Yine Bir Yabancı Marka Cam Üreticisinin Yaptığı Anket Sözlerimizi Haklı Çıkarttı!

Yabancı Sermayeli Firmalar, Kurumsallık Adı Altında, Yasaları Çiğnemeyi ve Etik Dışı Davranışları Adet Haline Getirmişler…

Yine Bir Yabancı Marka Cam Üreticisinin Yaptığı Anket Sözlerimizi Haklı Çıkarttı!
16 Haziran 2021 Çarşamba 17:50

ANKET İLE GÜNAHA DAVET!

Hep Söylüyorum, İşte Bir Örnek Daha…

Yabancı Sermayeli Firmalar, Kurumsallık Adı Altında, Yasaları Çiğnemeyi ve Etik Dışı Davranışları Adet Haline Getirmişler…

Değerli Meslektaşlarım,

Çok değil geçtiğimiz Perşembe günü yazdım!

Optik camda reçete ile marka yönlendirmenin yarattığı sorunları son üç ayda üçüncü kere olmak üzere yeniden anlattım…

İnanılır gibi değil!

Şimdi de bir yabancı marka gözlük camı üreticisi anket yapıp, gözlükçüleri yaptığı, yapacağı kuralsız işlemlere ortak olmaya çağırıyor!

Akıllara zarar bir durum.

Bu anketle alenen doktor çalışması yaptıklarını itiraf etmişler, bu yetmiyormuş gibi optisyenlik müesseseleri arasından kandırabileceklerini yanlarına alarak, tüm yerel bağımsız optisyenlik müesseselerini mağdur edecek şekilde, kuralsız ve yaşa dışı tanıtım işlerine ortak etmek istiyorlar...

Üstelikte bu anketle tabiri caizse bir taşla birkaç kuş vurmak üzere çok özel sorular hazırlanmış. Şimdi soruları gruplayarak size niyetlerini göstermek istiyorum.

Reçete ile markaya yönlendirme

Bu yabancı marka üreticisi alenen bu ankette doktor çalışması yaptığını belirtip, bu konuyla ilgili şöyle sorular soruyor:

  • “Firmamızın Tıbbi Temsilci Ekibi tarafından bir Göz Doktoru ziyareti yapılmasını isterseniz, lütfen doktor/hastane/şehir ismini belirtiniz.”
    Bu şu demek: Biz zaten doktor çalışması yapıp reçetelerde markamızın çıkmasını sağlıyoruz, haydi siz de bu işe dahil olun ve bunun için bize sizinle birlikte çalışacak doktor ismi bildirin. Böylece yaptığımız haksızlığa siz de ortak olun; böylece dahil olmayanların, namuslu olanların ve yönetmeliklere uygun davrananların hakkını birlikte yiyelim.
  • “Firmamızın Tıbbi Temsilci Ekibi tarafından yapılan Göz Doktoru ziyaretlerini nasıl algılıyorsunuz?”
    Cevaplara da “Etkili” ve “Sıklığı artırılmalıdır” seçenekleri konmuş.
    Bakınız burada soru sorar gibi yapıyorlar ve verilen seçenekler ile de alenen yönlendirme yapıyorlar!
    Ve buradan da anlaşıldığı gibi bu çalışmalar zaten yapılıyor, yapılıyor ama bu sorularla ağa düşürülen optikler firma tarafından uygun bulunursa onlar da bu çalışmanın içine çekilip sac ayağının bir parçası olabilirler…

Değerli Meslektaşlarım,

Zamanında Türkiye’nin gururu diyerek desteklediğimiz bir cam üreticisi, yabancı sermayeli bir kurum tarafından satın alınınca durum maalesef böyle sonuçlanıyor. Ülkemizin yönetmeliklerini aşmaktan hiç imtina etmeyen ve optikleri de yanına çekerek bu usulsüzlük ve haksız rekabete ortak eden bu tür firmaların karşısında çok dikkatli olmamız gerekiyor. Yerli üreticilerin hiçbirinde bu tip fütursuzca hareket edenini ben görmedim. Ne zamanki işin içine yabancı sermaye giriyor, oyun değişiyor! Hele bugün, üretici ve perakendede aynı şirket haline gelerek karşımıza büyük bir tröst olarak dikilen bir tehdit varken daha da dikkatli olmalıyız, çünkü değişen oyunun etki alanı da büyüyor. Gün gelip herkesi içine alarak kendi güdümüne uydurmaya çalışmadan bugün uyanık olmalıyız.

Bu anket sorularında iki nokta daha dikkatimi çekti. Onları da sizinle paylaşmak istiyorum.

Tüketiciye yönelik kampanya için fark ettirmeden imza mı toplanıyor?

Soruya bakınız: “Aşağıdaki kampanya modellerinden hangisi, satışlarınızı artırmanıza daha fazla yardımcı olmaktadır?”

Cevaben seçeneklerin arasında “Tüketiciye yönelik kampanyalar” var.

Gözlük camı bir sağlık ürünüdür ve gözlük camında tüketiciye yönelik kampanya yapmak yönetmeliklerimiz kapsamında yasaktır!

Peki yönetmelik kapsamında geçerli olmayan bu seçenek neden cevaplar arasında yer alıyor? Burada yine bir şaşırtmaca var. Üzerinde çok da derin düşünmeden bu seçeneği işaretleyen gözlükçüler olabilir. Ardından Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihazlar Kurumu’na gidip “bakın gözlükçüler tüketiciye yönelik kampanyalar yapmamızı talep ediyor” diyerek tezlerini güçlendirip, bu seçeneği işler duruma getirmek istiyor olabilirler. Ben şahsen böyle bir seçeneğin yanlışlıkla buraya girdiğini düşünmüyorum. Tam tersi son derece kurnazca eklenmiş bir seçenek olduğunu düşünüyorum.

