Sömestr'da Çocuğunuzun Göz Muayenesini İhmal Etmeyin

Okul çağındaki çocuklarda en sık görülen göz rahatsızlıklar göz bozukluklarıdır. Bunun yanında göz tembelliği, şaşılık, göz kapağı hastalıkları, katarakt, kornea da oluşabilecek problemler, glokom, travmaya bağlı yaralanmalar ve retina hastalıkları nadir de olsa görülebilir.

Sömestr'da Çocuğunuzun Göz Muayenesini İhmal Etmeyin
18 Ocak 2020 Cumartesi 11:00

Sömestr'da Çocuğunuzun Göz Muayenesini İhmal Etmeyin

Çocukluk dönemindeki bazı göz problemleri, okul başarısı ve günlük yaşamda bazı sorunlar ile karşılaşılmasına neden olabilir. Öğrenim yaşındaki çocukların göz muayenelerinin yaptırılması için sömestr dönemi uygun bir zaman oluşturmaktadır. Dünyagöz Ankara’dan Op. Dr. Hüseyin Avni Uludağ, “Bebeklik ve çocukluk dönemi, görme yeteneğinin geliştiği ve önemli birçok bilginin görsel yolla öğrenildiği oldukça önemli bir dönemdir.

Görme bozukluğu olan bazı çocuklar ve aileleri, bu görme bozukluğunun farkında olmayabilir ve görme sorunlarının normal olduğunu varsayabilir. Bebeklik ve çocukluk döneminde rutin göz muayeneleri ile göz bozukluk ve sorunları fark edilip tedavisi gerçekleştirilmemesi, çocukta görme gelişiminin olumsuz etkilenmesine neden olabilir” diyor.

Eğitim sürecinde görme yeteneği önemlidir

Sağlıklı gözler ve görme yetisinin korunması, her çocuğun gelişim sürecinde önem taşır. Okuma, yazma, okulda tahtada yazılanları görme ve bilgisayar kullanımı gibi faaliyetlerin, günümüz eğitim sisteminin değişmez parçaları haline geldiğini belirten Op. Dr. Hüseyin Avni Uludağ, “Her aile, çocuklarının okulda başarılı olmasını ve bu doğrultuda ellerinden geleni yaparak onların olabilecek en iyi eğitimi almalarını ister. Ancak bazen aileler, çocuklarının önemli öğrenim araçlarından biri olan gözleri ve göz sağlığını ihmal edebiliyor. Bu noktada aileler, rutin muayeneleri gerçekleştirerek göz problemlerini ortadan kaldırarak, çocukların hem eğitim hem sosyal yaşamlarına katkıda bulunabilirler” şeklinde konuşuyor.

En sık bu rahatsızlıklar görülüyor

Çocukluk döneminde gözlemlenen problemler ile ilgili bilgiler paylaşan Op. Dr. Uludağ, “Okul çağındaki çocuklarda en sık görülen göz rahatsızlıklar göz bozukluklarıdır. Bunun yanında göz tembelliği, şaşılık, göz kapağı hastalıkları, katarakt, kornea da oluşabilecek problemler, glokom, travmaya bağlı yaralanmalar ve retina hastalıkları nadir de olsa görülebilir.

Özellikle kırma kusurları, basit sorunlar olsa da, okuldaki başarıyı doğrudan etkileyebilir. Miyopi, hipermetropi ve astigmat rahatsızlıklarından şikâyet eden çocuklarda, teşhis zamanında konulmazsa göz tembelliği oluşması da kaçınılmaz olacaktır. Özellikle gözlük kullanan çocuklarda, gözlerin durumunun periyodik olarak takip edilmesi ve göz numaralarının artışına göre doğru gözlük veya gerekirse lenslere yönlendirilmeleri önem taşıyor” diyor.

Belirtilere dikkat

Eğitim çağındaki çocuklarda oluşabilecek bazı göz problemlerinin biraz dikkatle fark edilebileceğini söyleyen Op. Dr. Uludağ, “Aileler ve öğretmenlere düşen görevlerden bir tanesi, çocuklarda görülmesi olası göz problemlerinin belirtileri hakkında dikkatli olmak ve bu belirtiler görülürse en kısa zamanda göz muayenesine yönlendirmektir. Bu sayede, eğitim ve sosyal yaşamda çocukların görme sonucu yaşadıkları durumların geliştirilmesi sağlanabilir.

Gözleri veya görme yeteneğinde problem olan çocuklarda görülen belirtiler arasında; gözlerin kısılması, tahtayı ve TV’yi görmekte zorluk, gözleri ovuşturma, ışığa karşı aşırı hassasiyet, gözlerde kızarıklık veya sulanma gibi durumlar bulunuyor. Bu belirtileri gözlemleyen ebeveynlerin, çocuklarını en kısa sürede bir çocuk göz sağlığı uzmanına yönlendirmeleri ve detaylı göz muayenelerini yaptırmaları gerekiyor. Erken tespit edilen göz problemlerinin çözümü, ilerleyen yaşlara oranla çok daha kolay ve problemsiz olacaktır” diyerek sözlerini tamamlıyor.

Kaynak:www.sondakika-24.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.