ÜTS de Kontak Lens Konusunda Önemli Detay

TC kimlik numarasının sisteme girilmesi ise henüz bir zorunluluk olarak ilan edilmemiştir.

ÜTS de Kontak Lens Konusunda Önemli Detay
06 Mart 2020 Cuma 14:31

Kontak Lens Satışı Yaparken;
ÜTS Konusunda
Optisyenlik Müeesselerinin Bilmesi Gerekenler

Kontak lens satışında ÜTS’nin (Ürün Takip Sistemi) devreye girmesi optik sektöründe neleri değiştiriyor? Optisyenlik müesseselerinin bu konuda dikkat etmesi gereken noktalar var mıdır? Optik Gazete olarak bu konulara açıklık getirmek istedik ve bu bilgileri siz optik sektörü okuyucularımız için derledik.

Optik cam ürünlerinde geçerli olan Ürün Takip Sistemi 2020 yılından itibaren kontak lens satışları için de uygulanmaya başlamıştır. Bu yeni uygulama sayesinde her bir kontak lens ürününün hangi ülkede hangi fabrika tarafından üretildiğinden başlayarak ürünün son aşamada hangi kullanıcıya satıldığına kadar olan bilgiler izlenebilecektir.

Şu anda yürürlükte olan sistem son kullanıcı aşamasına kadar devreye alınmıştır. Son kullanıcının TC kimlik numarasının sisteme kayıt edilmesi noktasından itibaren olan kısımla ilgili henüz yazılı bir bilgi yayınlanmamıştır.

Bu konuyla ilgili olarak Ankara’da Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nda 10 Ekim 2019 tarihinde yapılan sektör toplantısında şimdilik TC kimlik numarası kaydının yapılması gerekmediği sözlü olarak ifade edilmiştir.

Kontak lens Ürün Takip Sistemi’nde artık tüm lenslerin hangi ülkede, hangi fabrikada, hangi tarihte, ne kadar kullanım süresi ile, hangi sterilizasyon koşullarında üretildiğine dair tüm bilgilerinin kaydını bulmak mümkündür. Aynı şekilde ürünün fabrikadan Türkiye’ye ithalini yapan temsilci şirketin kim olduğu, ürünü hangi tarihte sevk ettiği, hangi tarihte bu ürünü hangi toptancı kanalıyla dağıttığı, hangi optik mağazaya hangi tarihte çıkışının yapıldığı da kayıtlıdır.

Bu sistemin varlığı sayesinde internette online ürün satan firmalara tedarik yapan firmalar net olarak tespit edilebilecektir.

Bu sistemin varlığı sayesinde sahte, kaçak, süresi geçmiş ürünler takip edilebilecektir.

Yine bu sistemin varlığı sayesinde yurtdışı firmaların kotalarına zarar veren paralel ithalat konularında takip yapılabilecektir.

Sistemin son aşamasında yer alan, kontak lensin hangi son kullanıcıya satıldığına ilişkin TC kimlik numarasının sisteme girilmesi ise henüz bir zorunluluk olarak ilan edilmemiştir.

Kontak lenslerin Ürün Takip Sistemine kaydına ilişkin sorularınızı Optik Gazete’ye mail olarak bildirdiğiniz takdirde, araştırması yapılarak bilgilendirme yapılacaktır.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.