Uzmanlardan “4 Mevsim Gözlük” Uyarısı

Sonbahar ayının hassas bir mevsim olduğunu belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Filiz İmadoğlu, güneş ışınlarının göze direkt temasının göz sağlığına olumsuz etki edeceğine işaret ederek, sonbahar ayı da olsa güneş gözlüğü kullanılması gerektiğini aktardı.

Uzmanlardan “4 Mevsim Gözlük” Uyarısı
17 Ekim 2018 Çarşamba 13:33

Sonbaharda Göz Sağlığına Dikkat!

Sonbahar ayının hassas bir mevsim olduğunu belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Filiz İmadoğlu, güneş ışınlarının göze direkt temasının göz sağlığına olumsuz etki edeceğine işaret ederek, sonbahar ayı da olsa güneş gözlüğü kullanılması gerektiğini aktardı. Solaryumdaki ultraviyole ışınlarının da  göz sağlığını tehdit ettiğini belirten Dr. Filiz İmadoğlu, bu ışınlardan korunmak için mutlaka koruyucu gözlük kullanılması gerektiğinin altını çizdi.

Gözlerinize Sakın Bunu Yapmayın

Dr. İmadoğlu, gün boyunca uzun süre ultraviyole ışınlarına maruz kalmanın kısa dönemde gözlerde, derideki güneş yanığına benzer hasar oluşturduğunu ifade ederek; “Korneadaki bu zedelenmeler genellikle ağrılıdır. Bulanık görmeye yol açar ve birkaç gün içerisinde iyileşebilmektedir” dedi. Özellikle araç kullananlara güneş gözlüğü kullanmaları konusunda uyarılarda bulunan İmadoğlu, “Bu mevsimde kalabalık yerlerde, özellikle otobüs, tramvay gibi toplu taşıma araçlarında dikkatli olunmalı. Bu mevsimde kızarıklık, kaşıntı, çapaklanma gibi gözde en ufak bir bulgu olduğunda göz hekimine başvurulmalıdır.” dedi.

Gözlük Deyip Geçmeyin!

Yaz aylarında yanımızdan eksik etmediğimiz güneş gözlüklerinin, kış aylarında da vazgeçilmez olması gerektiğini belirten Göz Optik işletme sahibi Emine Atılmış Sarıtekeli, “Bu sebeple yazlıklarımızı kaldırıp kışlıklarımızı çıkarırken güneş gözlüklerini olduğu yerde bırakmalı, hatta çantamızdan ya da aracımızdan, kısacası yanımızdan ayırmamalıyız.” diye konuştu. İnsanların güneş gözlüğünü yaz aksesuarı olarak düşündükleri için sonbaharda ve kışın pek önemsemediklerini belirten Sarıtekeli, gözlüklerin aksesuar değil, bir sağlık aracı olduğunu vurguladı.

Yanlış Tercih Zarar Veriyor

Sağlık Bakanlığı’ndan onaylı gözlüklerin kullanımına dikkat çeken Sarıtekeli, sözlerini şöyle tamamladı:

“Her güneş gözlüğü ultraviyole ışınlarının geçişini engellemez. Gözlüklerin kaliteli olması ve bunun belgeli olması gerekir. Her pahalı olan iyidir denilemez ama ucuz gözlüklerin de bu özellikleri taşımama olasılığı çok yüksektir. Zararlı ışınlardan gözü azami derecede koruyabilmek için çerçeve etrafından girebilecek ışık en az olmalıdır. Bu nedenle camın göze yakın yerleşimli olması çok yararlı olabilir.”

Gözlük Camı Nasıl Temizlenir?

“Gözlük camlarını temizlerken de dikkatli davranmak gerekmektedir. Çünkü çizikler de görüntü kalitesinin bozulmasına ve zararlı ışınların göz içine girmesine neden olabilir. Elinize ne geçerse onunla silmek değil de yumuşak pamuklu bir bez, ya da en iyisi gözlükçülerden temin edilebilecek özel bezler kullanılmalıdır.”

Kaynak: Gazetebir
 

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.