Lazer Ameliyatı Gözler İçin Gerçekten Güvenli Mi?

FDA, LASIK'in belirli göz koşullarına sahip kişiler için neden uygun olmadığını maddeler halinde listeliyor.

Lazer Ameliyatı Gözler İçin Gerçekten Güvenli Mi?
04 Nisan 2023 Salı 11:10

Lazer Ameliyatı Gözler İçin Gerçekten Güvenli Mi?

Gözler için lazer ameliyatı düşündünüz mü?

Böyle bir planınız varsa Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi FDA'dan yakın zamanda yayınlanan bilgileri kontrol etmeniz gerekebilir.

LASIK TEHLİKELİ MİDİR?

Bir internet arama motoruna girip LASIK göz ameliyatı hakkında araştırma yaparsanız karşınıza çıkan en iyi sonuçların, ameliyatın ne kadar güvenli olduğunu belirten tıbbi cihaz sağlayıcılardan ve göz kliniklerinden geldiğini görürsünüz.

Lazer Destekli Yerinde Keratomileusis anlamına gelen LASIK, kişinin artık gözlük veya lens takmasına gerek kalmaması için görmeyi düzeltmeyi amaçlayan bir göz içi ameliyattır. Bu popüler bir ameliyattır ve günümüzde yılda yaklaşık 600.000 kişi bu ameliyatı tercih ediyor.

Ancak geçen Temmuz ayında, Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), LASIK ameliyatını uygulayan göz hekimleri için hastalarına ameliyat için iyi bir aday olup olmadıkları konusunda nasıl tavsiyede bulunacaklarına dair kılavuzlar hazırlamaya başladı.

FDA, LASIK ile ilgili şikâyetlere dayanarak ameliyat ile ilişkili riskler bulmuş ve hastaların lazere bakmadan önce tehlikeler konusunda daha iyi bilgilendirilmeleri gerektiğini belirtirmiştir.

LASIK NASIL ÇALIŞIR?

LASIK tam olarak nedir? Bir kişinin korneasını daha iyi görebilmesi amacıyla yeniden şekillendirmek için lazer kullanan bir prosedürdür. Kornea, gözün iris, gözbebeği ve altında yatan diğer her şeyi kaplayan şeffaf kısmıdır.

Kornea ışığı kırar ve kişinin göz şekline bağlı olarak ışığın kırılma şekli görmede bulanıklığa neden olabilir.

Örneğin miyop kırma kusuru bulunan bir kişinin gözü çok uzundur. Işık, retinanın önüne odaklanır ve uzaktaki nesnelerin bulanık görünmesini sağlar. Buna karşılık, ileri görüşlü bir kişinin (hipermetrop) çok kısa bir gözü vardır. Işık retinanın arkasına odaklanır ve yakındaki nesneler bulanık görünür.

GÖZLER İÇİN LAZER AMELİYATI

LASIK ile doktor, korneanın üst tabakasında dairesel bir flep (kapakçık) yapmak için bir bıçak veya lazer kullanır. Flep geri çekilir ve hekim kornea dokularını gerektiği gibi yeniden şekillendirmek için bir lazer kullanır. Kanat daha sonra tekrar yerine yerleştirilir. İşlem her bir göz için yaklaşık 10 ila 15 dakika sürer.

LASIK yakını görememe, ileriyi görememe ve astigmatizme yardımcı olabilir. Yaşlanmaya bağlı normal görme kaybını gideremez. Görüşü iyileştirebilse de mükemmel hale getiremez ve bazı hastaların yine de gözlüğe veya kontak lenslere ihtiyacı olacaktır.

LASİK GÜVENLİ Mİ?

LASIK ameliyatını anlatan bir ders kitabı (The LASIK Handbook) bu ameliyat, işlemden sonra okurken veya gece araba kullanırken hala gözlük takmaları gerekip gerekmediğini umursamayan "uysal" insanlar için en iyi prosedür olarak tanımladı. Yazar, “acımasız bakış açısına” sahip olanlar için LASIK'i önermedi.

Bununla birlikte, FDA taslağı, LASIK'in sahip oldukları iyimser eğilime rağmen, belirli göz koşullarına sahip kişiler için neden uygun olmadığını maddeler halinde listeliyor.

