Optik Gazete

Güneş Gözlüklerinizi Kışın Karlı Havalarda da Mutlaka Kullanın

Gündem

“Karlı havalarda güneş gözlükleri kullanılır mı?”

Güneşten gelen bazı zararlı ultraviyole ışınlar vardır. Bu ışınları yağan kar güçlü bir şekilde göze yansıtır, bu durumda gözde istenmeyen rahatsızlıklar oluşabilir. Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Nihat Tamer, “Karlı havalarda güneş gözlükleri kullanılır mı?” sorusunu sabah.com.tr okurları için yanıtladı…

Kar veya buzdan, parlak güneş ışığının morötesi ultraviyole ışınları ile fotokeratit oluşturabilir. Korumasız gözlerde, kaynak alması dediğimiz kaynak maskesi kullanmayan demir kaynağı yaparken oluşan ağrılı göz rahatsızlığına benzer bir tablo oluşturur ve bu tip keratitler gözlerde ağır hasarlar bırakabilir. Ultraviyole ışınların gözde yaptığı diğer hasarlar ise erken yaşta katarakt ve görme bozukluklarıdır. Işınların dışında gözlerin uzun süre soğuğa maruz kalması infeksiyonlara, termal yanıklara ve travmatik hasarlara yol açabilir. Bu durumlar çoğunlukla kışın kayak merkezlerinde açık havada ve yazları da rüzgarsız havalarda kumsallarda vakit geçiren kişilerde rastlanır.
KORUNMAK İÇİN NE YAPMALIYIZ?
Aynalı UV korumalı güneş gözlüğü veya boyuna takılan bir yansıma perdesi kullanılır.
Özellikle kar yağdıktan ve yerde biriktikten sonra açan güneşli havalarda mutlaka güneş gözlüğü kullanmak iyi bir seçenek olacaktır.
Eskimolar gibi karla yoğun hayat süren halklarda kar körlüğünden korunmak için fildişi, kemik, tahta ya da huş kabuğundan yapılan kar gözlüğü kullanılırdı.
Son olarak güneş gözlüğü sadece yazın değil aynı zamanda kışın da kullanılabilir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.