Gözlerimizi Kurutan 4 Neden!

Göz kuruluğu şikayeti artık çok daha fazla kulağınıza geliyor olabilir çünkü teknolojiyle birlikte, gözümüzü kırpmadan baktığımız parlak ekranların sayısı her geçen gün artmakta.

Gözlerimizi Kurutan 4 Neden!
15 Kasım 2016 Salı 09:49

Tek neden olmasa da, gözleri kırpmadan uzun süre telefon, tablet, dizüstü bilgisayar gibi ekranlara odaklanmak göz kuruluğuna yol açan etkenlerin başında gelir. Göz kuruluğu gözlerin yeterince göz yaşı üretmemesi olarak özetlenebilir. Kuruluğun bir başka nedeni de gözyaşlarının yeterince yoğun olmaması ve çok çabuk buharlaşması olabilir.

Gözyaşlarımız gözleri sürekli korur ve böylece gözde kuruluk hissini ve bulanık görmeyi engeller. Gözleriniz kuruyorsa, gözde batma veya yanma hissi, göz yorgunluğu ve net görmeme gibi belirtiler ortaya çıkar. Göz kuruluğu bilgisayar kullanmayı, uzun süre okumayı ya da uçak gibi havanın kuru olduğu ortamlarda durmayı zorlaştırır. Sürekli göz kuruluğu ise gözde iltihaplanma ve korneanın çizilmesi gibi daha ciddi sorunlara yol açabilir.

Yaşa Bağlı Göz Kuruluğu

Yaşlandıkça gözde kuruluk başlaması normaldir çünkü vücut kendiliğinden gözyaşı üretimini azaltır. Ancak bu durum, çaresiz göz kuruluğu belirtilerinin sıkıntılarına katlanacaksınız demek değildir. Göz kuruluğunun yaşlanmaya bağlı olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuz size göz kuruluğunu giderecek ve rahatlama sağlayacak bir damla önerebilir.

Hormonal Değişiklikler

Vücuttaki hormonal değişikliklerden dolayı, menopoz sonrası kadınlarda gözyaşı üretimi azalır ve göz kuruluğu sık görülür. Hormonal değişikliklere vücudun adapte olması sürecinde vücutta pek çok değişiklik gözlemlenebilir. Aynı şekilde, yine hormon seviyelerindeki oynamalardan en çok etkilenen hamile kadınlar da, göz kuruluğundan şikayet edebilir.

Gözyaşının Az Üretilmesi

Eğer yaşlanmaya veya hormonal değişikliklere bağlı değilse, gözyaşının daha az üretilmesi A vitamini eksikliği ya da şeker hastalığına bağlı olabilir. Ancak göz kuruluğunun nedenini tam olarak anlamak için, kuruluğa neden olabilecek diğer faktörleri de düşünmek ya da göz kuruluğu ile birlikte başka şikayetleriniz neler, gözden geçirmek gerekir. Elbette bu değerlendirmeyi siz değil, göz doktorunuz en iyi şekilde yapacaktır.

Gözü Az Kırpmak

Özellikle bilgisayar başında çalışanlar, göz kuruluğundan sık sık şikayet ederler. Bunun nedeni bilgisayar ekranına dikkati vermişken, gözü daha az aralıklarla kırpıyor olmaktır. Bilgisayar ya da bu tip bir ekran başında çalışanlar, ekranı tam karşılarına aldıklarında, gözler tümüyle açıktır. Gözler bu şekilde tümüyle açık olarak uzun süre kırpılmadığında, hem gözün nemlenmesi gereken alanı fazlalaşır hem de gözyaşı daha çabuk buharlaşır.

  • Mümkünse göz kapaklarının biraz kapanacağı şekilde bu ekranlara üstten bakmak ve sık sık göz kırpmayı hatırlamak, göz kuruluklarını ve buna bağlı şikayetleri engelleyebilir. Olabildiğince sık aralıklarla mola verip gözleri dinlendirmek de önemlidir.

Göz Kuruluğu Nasıl Önlenir?

  • Gözlerinizin ve göz kapaklarınızın temizliğine özen gösterin. Kirli ortamlardan veya kirli ellerle gözünüzü ovuşturmak gibi kötü alışkanlıklardan kaçının.
  • Bilgisayar başında otururken göz kırpmayı unutmayın ve ekran önünde doğru oturma pozisyonlarına uymaya çalışın.
  • Eğer kuru ortamlarda çalışıyorsanız ya da gözlerinizi kurutan kuru havadan kaçamıyorsanız, nemlendirici cihazlarla havayı nemlendirmeyi deneyin.
  • Doğrudan ateş önünde oturmayın ya da klimalı ortamlarda uzun süre durmayın.
  • Dengeli beslenmeye gayret edin. Beslenmenize keten ve omega-3 yağlarını eklemeye çalışın.

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.