Telefonlarda Göz Tarayıcısı Zararlı Mı?

Kullanılan teknoloji ve verdiği radyasyon büyüklüğüne göre bu değişebilir.

Telefonlarda Göz Tarayıcısı Zararlı Mı?
28 Şubat 2019 Perşembe 11:56

Telefonlarda Göz Tarayıcısı Zararlı Mı?

Kullanılan teknoloji ve verdiği radyasyon büyüklüğüne göre bu değişebilir.

Sürekli olarak ilerleme gösteren cep telefonlarında kullanılan yeni teknolojilerden biri telefonun kimliğinizi doğrulama amacı ile kızılötesi ışığı olan IR tarayıcılardır. Bu teknoloji bazı telefon modellerinde yer alan parmak izi tarayıcı teknolojisine benzerdir. Son zamanlarda kullanıcıların aklına takılan bir durum olan iris tarama ya da FACE ID teknolojilerinin gözlere zararlı olup olmadığıdır.

Adı geçen teknoloji kızılötesi ışık kaynağı kullanmaktadır. Kızılötesi bir tür radyasyondur ve gözle görünmez. Bu radyasyon türü elektronların molekül yapılarına zarar vermez. Bu nedenle de kanser gibi sağlık sorunlarına yol açmaz. Bir radyasyon türünün kansere yol açması için öncelikle iyonize edici özellik taşıması ve molekül yapısının değişmesine yol açması gerekir. Ancak kızılötesi ışıklarda bu etki yoktur. Telefonlarda kullanılan IRIS SCANNER veya FACE ID teknolojileri 700' den başlar 900 nm kadar yakın ir şeklinde sınıflandırılmaktadır.

IR tarama çalışma mantığı Biyometrik tanımlama olarak tanımlanan bu teknolojileri hem telefon kilidini açmak hem de hassas veri bulunan uygulamalar için kullanılır. Bunlarda ir led ve ip ışığını yakalama özelliği olan kameralar bulunur. IR led gözü aydınlatır ve bu esnada kamera fotoğraf çeker. Bu şekilde telefon kimliğinizin doğrulanması ile kilidi açar.

Kaynak: www.andronova.net


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.