SGK’nın Kasım Atamasında Hala Optisyen Almaması

"SGK Milyon Lira tutarındaki reçetede denetim ihmalini inisiyatif alarak çözümlemek için çalışma başlatmadı"

SGK’nın Kasım Atamasında Hala Optisyen Almaması
15 Kasım 2017 Çarşamba 16:20

Optisyenler Platformu tarafından Optik gazete'ye gönderilen açıklamayı sizinle paylaşıyoruz.

" SGK’nın çalışma başlatması için illa Cumhurbaşkanına mı şikâyet edelim?
 
Optisyenler Platformu yönetimi olarak 07 Ağustos 2017 tarihinde ‘’SGK'da 300 Milyon TL'lik optik reçeteleri kimler denetliyor?’’ başlıklı haberimizi yayımlayarak SGK’nın bu yanlış uygulamasını gündeme taşımıştık.  Aradan geçen 3 ay zaman dilimine karşın SGK bu konuda hala somut bir adım atmış değil, bizde bu konuyu yeniden gündeme getirmeden önce eski haberimizi tekrar bir gözden geçirelim.
 
07 Ağustos 2017 tarihli haberimiz,
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Gözlük camı, çerçevesi, kontakt lens ve az görmeye yardımcı cihazlar, (T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu) sağlık geri ödeme sistemine dâhil tıbbi cihazlardır. Sadece Hekimin göz muayenesi sonucu verdiği optik reçete ile hastaya Optisyenlik Müesseseleri tarafından satılabilir ve reklamının yapılması da yasaktır.
SGK ortalama gözlük çerçevesi için 37-42 TL, camı için ise 15 TL ödeme yapıyor. Toplamda ise yılda 300 Milyon TL civarında optik reçete ödemesi yapıyor. Pe ki böylesine büyük bir tutardaki optik reçeteleri SGK'da hangi meslek grupları inceliyor, denetliyor.
Türkiye'de toplam 6255 Optik var ve bunların çok büyük bir kısmı SGK ile sözleşmelidir.
Ülkemizin 81 İl ve İlçelerinde bulunan Optik'ler, bulunduğu İl'deki (SGM) Sosyal Güvenlik Müdürlükleri ile (SSGM) Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezlerinin, Optik Servisleri ile sözleşme yapıyor ve buraya doğrudan bağlıdır.
Dolayısıyla Optiklerin reçeteleriyle SGK; SGM ve SSGM deki Optik Servisleri ilgilenmektedir. Buraya kadar her şey gayet normal ama buradan sonra ne ilginçtir ki Optik Servislerinde optik reçetelerini inceleyen, denetleyen ve optik sözleşmeleri imzalayan kişiler Optisyen değildir.
Böylesine önemli adının bile Optik Servis diye geçtiği birimde Optisyen görev almamaktadır.
Peki ya SGK; SGM ve SSGM'de bu işleri kimler yapıyor?
SGK'nın taşra teşkilatı yani SGM ve SSGM Optik Servislerinde neredeyse Optisyen hariç her meslek grubu var. Örnek verecek olursak; VHKİ-BÜRO PERSONELİ-ECZACI-SOSYAL GÜVENLİK MEZUNU- BEKÇİ- HİZMETLİ kadrolarını sayabiliriz.
Pe ki Orta Öğretimi, Lisansı, Yüksek Lisansı Doktorası olmayan kendine has sadece Önlisans eğitimi olan Optisyenlik mezunu Optisyenlerin Optik Servislerine atamaları neden yapılmamaktadır?
Bu alan kesinlikle Optisyenlik Mesleği eğitimi alan Optisyen unvanına sahip olan kişilerindir. SGK'nın bu konuyu acilen çözmesi ve 300 Milyon TL tutarındaki reçetelerin denetimini Optisyenlere vermelidir.
Optisyenler ise bu konu hakkında aşağıdaki açıklamayı yapıyorlar:
