Soğuk alerjisiyle geldi!

Uzmanlar göz hastalıklarına karşı uyardı.

Soğuk alerjisiyle geldi!
14 Ocak 2017 Cumartesi 10:19

Kış aylarında soğuk havanın da etkisiyle birlikte alerjik göz enfeksiyonlarında artışlar görülebiliyor. Özellikle ofis, okul, kreş, toplu taşıma araçları, alışveriş merkezi gibi kapalı mekanlar ve klimalı ortamlarda mikrobik göz hastalıkları çok çabuk yayılabiliyor.

Toplumda sadece güneşin gözlere zarar verdiği düşünülse de, kış mevsimi de göz sağlığını kötü etkiliyor. Soğuk havalarda en sık gelişen göz problemi ise, göz kuruluğu olarak biliniyor. Kışın artan soguk algınlığı ve boğaz enfeksiyonlarına sebep olan adenovirüslerin, gözlere kolaylıkla bulaşabildiğini ve adenoviral keratokonjonktivitin çok kolay ve hızla yayıldığını belirten Özel Muratpaşa Tıp Merkezi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Filiz İmadoğlu Müftüoğlu, kış mevsiminde artan göz hastalıklarına dikkat çekti.

SOĞUK HAVA GÖZÜ VURUYOR
Kış aylarında vücut direncinde azalma olduğu gibi, en hassas organlardan biri olan gözlerin de savunmasız hale geldiğini aktaran Müftüoğlu, “Soğuk ve sert hava şartları, kişisel temizliğe ve hijyene dikkat etmeme gibi nedenler enfeksiyonların bulaşmasını ve hızla yayılmasını kolaylaştırır. Ayrıca aşırı göç, toplumsal yapı ve ekonomik alanlardaki yetersizlikler de göz enfeksiyonlarına yakalanma riskini artırır” diye konuştu.

Op. Dr. Filiz İmadoğlu Müftüoğlu, gözlerde yanma, batma, kum var hissi, kızarıklık ve görme bulanıklığına yol açması nedeniyle yaşam kalitesini düşüren bu hastalığın geç kalındığında görme kayıplarına kadar gidebilen ciddi sorunlara neden olabileceğini vurguladı.

OFİSTEKİ GİZLİ TEHLİKE
Ofis ortamında çalışan ve uzun süre bilgisayar karşısında duranlarda kuru göz hastalığının yaygın olduğunu belirten Müftüoğlu, şunları söyledi:

 "Odaklanma gerektiren durumlarda hastanın mevcut göz kırpma sayısı azalır ve gözler daha çabuk kurur. Göz kuruluğu; gözlerde batma hissi, sulanma ve kızarma şeklinde kendini belli eder. Bu nedenle çalışma ortamının nemlendirilmesi, gözlerin daha sık kırpılması ve uzman hekimin önerdiği gözyaşı damlalarının kullanılması gerekir. Kışın ısınma amaçlı kullanılan klimalar da belli aralıklarla kapatılmalı, mekan mümkün olduğunca havalandırılmalıdır."

'KIRMIZI GÖZ' DEYİP GEÇMEYİN
Antibiyotikli damlaların, adenovirüs ve diğer viral göz enfeksiyonlarını iyileştirmediğini, sadece bakteriyel göz enfeksiyonlarında kullanıldığını kaydeden Dr. Müftüoğlu, şu önerilerileri paylaştı:

 “Göz enfeksiyonları süresince yapılması gereken durumlar yaşanan belirtilere göre değişkenlik gösterebilir. Antibiyotik içerikli damlalar adenovirüs ve diğer viral göz enfeksiyonlarını iyileştirmez. Sadece bakteriyel göz enfeksiyonundan şüphelenildiği durumlarda bakteriyel konjonktivitin oluşmaması için kullanılır. Enfeksiyonların gözlere bulaşmaması için eller sıkça yıkanmalıdır. Özellikle kırmızı göz rahatsızlığı olan kişilerle yakın temastan kaçınılmalıdır. Bu göz enfeksiyonu bulaşıcı olduğundan hastaya ait havlu, kozmetik malzemeler ve krem gibi bakım ürünleri asla ortak kullanılmamalıdır.” 

Kaynak : gazetebir.com.tr
 
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.