Göz Muayenesi ve Kontak Lens Muayenesi Arasındaki Fark Nedir?

Kontak lens kullanıcılarının en iyi görüş için hem rutin bir göz muayenesine hem de bir kontak lens muayenesine ihtiyacı vardır.

Göz Muayenesi ve Kontak Lens Muayenesi Arasındaki Fark Nedir?
28 Mayıs 2023 Pazar 11:01

Göz Muayenesi ve Kontak Lens Muayenesi Arasındaki Fark Nedir?

Kontak lens kullanıcılarının en iyi görüş için hem rutin bir göz muayenesine hem de bir kontak lens muayenesine ihtiyacı vardır. İşte her birini diğerinden ayıran detaylar.

Dünyanız bulanıklaşmaya başladığında, göz muayenesi için göz doktoruna gidersiniz. Ancak iki farklı göz muayenesi türü olduğunu biliyor muydunuz? Cevabınız, kontak lens veya gözlük takmak isteyip istemediğinize bağlı olarak değişecektir.

Bunun nedeni kontak lens reçetesinin gözlük reçetesinden farklı olmasıdır. Gözlükler burun kemerinize otururken, kontak lensler doğrudan gözlerinizin üzerine takılır. Doğru uyumu ve reçeteyi aldığınızdan emin olmak için bir kontak lens muayenesinde gözlük muayenesine göre fazladan ölçümler vardır.

Kontak lens takmayı planlıyorsanız, kontak lens muayenelerinin normal göz muayenelerinden farkı ve randevunuzda neler bekleyebileceğiniz hakkında bilgileri sizin için sırladık.

Kontak Lens Muayenesi Sırasında Ne Olur?

Gözlük kullanıyorsanız kontak lens muayenesinin bazı bölümleri size tanıdık gelebilir. Ancak muayenenin bazı bölümleri farklıdır.

Tipik bir kontak lens muayenesi sırasında şunlar olur:

Görüş Testi . Göz doktorunuz ne kadar iyi görebildiğinizi test edecektir. Bu, kontak lens reçetenizi belirlemenin ilk adımıdır.

Göz ölçüleri. Göz hekiminiz, gözlerinizin içindeki yapıların boyutunu ve şeklini ölçecektir. Buna kornealarınız, göz bebekleriniz ve irisleriniz dahildir.

Kontak lenslerinizin gözünüze tam oturduğundan emin olmak için korneanızın eğriliği de ölçülür. Bu adım çok önemlidir, çünkü uygun olmayan kontak lensler rahatsız edicidir ve net bir şekilde görmeyi zorlaştırabilir.

Gözyaşı filmi değerlendirmesi. Göz doktorunuz, kontak lenslerinizi nemli tutmak için gözlerinizin yeterince gözyaşı üretip üretmediğini kontrol edecektir.

Kontak Lens Muayenesinden Sonra Ne Olur?

Göz doktorunuz testleri ve ölçümleri bitirdikten sonra, size en uygun olan bir veya iki farklı tipte kontak lens önerecektir.

Kontak lenslerin birçok farklı türü ve markası vardır. Görme ihtiyaçlarınıza ve yaşam tarzınıza bağlı olarak bazıları sizin için diğerlerinden daha uygun olabilir.

Örneğin, astigmatı olan kişiler düzensiz kavisli bir korneaya sahiptir (yuvarlaktan çok ovaldir) ve belirli tipte kontak lenslere ihtiyaç duyabilirler.

Presbiyopunuz varsa (yaşlanmanın kaçınılmaz bir parçası olan ve yavaş yavaş yakındaki nesnelere odaklanma yeteneğinizi kaybettiğiniz bir dönem), monofokal veya multifokal kontak lensler için iyi bir aday olabilirsiniz .

Bununla birlikte, çoğu insan için seçenekler şu şekilde olacaktır:

  • Yumuşak veya sert lensler
  • Günlük ve aylık lensler

Göz doktorunuz, her birinin artıları ve eksileri konusunda size yol gösterebilir.

Yeni Kontak Lensleri Deneme Şansım Olacak Mı?

Evet! Teşhis lensleri, göz hekimlerinin muayenehanelerinde mutlaka bulunur ve her kontak lens muayenesinde kullanılır. Doktorunuz gözünüze takarak size uygun lensi bulmanıza yardım edecektir. Ancak bazı özel lenslerin (torik, bifokal, renkli vb.) göz yapınıza ve numaranıza uygun şekilde sipariş edilmesi gerekecektir.

Bu lensleri kısa bir süre için - genellikle bir hafta kadar - takmak, göz doktorunun bu lenslerin sizin için uygun olup olmadığına karar vermesine yardımcı olacaktır.

Ya Kontak Lenslerde Yeniysem?

Eğitim, kontak lens muayenesinin bir başka önemli parçasıdır - özellikle yeni kullanıcılar için.

Göz doktorunuz size deneme lenslerinizi nasıl doğru bir şekilde takacağınızı ve çıkaracağınızı gösterecek. Birkaç kez pratik yapma şansınız olacaktır.

Kontak lenslerinizi satın alacağınız optisyen ayrıca size kontak lenslerinizin bakımını nasıl yapacağınızı da öğretecektir.

Neden Bir Takip Randevusuna İhtiyacım Var?

Göz doktorunuzun muayenehanesinden ayrılmadan önce bir takip randevusu ayarlamanız iyi olacaktır.

Göz doktorunuzun, size verdiği deneme lenslerinizi bu süre içinde kullanmanız ve sizin için doğru olduklarından emin olduktan sonra kontak lenslerinizin uyumunu ve reçetesini kontrol edecektir.

Kontak Lens Muayenesine Ne Sıklıkla İhtiyacım Var?

Yılda bir kez kontak lens muayenesine gitmek iyi bir fikirdir. Kontak lensler, tıbbi cihaz olarak kabul edildikleri için yasal olarak düzenlenir. Bu düzenlemeler nedeniyle, kontak lens reçeteleri genellikle yıllık olarak sona erer.

Dahası, kontak lensler korneanızın üzerinde durur. Bu, gözünüzün hassas dış tabakasıdır. Kontak lensleriniz gözünüze tam oturmuyorsa veya lens malzemesiyle ilgili sorunlar yaşıyorsanız, bu durum göz sağlığınız için sorunlara neden olabilir. Bu nedenle yıllık kontak lens muayenesi, göz bakımı rutininizin önemli bir parçasıdır.

Bu sayfada okuduklarınız sadece bilgi amaçlı verilmiştir, en sağlıklı bilgilendirme için lütfen göz hekiminize danışınız.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.