Yüksek İndeksli, inceltilmiş Renkli Camın Çapının Kalınlığa Etkisi Nedir?

Konunun daha kolay anlatımı için hesaplamalarda “basitleştirilmiş yaklaşık formüller” kullanılmıştır

Yüksek İndeksli, inceltilmiş Renkli Camın Çapının Kalınlığa Etkisi Nedir?
15 Şubat 2022 Salı 17:29

Yüksek İndeksli, inceltilmiş Renkli Camın Çapının Kalınlığa Etkisi Nedir?

Gözlükçüden gelen sorunun asıl metni aşağıdaki gibidir.

"Sağ/Sol +6.00 Sferik reçetesi olan bir müşterim, bir tanesi beyaz ve diğeri de %70 koyu kahve inceltilmiş cam sipariş etti. Göz mesafesi 60 mm (Sağ/Sol 30 mm) . Beyaz camların takılacağı çerçevenin ekartmanı 50x18 ve renkli camların takılacağı çerçeve de 52x18 idi. Genellikle lens kullandığından beyaz camlı gözlükleri geceleyin evde takacağını söyleyerek camların en incesinden olmasına gerek olmadığını, fakat renkli camları sadece dışarıda kullanacağından en incesinden olmasını istedi. Çerçeve şablonlarını çizerek beyaz camları 1.61 ve renklileri de 1.67 olarak sipariş ettim. Beyaz cam 60 mm ve renkli cam da 64 mm olarak üretildi. Gözlüklerin montajını yaptıktan sonra indeksi daha yüksek olan güneş camlarının beyazlardan daha kalın olduğunu gördüm. Üretici firma yetkilisi ile görüştüğüm zaman, indeksi daha yüksek olan güneş camlarının kalın olmasının nedeninin daha büyük çerçeveye monte edileceği için daha büyük çapta üretilmesinden kaynaklandığını söyledi, camlarda bir hata olmadığını iddia etti. Eğer çerçeve ekartmanı 50x18 olsa idi, renkli camlar da 60 mm olarak üretilecek ve kesinlikle beyaz camlardan daha ince olacaktı dedi. Müşterim bu iddiayı kabul etmedi ve çerçeveyi de değiştirmeyi kabul etmedi. Başka bir firmadan sipariş ettiğim 60 mm çapındaki 1.67 indeks renkli camlarla sorunu çözdüm. 35 yaşlarında olan müşterim camların kalınlığını beğendi, yalnız güneş gözlüklerinin beyaz camlar kadar rahat olmadığını ve güneş gözlükleri ile kesinlikle okuyamadığını ifade ediyor. Sizce bunun nedeni camların daha küçük olması nedeniyle doğru olarak merkezlenmemesi olabilir mi?"

Önce camların kalınlıklarını hesaplayalım.

https://static.wixstatic.com/media/fd1ac5_b91d895d254c45ed9b8db47e592da2cc~mv2.png

Evet haklısınız. Daha büyük çapta üretilen 1.67 camlar 0.2 mm civarında daha kalın olmuştur. Tabii ki bunun nedeni, size de açıklandığı gibi, doğru montaj yapabilmek için bu camların daha büyük çapta üretilmesidir.

Siz sorunu 60 mm çapındaki camlarla çözdüğünüzü söylüyorsunuz. Tabii ki 52 ekartman çerçeveye 60 mm çapındaki camlar monte edilebilir. Fakat acaba pupilla mesafesi olması gerektiği gibi, yani 60 mm olabilir mi? Bunu da hesaplayalım:

Ekartman 52 olduğundan (çapraz boyutu 54 mm olarak farzedebiliriz), yapılabilecek maksimum desantrasyon, her camda (60-54)/2= 3 mm. dir. Çerçevenin merkezler arası mesafesi 70 mm olduğundan (52+18), en titiz işçilikle siz bu camları minimum 64 mm. de merkezlediniz. Böyle bir montajda oluşan istenilmeyen prizmatik etki her camda 0.2x6= 1.2D ve toplamda da 2.4D taban Dışa’dır.

Zaten siz de tahmin etmişsiniz. Müşterinizin güneş gözlüklerinin beyazlar kadar rahat olmamasının nedeni bence oluşan bu istenilmeyen prizmatik etkidir. Eğer reçete prizmatik değilse, camları doğru desantre etmeyip gözlükte prizmatik etki oluşturmak hatalı bir işlemdir. Okumadaki sorunun nedeni de bence oluşan Taban Dışa prizmatik etkidir.

Sayın meslektaşım, müşterilerimizi bir şekilde ikna edip sağlıklı gözlüklerin estetik gözlüklerden daha önemli olduğu konusunda onları ikna etmemiz gerekiyor.

(Konunun daha kolay anlatımı için hesaplamalarda “basitleştirilmiş yaklaşık formüller” kullanılmıştır)

Kaynak: Akay Optik arşiv


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.