli bilgi üreterek teknolojik gelişmeye yol açarken, teknolojik gelişmeler de bilimsel araştırmanın daha uygun şartlarda yapılmasını sağlayarak bilimsel gelişmeyi hızlandırmaktadır.

 

Bu yazımızda ise 2015'te hayatımıza girmesi muhtemel olan 6 harika yeniliği sizlere anlattık.

 

Düşünce okuma ve kayıt etme

 

Millenium Magnetic Technologies, insan düşünceleri kaydetmek ve okumak için ilk deneyi yaptı. ABD'nin Houston bölgesinden Anthony Broussard isimli deneğe yaklaşık 2000 dolar ödendi ve araştırmada yer alması istendi. Bu çalışma ile ABD, nöroteknoloji alanında ilk gerçekçi adımı attı.

 

Beyaz Saray'ın "Brain" adı ile duyurduğu projeye 100 milyon dolar destek ayırması ise olayın gerçeklik boyutunu destekliyor. Yaklaşık 80 kurumun katkıda bulunduğu İnsan Beyni Projesinin, Avrupa Birliğİ'ne maliyeti 1 milyar avro olacak.

 

Zamanında teşhis

 

 

IBM'in kurduğu, genetik testler konusunda lider Patyway Genommics ile ortak geliştirilen akıllı telefon uygulaması ''Pathway Panorama'' 2015'in ortalarına doğru hizmet vermeye başlayacak. Eğer bu uygulama amacına ulaşırsa gelmiş geçmiş en detaylı sağlık uygulaması olacak.

 

Farklı doktorlar tarafından verilen ilaçların vücudunuz için uyumluluğuna, ilacın dozunun hastalığınız için yeterliliğine, kaç kilometre koşmanız gerektiğine ve kaç saat egzersiz yapmanız gerektiğine bu uygulama karar verecek. Üstelik sağlığınızla ilgili yolunda gitmeyen birşeyler olduğunda sizi hemen uyaracak.

 

Akıllı kontakt lensler

 

 

Google Inc. ve Novartis AG şirketleri kan şekeri seviyelerini ölçebilecek ve görme yeteneğimizi daha üst seviylere çıkaracak kontakt lensler üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

Bu lensler vücut fonksiyonlarını takip eden teknoloji ürünlerinin son parçası olarak görülüyor. Akıllı lensler ile hastaların kendi sağlığını kontrol edeceğini söyleyen Novartis CEO'su Joe Jimenez, lenslerin Autofocus özelliği olan kameraların lenslerindeki teknoloji ile aynı olduğunu ve görüşü düzeltmek için kullanılabileceğini de açıkladı. Novartis, araştırma ve geliştirme değerlendirmeleri için akıllı lens prototipini 2015'in ilk aylarına kadar hazırlamayı hedefliyor.

 

Esnek bataryalar

 

 

Kalifornia kökenli Imprint Energy isimli firma ultra-ince bataryalar tasarlayıp, bu türden cihazların yayılmasına yardımcı olmak istiyor. Şu anda kullanılan lityum bazlı batarya tasarımlarını daha ileri boyutlara taşımak isteyen firma kendi tasarımları olan ince pil için çeşitli yatırımcı kaynaklardan 6 milyon Dolar fon almış durumda.

Çinko bazlı esnek ve güvenli pil teknolojisi geliştikçe, bu tasarımı küçültmek ve sadece giyilebilir cihazlarda ve kıyafetlerde değil, vücuda yerleştirilecek bütün elektronik aygıtlara güç sağlamak için de kullanmak mümkün olacak.

 

Renk körleri için televizyon;

 

 

Spectral Edge şirketi tarafından 2013 kasım ayında geliştirilmeye başlanan ve Eyeteq TV adı verilen teknoloji renk körü olmayan izleyiciler için görüntüyü bozmadan yayının renklerini kare kare değiştiriyor.

 

Eyeteq TV teknolojisi yeşil, amber ve kırmızı renklerini içeren görüntülerde sorun yaşayan insanlara yardımcı olmak amacıyla tasarlanmış. Kendini kanıtlama aşamasındaki teknolojinin ileriki zamanlarda video oyunlarına da uygulanması düşünülüyor.

 

Görme engelliler için akıllı gözlük

 

 

Google şirketi Google Glass'ı piyasaya sürmekle beraber yeni bir dönemi de başlatmış oldu. Bu akıllı gözlükler, Google Glass'a pek benzemese de kendi alanında büyük ölçüde ses getirebilecek potansiyele sahip. Gözlükler, topladıkları görsel bilgiyi belli bir dönüşüm işleminden geçirerek, görme problemi yaşayan hastaların cisimleri daha net görebilmesini sağlıyor.

 

Bazı insanlar ışığı ve hareketleri fark edebilmekle beraber yeteri kadar görsel bilgi toplayamadıkları için görme problemi yaşamaktadır. Bu tür durumlar için Oxford Üniversitesi, bildiğimiz akıllı gözlüklerden farklı bir gözlük geliştirdi. Gözlük, kamera ve infra-red yansıtıcısı sayesinde cisimlerin uzaklığını belirleyerek, topladığı bilgiyi jiroskop, pusula ve GPS sistemi ile senkronize edebiliyor.


Elde edilen görüntüler, OLED ekrana yansıtılıyor ve gözlüğü kullanan kişinin cisimleri daha keskin hatlarla birlikte görebilmesini sağlıyor.

 

Kaynak: webtekno.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.