Türk Bilim Adamlarının Geliştirdiği Kontak Lens Glokomu Teşhis Ediyor

Devrim niteliğindeki GlakoLens kontak lensleri doğru glokom teşhisini mümkün kılıyor

Türk Bilim Adamlarının Geliştirdiği Kontak Lens Glokomu Teşhis Ediyor
24 Ocak 2024 Çarşamba 11:04

Kontak lensler glokomun önlenmesi için göz basıncını sürekli izliyor.

Glokom Hastalığına ‘dur’ Diyen Teknoloji

Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Günhan Dündar, Doç. Dr. Arda Deniz Yalçınkaya ve Doç. Dr. Hamdi Torun tarafından geliştirilen GlakoLens projesi, bilinen herhangi bir tedavisi olmayan kronik göz hastalığı glokomun teşhisi ve takibinde kontak lens ile bütünleşen yeni bir biyosensör uygulamasıyla mevcut çözümlerden daha etkin bir yol izlenmesi amacını taşıyor. 

Glokom dünya çapında yaklaşık 70 milyon insanı etkiliyor ve tedavi edilmediği takdirde geri dönüşü olmayan görme kaybına neden olabiliyor; ancak bu durumla yaşayanların yaklaşık yarısı bunun farkında değil.

Genellikle zaman içinde yavaş yavaş gelişen çoğu glokom vakası yalnızca rutin göz testleri sırasında tespit edilir ve bu zamana kadar kalıcı hasar oluşmuş olabilir.

Ancak İngiltere ve Türkiye'den akademisyenlerin olası glokoma işaret eden göz basıncındaki değişiklikleri tespit edebilen bir kontak lens geliştirmesiyle bu durum gelecekte değişebilir.

Glokom, gözü beyne bağlayan optik sinirin, genellikle gözün ön kısmında, göz içi basıncı (GİB) olarak bilinen, göz içi basıncını artıran sıvı birikmesi nedeniyle hasar görmesi sonucu ortaya çıkar.

Yeni kontak lensler, birkaç saatlik bir süre boyunca GİB'deki değişiklikleri izleyen, toplanan verileri kablosuz olarak göndererek bir göz doktoru tarafından analiz edilebilmesi ve tanı konulabilmesi için mikro sensörler içerir.

Araştırma Northumbria Üniversitesi'nden Profesör Hamdi Torun tarafından yürütüldü; ve Boğaziçi Üniversitesi'nden Profesörler Günhan Dündar ve Arda D. Yalçınkaya tarafından İstanbul'da yayınlandı ve İngiliz Kontak Lens Derneği'nin resmi dergisi Kontak Lens ve Ön Göz'de yayınlandı .

Göz içi basınç dalgalanmalarını izleyen yeni, elektriksel olarak pasif metamateryalden ilham alan rezonatör tabanlı oküler sensör gömülü kontak lensin insandaki ilk pilot çalışması başlıklı makaleleri, altı katılımcının ilk pilot çalışmasından elde edilen bulguları ortaya koyuyor.

Teknolojinin başarıyla çalıştığını tespit eden ekip, önümüzdeki yıl daha geniş katılımcı grubuyla yeni bir çalışma yapmayı planlıyor. Lensler daha sonra yan şirketleri GlakoLens aracılığıyla ticari olarak satışa sunulacak.

Glokom tanısı koymak için geleneksel muayene yerine GlakoLens kontak lenslerini kullanmanın faydalarından biri, ölçümlerin daha uzun bir süre boyunca daha kolay alınabilmesi ve daha doğru tanı konulmasıdır.

Göz içi basıncı veya GİB, 24 saatlik bir süre içinde büyük ölçüde değişiklik gösterebilir; bu nedenle, göz sağlığına ilişkin en iyi anlayışı elde etmek için hastayı aralıklarla veya ideal olarak tüm gün boyunca sürekli olarak izlemek önemlidir.

GİB ölçümüne yönelik geleneksel yöntemler, başlangıçta günde tek bir ölçüm için kliniğe gitmeyi içerir; bu, GİB'in doğal değişimi nedeniyle sonuç yanıltıcı olabilir.

Bir varyasyon tespit edilirse, daha sonra tüm gün boyunca hastanede kalmayı gerektiren daha fazla araştırma yapılması gerekir; bu sırada Goldmann aplanasyon tonometrisi adı verilen, gözün damlalarla uyuşturulmasını ve ardından korneaya dokunmak için küçük bir koninin kullanılmasını içeren bir teknik kullanılarak tekrarlanan ölçümler alınır. Basıncı ölçmek için.

Ancak araştırmalar, hastaları geceleri ölçüm yapmak için uyandırmanın, hastalara yönelik bariz rahatsızlık ve sağlık sistemi açısından ekonomik maliyete ek olarak, sonuçların doğruluğunu azaltabileceğini göstermiştir.

Geliştirdiğimiz kontak lenslerin faydası, göze yerleştirildikten sonra hastanın GİB ölçümleri kaydedilirken ve 24 saatlik test süresi tamamlandıktan sonra analiz için doktora gönderilirken, gününü normal bir şekilde sürdürebilmesidir. "

Northumbria Üniversitesi'nden Profesör Hamdi Torun

Yeni sistem altı sağlıklı gönüllüyle test edildi ve bu süre zarfında gönüllülerden 1,5 litre su içmeleri ve GİB düzeylerini kasıtlı olarak artırmak için düz yatmaları istendi.

Bu, kontak lenslerin GİB'i ölçmek için geliştirildiği ilk sefer olmasa da, önceki ürünlerde elektriksel olarak aktif bir silikon çip kullanılmış, bu da daha kalın, daha az konforlu bir lens ile sonuçlanmıştır. Çip aynı zamanda lensin esnekliğini azaltıyor ve görüşü kısıtlayarak günlük aktivitelerin gerçekleştirilmesini zorlaştırıyor.

GlakoLens kontak lensleri, verileri toplamak, depolamak ve işlemek için tek kullanımlık yumuşak kontak lens içine yerleştirilmiş elektriksel olarak pasif bir sensör ve giyilebilir bir elektronik okuma sistemi kullanır; bu da lensi daha konforlu hale getirir ve hastanın gününü normal bir şekilde geçirmesine olanak tanır.

Lenslerin, glokom tanısı koymanın yanı sıra, gözde bulunan glikoz, laktik asit ve diğer molekülleri ölçerek diğer sağlık durumlarını tespit etmek için de kullanılma potansiyeli vardır.

Profesör Torun şunları ekliyor: "Bu teknolojinin çok büyük bir potansiyele sahip olduğuna ve sadece glokomun erken evrelerindeki hastaların görüşünü kurtarmakla kalmayıp, aynı zamanda gelecekte diğer hastalıkların da erken teşhisini sağlayabileceğine inanıyoruz."

Kaynak: www.news-medical.net

Northumbria Üniversitesi

Dergi referansı:

Kaya, O. ve ark . (2023). Göz içi basınç dalgalanmalarını izleyen, elektriksel olarak pasif meta malzemeden ilham alan, rezonatör tabanlı oküler sensör gömülü kontak lensin yeni bir insanda pilot çalışması. Kontak Lens ve Ön Göz . doi.org/10.1016/j.clae.2023.102102 .


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.