Şimdi bazı optikler “varsın tüketiciye kampanya yapmak serbest olsun, biz de yaparız, ne güzel olur, reklam yapmak hepimizin işine yarar,” diye düşünebilir. İşte bu düşünce bizleri en büyük yanlışa taşır. Unutmayın artık üreticinin kendisi perakendede sizin rakibiniz! Sizin reklam gücünüzle, onun reklam gücü arasında dağlar kadar fark var. Tüketiciye kampanya yapmak, reklam yapmak serbest olduğu gün yerel bağımsız optisyenlik müesseselerinin çaresizce ortadan yok olmaya hazırlanmaya başlayacakları gündür!

Bu ankette bir de yerel üretici ve toptancılar için büyük risk oluşturan birkaç soru var ki, bu da bizler için bir tehdit oluşturuyor.

İyi hizmet veren şirketlerden eleman kapmaca

Sorulardan birkaçı da müşteri memnuniyeti ile ilgili…

  • “Çalıştığınız cam tedarikçileri hangileridir?” diye sormuşlar birden fazla seçeneğin işaretlenebileceği bu listede yerli ve yabancı cam tedarikçisi firmaların adı var.
  • “Hangi cam firmasının telefon ile hizmet veren müşteri temsilcileri, sizin genel beklentilerinizi en iyi şekilde karşılamaktadır?”
  • “Hangi cam firmasının satış temsilcileri, sizin genel beklentilerinizi en iyi şekilde karşılamaktadır?”
  • “Ürün teslimatları ve süreleri açısından, genel beklentilerinizi karşılayan en iyi cam tedarikçisi hangisidir?”
    Başka firmalarla çalışan ve onlardan memnun olan optikler, doğal olarak o firmaları da desteklediklerini düşünerek, gururla çalıştıkları firmanın isimlerini yazıp veriyor. Ancak bu sorulara cevap vererek bilmeden ve eminim ki hiç istemeden o firmaları da bu yabancı firmaların İnsan Kaynaklarında çalışan tabiri caizse avcıların eline teslim ediyorlar.

Bizim başımıza maalesef her gün geliyor. Eğitimli, deneyimli birçok iş arkadaşımız sürekli saldırı altındalar. Hazır, yetişmiş, sektörü bilen, hizmet kalitesi yüksek bir kurumun kültürünü benimsemiş kişilerin sadakati, yüksek maaşlı tekliflerle, hemen her daim sınanıyor.

Geçmiş tecrübelerden bilindiği üzere, genelde bu yabancı sermayeli tedarikçiler yüksek maaşlar ve çekici imkanlar sunarak transfer ettikleri kişileri işlerine yaradığı sürece bünyelerinde değerlendiriyorlar. İşlerine yaramakla kastımız da, geldiği firmanın iş yapış biçimlerini aktarıp, bulunduğu pozisyon kilit bir noktaysa bildiklerini aktardığı yerin sonuna kadar olan kısım. Ondan sonrası tufan. O bilgiler alınıp, ihtiyaç sona erdikten sonraki kısımda ise bu kişiler genelde oldukları noktada takılıp kalıyor ve kariyerlerinde ilerleyemiyorlar.

Bizim gönül bağı kurarak, karşılıklı anlayış ve birlikte büyüme prensibi ile çalıştığımızı bilen ve geçmiş tecrübeleri öncekilerden duymuş olan iş arkadaşlarımız her ne kadar bu saldırı karşısında dik dursalar da, sonuçta hepimizi zorlayan karmaşalar ortaya çıkıyor.

Hep dediğim gibi ben önce sağlık meslek mensubuyum, sonra ticaret erbabıyım. Ama herkes de bilir ticareti severim ve kutsal addederim. Gelin görün ki benim ticaret dediğim şey temiz ticarettir. Bu alicengiz oyunlarının girdiği ticarette maalesef bazı yabancı sermayeli firmaların hiçbir kutsiyete önem vermeden, değer ve prensipleri umursamadan sadece kazanca göz dikerek hareket etmesiyle iyice ayyuka çıkmıştır.

Demem o ki değerli meslektaşlarım, iki gözümüzü açmamızın bile yetmediği günlerdeyiz. Uyanık kalmalıyız. Olanı biteni dikkatlice değerlendirmeli bu oyunlara alet olmamalıyız.

Lütfen “basit bir anket” deyip geçmeyin. Cevaplarken dikkatli olun. Ya hiç cevap vermeyin, ya da haksız rekabete konu olan, yönetmeliğimize aykırı gördüğünüz noktalarda “Diğer” seçeneğini işaretleyerek yorumlara “haksız rekabete sebep oluyorsunuz” yazın.

Yerel bağımsız optisyenlik müesseselerinin yabancı sermayenin karşısında akıllı bir beraberlikle birlik haline gelirse bu zor zamanda güç kazanarak çıkar. Yeter ki işaretleri dikkatli okuyalım ve kimi destekleyeceğimize dikkat edelim.

Yine tekrar ediyorum: Opak Lens hiçbir zaman perakendede sizlere rakip olmayacaktır. Ve yine tekrar ediyorum: Cam tedarikçinizi seçerken illaki bizi seçin demiyorum, sadece yüzde yüz yerli olanlarla çalıştığınıza emin olun.

Kalın sağlıcakla,

H. Erol Harbi

Yönetim Kurulu Başkanı

Opak Lens

Akay Optik

Cihan Medikal

Optik Gazete

Harbi Optik


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ARTI EKSİ - 3 yıl önce
EROL BEY ..MAALESEFLERLE GEÇİYOR GÜNÜMÜZ..HATAYDA BU İŞLERİ ÇOK GÜZEL UYGULAYAN BİR DOKTOR VAR.