Türk doktor ve ekibinden her göze takılabilen lens

Katarakt ameliyatlarından sonra hastaların daha iyi görmesini sağlayacak, her şartta her göze takılabilen lensin patenti alındı.

Türk doktor ve ekibinden her göze takılabilen lens
23 Eylül 2014 Salı 10:24

Türk doktor ve ekibi her göze takılabilen lens geliştirdi.

 

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Baykara, çalışma grubunda yer alan Dr. Halim Özdemir ve Mekatronik Mühendisi İbrahim Harmankaya ile birlikte, dört yıldır sürdürdükleri yeni bir göz içi lens araştırmasını başarıyla sonuçlandırdı. Dünyada katarakt nedeni ile yılda yaklaşık 20 milyon ameliyat yapıldığını ve hastalara ameliyat sonrası iyi görmeleri için göz içi lens takıldığını ancak bazı hastaların gerek göz içi merceği takılması aşamasında veya sonrasında problemler yaşayabildiğini belirten Prof. Dr. Mehmet Baykara, yeni geliştirilen lensin ise ameliyatı yapan hekimlere problemli olgularda daha başarılı sonuçlar alabilme imkanı verdiğini söyledi.


HER GÖZE TAKILABİLECEK BİR GÖZ İÇİ LENS
Katarakt cerrahisi yapılan hastalarda katarakt temizlendikten sonra göz içerisine suni lens takılarak hastanın katarakt öncesi görme düzeyine ulaşmasının sağlandığını ifade eden Prof. Dr. Mehmet Baykara, "Çok çeşitli yapı maddeleri ile üretilmiş, farklı şekillerdeki bu merceklerden uyanlar hastalara takılıyor. Kimi zaman gözün durumu, bazen cerrahinin gidişatı nedeni ile hastaya ameliyat sonrası takılması planlanan lens uymayabiliyor. Bu ürün, göz içerisindeki durum ne olursa olsun, hemen her koşulda her şekilde göz içerisine takılabiliyor. Yeni geliştirilen lens, hem problemsiz giden bir ameliyatta, hem de planlanan şekilde gitmeyen ve problem çıkan ameliyatlarda hekimin tercihine göre, göz içerisine istenebilecek tüm şekillerde sorunsuzca takılabiliyor. Bu avantaj, mercek takmak için hastanın yeniden ameliyata girmesine gerek bırakmıyor" dedi.


BAŞKA PROJELER YOLDA
Çalışma grubundaki arkadaşları ile birlikte göz hastalıkları alanında kullanılabilecek çeşitli aletler ve özellikle katarakt ve göz tansiyonu (glokom) tedavisi için araçlar üzerinde de çalıştıklarını kaydeden Prof. Dr. Mehmet Baykara, üniversitelerin temel amaçlarından birinin de bilime katkıda bulunmak olduğunu, Uludağ Üniversitesinin de ULUTEK ve Teknoloji Transfer Ofisi ile bu yolda önemli bir adım attığını belirtti.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.