Gözü Çizdirmenin Riskleri Nelerdir?

"Göz dış dünyayı algılama ve analiz etmekteki en önemli organımız olduğu için gerekmedikçe onunla oynamamak en doğru seçenek doktorlara göre. "

Gözü Çizdirmenin Riskleri Nelerdir?
03 Mayıs 2024 Cuma 10:25

 GÖZÜ ÇİZDİRMEK

Kaynak: https://www.haberturk.com

Oray Eğin

CHP Genel Başkanı Özgür Özel partisinin seçim başarısının ardından ses tellerinden ameliyat oldu—sadece mitinglerde değil televizyonda da işkence çeker gibi konuşuyordu. Katarak operasyonundan sonra da gözüne ‘trifocal’ mercek yapıldı, uzun yıllardır kullandığı gözlüklerinden de kurtuldu. İlkokulda değiliz gerçi ama burası Türk siyaseti, olur da birisi “dört göz” diye dalga geçer diye endişe etmesine artık gerek yok.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nden göz hastalıkları ana bilim dalı başkanı Prof. Dr. Banu Açıkalın’ın TRT Haber’e aktardığına göre Özel’e de yapılan mercek ameliyatı kataraktı olan 50 yaş üzeri hastalara öneriliyor. Mercek ameliyatındaki hedef kitle “zaten görmesi artık azalmış, belli bir yaşı geçmiş…” kişiler. Özel henüz 50 yaşında değil, ama günümüzde ileri yaş sayılamayacak bu dönemin hemen kıyısında. Beklenenden daha erken yaşta katarakt ameliyatı olması talihsizlik, özellikle de “genç lider” algısı açısından. Hastalıkların da algıları var; katarakt ister istemez ilerleyen yaş göstergesi.

Katarak ameliyatı kaçınılmaz ama göze mercek takılması tercih. Her katarakt ameliyatı olanın gözüne ‘trifocal’ yani uzak, orta mesafe ve yakını görmeyi sağlayan mercek takılmıyor ama doktorlar öneriyor. Açıkalın katarakt ameliyatı olmayan hastalara mercek takılmasını tavsiye etmiyor ama pek çok kişi estetik nedenlerden ve gözlüksüz yaşamanın cazibesinden dolayı tercih ediyor.

BEN DE GÖZLÜĞÜ ATMAK İSTEDİM

Özel’in gözlükten kurtulması için önüne çıkan fırsatı değerlendirmesini yıllardır gözlük kullanan ve bir gün kullanmamayı hayal eden biri olarak çok iyi anlıyorum. Özel bu karara ne zaman vardı bilmiyorum, kendisine ulaşma çabalarımı yanıtsız bıraktı. Ancak ben zamanında göz ameliyatı olmayı ciddi ciddi düşündüm, inceledim ve tüm rahatsızlığına rağmen gözlük ve giderek azalttığım kontakt lenste aklamaya devam ettim.

Yerin altına sığınak inşa eden Silikon Vadisi zenginleri kıyamet günü geldiğinde kontakt lens bulamayacakları endişesiyle gözlerini “çizdirdikleri” yani LASIK ameliyatı oldukları zaman ben de özenmiştim halbuki. Türkiye bu ameliyatın çok kolay ve hızlıca yapıldığı, üstelik maliyetin de düşük olduğu bir ülke. Diş ve saç gibi göz sağlığı turizmi için de cazip bir durak. Ancak bugüne kadar kapısını çaldığım hiçbir doktor beni tam olarak gözümü çizdirmeye ikna edemedi.

Bunun bir nedeni konuştuğum her doktorun hala gözlük kullanmasıydı. Gözlük kullanmayan bir göz doktoru bulduğumda da onun lens taktığını bir başka meslektaşından öğrendim. Kendi sağlık serüvenim sırasında konuştuğum bir başka doktor bana meslekleri gereği mikroskopta çok detaylı şeylere bakmak zorunda olduklarını, ameliyatı bu yüzden tercih etmediklerini söyledi. Demek ki çok yakını, çok ufak detayları görmeye engel bu göz ameliyatı.

 Devamnı okumak için lütfen tıklayınız:

https://www.haberturk.com/ozel-icerikler/oray-egin/3681087-gozu-cizdirmek


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.