''Biz Optisyenler aldığımız eğitim sonucu Optisyenlik Müesseselerinin kendi kanun ve yönetmelik gereği taşıması gereken özellikleri, kurum ile yapılan sözleşme, optik reçete inceleme, denetleme ve geri ödeme, mesleki bilgi gerektiren şikâyet-yazışma, çalışma usullerinin takibi vb. işlemlerini mesleki kriterlere uygunluğunu tespit edecek yeterliliğe sahip tek personeliz.
Dolayısıyla 5193 Sayılı Optisyenlik Hakkında Kanun hükmünde görev yapan Kuruma bağlı Optisyenlik Müesseselerinin işlemlerini yürütmek için (Örnek, Eczane ve Eczacılar) gibi her 30 Optisyenlik Müessesine 1 Optisyen yetkili olacak şekilde Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri ve bağlı bulunan Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezlerinin Optik Servislerine, önümüzdeki Merkezi veya Açıktan atama ile Optisyen alımı yapılmasını talep ediyoruz.''
Aynı zamanda Türkiye'de toplam 50 Optisyenlik Okulu olup yılda 2500 den fazla mezun veriliyor. Şuan binlerce mezun Optisyen ise SGK'dan atama talep ediyorlar.
Bizde liyakat esası her meslek grubunun kendi işini yapmasını ve kamu kaynaklarının daha doğru kullanımı için Optisyenlerin SGK'ya atamalarının yapılmasını çok yerinde buluyoruz.
SGK'nın yıllık 300 Milyon TL tutarındaki optik reçetelerin denetiminin farklı branşlara yaptırması hakkında kamuoyuna bilgi vermesini ve acilen Optik Servislerine Optisyen ataması yapmasını davet ediyoruz.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
7 Ağustos 2017 tarihli haberimizde okuduğunuz gibi durum bu kadar açık ve netken SGK’nın Kasım atamasında hala optisyen almaması büyük bir umursamazlık ve hatadır.
Binlerce Optisyen aylardır gerek Kamu Denetçiliği Kurumu gerek Bimer üzerinden, gerek yüz yüze elden SGK yetkililerine gerekli tüm belge ve bilgilerle başvurduklarını ama baştan savma cevaplar aldıklarını belirtti.
O cevaplardan en dikkat çekeni ise; SGK olarak bu yıl 300 kadromuzdan 220 sini Haziran merkezi atamada, kalan 80’i ise kurum içinde kullandık. Kasım atamasında DPB den Sağlık Teknikeri Optisyen kadrosu istesek vermezler, VHKİ Optisyen talebi edersek DPB onaylamaz diye geçiştirme cevaplar vermişler.
Kısacası, daha istemedikleri kadro sayısını bile vermezler/onaylamazlar diyecek kadar tembel bürokrasiyle günümüzde kamu kurumlarında bir çalışma başlatmak neredeyse imkânsız hala geldi.
Optisyenler ise bu konuda; ‘Sn. Cumhurbaşkanımızda bürokrasiden şikâyetçi olduğunu sık sık gündeme taşıyor, 657 sayılı yasanın değişmesi gerçekten şart aksi halde kamu kurumlarına sunduğumuz bir çalışmada netice almak için illa Cumhurbaşkanımıza ulaşıp şikâyet etmemiz mi gerekiyor, yoksa kamu kurumları bürokrasi tembelliğinden hiçbir çalışma yapmıyor’ diyorlar. 
Bizde buradan soruyoruz yılda SGK Milyon Lira tutarındaki reçetede denetim ihmalini inisiyatif alarak çözümlemek için çalışma başlatmadı, bu çalışmayı başlatması için illa Sn. Cumhurbaşkanına ulaşıp TEOG- Cam filmi emsali şikâyet mi edilmesi gerekiyor? 
Son bir cümleyle özetlememiz gerekirse, liyakatin esas alındığı ve bürokrasi tembelliğinin kalktığı yeni bir sisteme acilen geçmek zorundayız, aksi halde sonuçlar ortada."
 
Optisyenler Platformu
 
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.