Şeker Gözün Işığını Çalıyor!

Türkiye’de diyabetlilerin yarısının hastalığının farkında olmadığını söyleyen uzmanlar, diyabetin teşhisinin gecikmesinin en çok gözleri olumsuz etkilediğini bildiriyor.

Şeker Gözün Işığını Çalıyor!
14 Kasım 2016 Pazartesi 09:16

ZİYNETİ KOCABIYIK

Diyabet, dünyada ve Türkiye’de giderek büyüyen, çağımızın en önemli sağlık problemlerinden biri. 2013 yılında Türkiye’de, yaklaşık 7 milyon olan diyabetli hasta sayısının, 2035 yılında 12 milyon kişiye yükseleceği tahmin ediliyor. Ülkemizde diyabetlilerin yarısı hastalığının farkında değil. Diyabet olduğunu bilmeyen veya iyi tedavi edilemeyen hastalarda diyabete bağlı görme kaybı ve körlük gelişiyor.

SİNSİ DÜŞMAN
Antalya’da düzenlenen 50. Türk Oftalmoloji Derneği Kongresi’nde, içinde bulunduğumuz diyabet haftası sebebiyle şeker hastalığına bağlı görme kaybı ve körlük ele alındı. Diyabetin 50 yaş altında önlenebilir körlük sebeplerinin başında geldiğini söyleyen Türk Oftalmoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Reha Ersöz, “Diyabete bağlı göz dibi hastalığı olan diyabetik retinopati, herhangi bir belirti göstermeden ilerliyor ve en sonunda şiddetli ve ani görme kaybına bağlı olarak körlüğe yol açabiliyor. Diyabetli her üç hastadan en az birinde diyabetik retinopati gelişebiliyor” dedi.

ŞEKERİ DÜZENLEYİN
Dünyada 415 milyon diyabetli olduğunu ve bu rakamın 2040 yılında 600 milyonu aşacağını söyleyen Türk Oftalmoloji Derneği Vitreoretinal Cerrahi Birimi Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, diyabetli hastalarda kan şekerinin düzensiz gitmesi ve diyabet süresinin uzamasının görme kaybı ve körlük riskini arttığına dikkat çekerek, “Diyabet bir damar hastalığıdır. Yüksek kan şekeri, kalp damarları, böbrek damarları, beyin damarları gibi hayati damarların hasarlanmasına sebep olduğu gibi göz damarlarını da vurur. Kan şekerini normal düzeylerde tutmak ve sürekli göz muayenesi yaptırmak gözleri korur” diye konuştu.

BU BELİRTİLERE DİKKAT
Türk Oftalmoloji Derneği Tıbbi Retina Birimi Başkanı Prof. Dr. Nur Kır, diyabetin görmeyi sessizce çaldığına işaret ederek “Araştırmalar, diyabetik retinopati hastalarının yüzde 60’ının, göz hekimine ancak görme problemi yaşadığı zaman başvurduğunu gösteriyor. Teşhiste gecikme, yetersiz tedavi, komplikasyon ve komplikasyonlarda tedavinin yetersizliği gibi sebeplerle diyabete bağlı görme kaybı yaşayanların sayısı giderek artıyor. Diyabet ,yıllar içinde gelişen ve belirti vermeye başladığında organ hasarının da geliştiği bir hastalık olduğu için, hastalar genelde bize geç geliyor. Bazen görme kaybı diyabetin de ilk belirtisi olabiliyor. Diyabetinin farkında olmayan hasta, gözleri için geldiğinde diyabet olduğunu öğrenebiliyor” dedi. Muayene sırasında gözünde problem tespit edilen hastaların lazer tedavisi, göz içine yapılan enjeksiyonlar ya da ameliyatla tedavi edilebileceğini belirten Prof. Dr. Kır, “Eğer diyabetliyseniz, hiçbir şikayetiniz yoksa bile yılda 1 defa göz doktoruna gitmelisiniz” dedi.
Prof. Dr. Nur Kır, özellikle diyabet hastalarının dikkat etmesi gereken belirtileri ise şöyle sıraladı:
¥ Görmenin azalması
¥ Okuyamama, televizyon izleyememe
¥ Bulanık görme
¥ Dalgalı görme
¥ Renkleri seçememe
¥ Görme alanının bir kısmının kaybolması
¥ Işıktan rahatsız olma

YILDA 1 KEZ GÖZÜNÜZÜ KONTROL ETTİRİN

Türk Oftalmoloji Derneği, halk arasında bilinen adı “Şeker Hastalığına Bağlı Görme Kaybı” olan diyabetik retinopati konusunda, Türk Diyabet Vakfı ve Türk Diyabet Cemiyeti ile iş birliği yaparak bir farkındalık kampanyası başlattı. Bayer’in koşulsuz destek verdiği “Diyabetini tanı gözünü koru” adı verilen kampanya kapsamında görme kaybı ile ilgili hazırlanan film, sosyal medyada paylaşılacak. Ayrıca diyabetlilerle birebir ilişkide bulunan endokrinoloji uzmanları, aile hekimleri ve iç hastalıkları uzmanları, hastalarının göz doktorlarına yönlendirilmesi konusunda uyarılacak. Erken teşhis edildiğinde bu hastalığın önüne geçmenin mümkün olduğunu söyleyen Prof. Dr. Reha Ersöz, “Sessiz ilerleyen hastalığın önlenmsi için hastaların ve hekimlerin farkındalığının arttırılması son derece önemli. Diyabet hastası gören endokrinolog, iç hastalıkları uzmanı, aile hekimleri gibi farklı uzmanlıklardaki hekimlerin, hastalarını yılda en az 1 kez göz muayenesine gitmesi konusunda uyarması ve erken teşhis ve tedavi ile görme kayıplarının önüne geçilebilir” dedi. 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.