TÜRK POP MÜZİĞİNİN YAŞAYAN EFSANESİ SEZEN AKSU

13 Temmuz 1954 tarihinde Denizli Sarayköy’de hayata gözlerini açan, asıl Fatma Sezen Yıldırım olan

TÜRK POP MÜZİĞİNİN YAŞAYAN EFSANESİ SEZEN AKSU
26 Haziran 2014 Perşembe 08:56

13 Temmuz 1954 tarihinde Denizli Sarayköy’de hayata gözlerini açan, asıl Fatma Sezen Yıldırım olan , 1970’lerin ortasından itibaren girdiği müzik piyasasında başarısını sürdürmektedir.

Şarkıcılığın yanı sıra bestelediği şarkılarını başkalarına vermesiyle de bilinen bu büyük sanatçı, söz yazarı ve besteci kimliği ile de ön plana çıkmıştır. Vaktiyle kendisine vokalistlik yapan birçok sanatçıyı destekleyerek 1990’ların başından günümüze değin çeşitli isimlerin albümlerine katkıda bulunmuştur.

Levent Yüksel, Aşkın Nur Yengi, Sertap Erener, Harun Kolçak, Işın Karaca, Hande Yener, Yıldız Tilbe ve daha birçok isim bu jenerasyondan gelmiştir. Bu yönüyle yetiştirdiği sanatçılar Sezen Aksu okulundan mezun olduklarını söylemişlerdir.

BİR MİNİK SERÇE HİKÂYESİ

Tüm Türkiye’de ve medyada minyon tipi nedeniyle ona Minik Serçe Lakabı takılmıştır. Hem annesi, hem de babası öğretmen olan şarkıcı, aslen Rize’li babasının mesleği sebebiyle Denizli Sarayköy’de dünyaya gelmiştir. 3 yaşındayken İzmir’e taşınırlar. Sırasıyla ilkokul, ortaokul ve ardından İzmir Kız Lisesi’ni bu Şehirde bitirir. Ege Üniversitesi Ziraat Mühendisliği Fakültesini kazanır ama ikinci sınıfta okulu bırakır.1974 yılında İstanbul’a taşınırlar.

Selen Seley adıyla ilk 45’liğini bu yılda çıkarır. Sonra ki bütün albümlerinde Sezen Aksu ismini kullanan sanatçı, ardı ardına Serçe, Firuze, Sen Ağlama, Git, Sezen Aksu Söylüyor, Gülümse, Deli Kızın Türküsü, Düş Bahçeleri en sevilenleri olmak üzere onlarca plak, kaset albüm çalışmasında bulunur. Gülümse Albümü dünya genelinde 40 milyondan fazla satarak tüm zamanların en çok Türk albümü etiketinin sahibi olur.

Gençlik yıllarında birçok sanat dalına merak sarmış olan Minik Serçe, tiyatro ve dans eğitimi de almış hatta kendi lakabını taşıyan MİNİK SERÇE isimli bir de sinema filminde oynamıştır. 1990’lı yılların başında Sezen Aksu Show isimli bir de söyleşi ve müzik programı yapmıştır.

SEZEN AKSU ALBÜMLERİ VE UNUTULMAYAN ŞARKILARI

1984 yılında Sen Ağlama albümünü çıkardı. Küçük Bir Aşk Masalı şarkısını Özdemir Erdoğan İle beraber söyleyerek büyük yankı uyandırdı. 1986’da çıkardığı Git, albümünü Sezen Aksu 88 ve Sezen Aksu Albümleri takip etti.1990’larda daha çok söz yazarı, besteci ve yapımcı kimliği ile ön plana çıktı. Hadi Bakalım şarkısı Avrupa listelerine girmeyi başardı.

Deli Kızın Türküsü Albümündeki Küçüğüm ve Masum Değiliz uzun yıllar dillerden düşmedi. 1995’deki Işık Doğudan Yükselir albümü toplumsal olaylara parmak basan bir albümdü. Bu albümden pop müziğin dışında türküler ve deyişler söyledi. 1998 yılında yayınladığı ADI BENDE SAKLI yüksek satış grafiği yakaladığı bir başka albümü idi. Müzikmp3indir.com isimli siteye sanatçıya ait tüm şarkılara ve albümlere erişim sağlamanız mümkün. 2017 yılında 23. Stüdyo albümü Biraz Pop Biraz Sezen albümünü yayınladı.

 

1. Sezen Aksu - Ablam Aşktan Öldü

2. Sezen Aksu - Acıtmışım Canını Sevdikçe

3. Sezen Aksu - Ada Vapuru Yandan Çarklı

4. Sezen Aksu - Adem Olan Anlar

5. Sezen Aksu - Adı Bende Saklı

6. Sezen Aksu - Ah Beni Beni

7. Sezen Aksu - Ah felek yordun beni

8. Sezen Aksu - Ah Yıllar

9. Sezen Aksu - Ahbap Çavuşlar

10. Sezen Aksu - Ahdım Olsun

11. Sezen Aksu - Alaturka

12. Sezen Aksu - Aldatıldık

13. Sezen Aksu - Allah'ın Varsa

14. Sezen Aksu - Anlasana

15. Sezen Aksu - Arka Sokaklar

16. Sezen Aksu - Arkadaş Şarkısını Duyunca

17. Sezen Aksu - Aşka Şükrederim

18. Sezen Aksu - Aşkları Da Vururlar

19. Sezen Aksu - Aşktan Ne Haber

20. Sezen Aksu - Ayar

21. Sezen Aksu - Ayışığı

22. Sezen Aksu - Aykırı Çiçek

23. Sezen Aksu - Aynalar

24. Sezen Aksu - Baba Evi

25. Sezen Aksu - Bahane

26. Sezen Aksu - Ballı

27. Sezen Aksu - Begonvil

28. Sezen Aksu - Bekle

Kaynak :


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.