Tehlikeli Bir Silah: Lazer Işınları

Günümüzde eğlence amaçlı olarak kullanılan lazer ışınları ölüm saçabiliyor.

Tehlikeli Bir Silah: Lazer Işınları
29 Şubat 2016 Pazartesi 09:30

 Günümüzde eğlence amaçlı olarak kullanılan lazer ışınları ölüm saçabiliyor. Uçaklar ve ya otobüs kullananlara tutulan ve büyük kazalara neden olan bu lazer ışın cihazları silah kadar tehlikeliler. Göze tutulmasıyla birlikte de gözde birçok komplikasyona neden olabilecek bu aletlerin zararlarını kısaca açıklayalım.

Lazer: Koherent ve tek renk ışık elde etmek için geliştirilmiş, optik toplamayla bir doğrultu üzerinde çok uzaklara dağılmadan iletilebilen görülebilir ışık frekansları üreten cihazlara lazer denir. Kırmızı, yeşil, mavi, turuncu, sarı, turkuaz ve mor renklerde lazer ışınları vardır.

Lazer Işınlarının Zararları Nelerdir?

Lazer ışınlarının yararları olduğu gibi zararları da vardır. Yüksek ışık gücü ve radyasyon başta insanlar olmak üzere tüm canlıların gözlerine ve cildine zarar verir.

Lazer ışınlarının gözlere zararları: Lazer ışığının güçlü ışığına maruz kalan gözde ışığa karşı hassasiyet, gözde batma, yanma, sulanma, kısmi körlük, geçici körlük ve kalıcı körlük gibi tedavisi mümkün olmayan çok ciddi zararlar oluşabilir. Bu nedenle lazer ışığı oldukça tehlikelidir ve asla hiçbir canlının gözüne tutulmamalıdır. Bu türdeki cihazların 18 yaşından küçük çocuklara verilmesi ve satılması yasaktır.

Lazer ışığının cilde zararları: Lazer ışınları güçlü ışınlarla birlikte radyasyon da yayar. Güçlü lazer ışınlarının radyasyon değerleriyle birlikte ısı değerleri de yüksektir. Bu nedenle bir canlının cildine tutulduğunda cilt altına kadar işler, ısınmasını ve o bölgedeki hücrelerin tahrip olmasını, hatta tamamen ölmelerine neden olur. Ciltte kızarıklık ve yanıklar oluşabilir. Tahrip olan hücrelerin kansere dönüşme ihtimali vardır. Bu nedenle lazer canlılar için tehlikeli bir cihazdır. Ayrıca lazer ışını tutunan hayvanlarda aynı insanlar gibi zararlar görürler.

Gözlerine lazer ışını tutulan kuş, kedi, köpek, hatta akvaryumdaki balık gibi hayvanlar bile geçici veya kalıcı olarak kör kalabilir. Görme yetisini kaybeden hayvanlar başka hayvanlara yem olurlar veya beslenemedikleri için açlıktan ölürler.

Dünyada her gün binlerce kişi gözlerine tutulan lazer ışınları nedeniyle görme problemi yaşıyor. Hastanelere müracaat edenlerin de büyük bir çoğunluğunun da kalıcı kör kaldığı rapor edilmiştir.

Sağlık Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen genelgede lazer kalemleriyle ilgili önlemler aşağıdaki gibidir:

Lazer Pointer Hakkında Genelge Sayısı: 9146

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü

…………….. VALİLİĞİNE (İl Sağlık Müdürlüğü) Bakanlığımıza gönderilen şikâyet dilekçesinde “Laser Pointer” adı altındaki Lazer kalemlerinin üzerinde İngilizce insan vücuduna ve göze direkt olarak tutulmaması gerektiği ve insan sağlığına zararlı olduğu şeklinde bir uyarının bulunduğu ancak Türkçe herhangi bir uyarının bulunmadığı ve bu şekilde oyuncakçılarda satıldığı belirtilmektedir.

Laser pointer’lar büyükler için yararlı bir araç olup asla bir oyuncak olmadığı gibi sadece konferans ve slayt gösterilerinde kullanılmaktadır.

Çocukların lazer pointerları oyun amacı ile özellikle göze direkt olarak tutmaları sonucunda lazer ışını görmeyi sağlayan görme noktasında (makulada) yanık oluşturabileceği gibi maruz kalan kişinin de kör kalmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle İliniz yetkili elemanlarınca söz konusu lazer pointerları satan oyuncakçıların tespiti halinde yukarıda bahsedilen hususların duyurulması satış esnasında tüketicinin bu konuda uyarılması gerektiği hakkında bilgilendirilmesi ve sonuçtan Bakanlığımıza bilgi verilmesi gerekmektedir.

Kaynak: bilgimanya.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
doktor - 4 yıl önce
evet çok zararlı
Avatar
The Hollandian Mapper - 4 yıl önce
yaw şu çocuğa üzüldüm ya masum masum bakıyo
Avatar
Ibrahim - 11 ay önce
Ilk once nasil olur goz