Örneğin, şiddetli göz kuruluğu olan kişiler, ameliyat için iyi adaylar değildir çünkü bu, zamanla düzelmeyebilecek bulanık görme, kuruluk ve rahatsızlık riskine neden olabilir. LASIK ayrıca korneası ince olan kişilerde görmeyi azaltabileceği için önerilmemektedir.

FDA ayrıca lupus gibi otoimmün hastalıkları veya romatoid artrit gibi bağ dokusu hastalıkları olan kişiler için LASIK'e karşı uyarıyor. Bu hastalarda LASIK ciddi kuru göz, enfeksiyon, iltihaplanma ve iyileşme sorunlarına neden olabilir.

Göz doktorlarının kalıcı görme kaybına yol açabilecek bir kornea erimesini tanımlamak için kullandıkları korkutucu bir terim olan " kornea erimesi " riski de vardır.

LASIK YAN ETKİLERİ

Önceden uygun koşulları olmayan kişiler için de riskler vardır. FDA raporu, LASIK'in zayıf aydınlatmalı ortamlarda görüşü azaltabileceğini bulmuştur.

LASIK uygulanan bir kişi, loş bir odadayken veya ışık-karanlık kontrastının düşük olduğu durumlarda görmekte zorlanabilir. Karanlıkta veya sis, yağmur veya kar olduğunda araç kullanmakta zorlanabilirler.

LASIK ayrıca ışıklarla “hale etkisine” yol açabilir. Örneğin, bir elektrik direği, çevresinde bir aura varmış gibi görünebilir. Benzer şekilde, parlama sorunları, karşıdan gelen arabaların farlarının yıldız şekillerine sahip olduğu anlamına gelebilir.

DİĞER YÜZDE 10

LASIK sunan birçok klinik, web sitelerinde hastaların yüzde 90 ila 95'inin sonuçlardan memnun olduğunu söyleyerek övünür. Peki ya diğer yüzde 5 ila 10?

FDA raporu, bazı hastaların işlemden sonra devam eden ağrı yaşadıklarını ortaya koymaktadır. Hatta baz hastalar çift görme vakaları bildirmiştir. Diğerleri, dünyayı görme ve işleme biçimleri kalıcı olarak değiştiği için travma geçirdiklerini söylediler.

Rapor, LASIK sonrası mutsuzluğa atfedilen intihar vakaları olduğunu belirtiyor, ancak emin olmak için daha fazla bilgiye ihtiyaç var.

LASIK FLEP ÇIKIĞI

Ancak araştırmacılar, on yıldan uzun bir süre sonra bile LASIK ile flep çıkığı arasında bağlantı kurabilmişlerdir. Flep çıkığı, korneanın üst tabakasını açmak için kullanılan flebin işlem sonrası yeniden açılmasıdır. LASIK hastalarının yüzde 2'sinde görülür.

Flep çıkığı tipik olarak işlemden sonraki ilk 48 saat içinde ortaya çıkar ve genellikle hastanın gözlerini ovuşturması veya dokunmasına bağlıdır. Ancak yaralanma veya kazaya bağlı travmatik olaylar, yıllar sonra bile kanadı yeniden açabilir.

Bildirilen bir olayda , neredeyse yedi yıl önce LASIK olan bir hasta düştü ve "bilinmeyen bir cisim" gözüne çarptı. Başka bir hasta, ameliyattan üç yıl sonra bir araba kazası nedeniyle flep yerinden çıktı. Bir hasta kazağını çıkarırken tırnağı gözüne battığında LASIK'ten 10 ay sonraydı.

Göz doktorları flep çıkığını tıbbi bir acil durum olarak kabul eder. Düzeltici cerrahi planlanana kadar hasta tipik olarak bir bandaj merceğine, antibiyotiklere ve kortikosteroidlere ihtiyaç duyar.

FDA, tüm bu olasılıkların hastalara bir tür uyarı kitapçığı ile sağlanması gerektiğini böylece LASIK için gerekli şartlara sahip olup olmadıklarının tam olarak tespit edilmesi gerektiğini belirtiyor

Kaynak: www.discovermagazine.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.