Sağlıklı Bir Cilt İçin Püf Noktaları

Vücudun genel sağlığının en önemli göstergesi, sağlıklı ve güzel bir cilttir. Çevresel ve genetik tüm faktörler, cilt yapısının üzerinde etki eder. Kişinin genetik yapısının da payı oldukça büyüktür. Ancak yaşam biçimi, beslenme ve uyku düzeni, psikolojik durum, sigara ve alkol gibi maddelerin tüketimi de cildin görüntüsünde değişmelere yol açabilir.

Sağlıklı Bir Cilt İçin Püf Noktaları
20 Mart 2018 Salı 09:56

Sağlıklı bir cilt; parlak, nemli, pürüzsüz bir görünüme sahiptir. Cilde ne kadar doğru bakılırsa, parlaklığı ve sağlıklı görünümü o kadar uzun olur. Unutulmamalıdır ki sağlıklı ve düzenli bir yaşam tarzı, cildin doğal yaşlanma süresini geciktirir ve oluşabilecek birtakım cilt problemlerini de engeller.

Cilt Sağlığını Korumak İçin Basit ve Pratik Uygulamalar
Cildin en çok ihtiyaç duyduğu hayat kaynağı sudur. Her gün düzenli olarak içilen 6-8 bardak su; cildin esnekliğini artırarak, yenilenmesini sağlar. Ayrıca vücuttaki zararlı maddelerin ve toksinlerin atılmasını da kolaylaştırır.
Cildin yumuşak ve dayanaklı olabilmesi için neme ihtiyacı vardır. Duş alırken mümkün olduğunca ılık su tercih edilmeli ve PH değeri yüksek sabunlar tercih edilmelidir. Cilt sertçe ovalanmadan, dairesel ve yumuşak hareketlerle yıkanmalıdır. Sonrasında ise mutlaka cilt tipine uygun nemlendirici kremler kullanılmalıdır. Yeteri kadar nemlendirilmeyen ciltte kuruma, kırışıklık, egzama gibi sağlık problemleri görülebilir. Ayrıca erkeklerin de her traş sonrası ciltlerini nemlendirmelerini tavsiye ediyoruz. Çünkü traş esnasında cildin yağ tabakasında kayıplar olur ve bu durumda tahrişe yol açabilir. Tahriş olan cildin yenilenebilmesi için de mutlaka nemlendirilmesi gerekir.

Güneşin Etkileri
Cilt sağlığını olumsuz etkileyen en önemli faktörlerden biri de güneştir. Bilinçsiz şekilde güneş ışınlarına maruz kalmak; çillenme, güneş lekeleri, cilt renginde değişim, sertleşme, kuruma ve kırışıklıklara yol açar. Özellikle cilt tipi oldukça hassas olan kişilerin daha özenli davranmaları gerekir. Dışarıya çıkmadan veya denize girmeden yarım saat ya da 1 saat önce yüksek koruyucu faktörlü güneş kremi sürülmeli ve her 2 saatte bir, bu işlem yenilenmelidir.

Sigaranın Etkisi
Sigara, ciltteki kılcal damarların daralmasına sebep olduğundan, cilt tabakası sertleşir ve kırışıklıklar artar.

Uykunun Önemi
Cildin kendini yenileyebilmesi ve enerji kazanabilmesi için uyku çok önemlidir. Günde 6-7 saat düzenli bir şekilde uyunmasını tavsiye ediyoruz. Uyku düzeni olmayan kişilerin cilt renginde değişim ve gözaltı morlukları görülür.

Makyajın Cilt Sağlığına Etkileri
Bilindiği gibi her kadın olduğundan daha güzel görünmek ister. Bu sebeple de birbirinden farklı birçok cilt bakım ürünü kullanırlar. Tarihi geçen veya uygun koşullarda saklanmayan ürünler kullanıldığında, kişinin cildi enfeksiyon kapabilir. Ayrıca kızarıklıklar, diğer cilt bağlantılı rahatsızlıklar ve kalıcı kırmızı lekeler görülebilir. Kozmetik ürünlerin, dokusunda ya da kokusunda herhangi bir değişiklik oluştuysa, bu ürünler asla kullanılmamalıdır.
 
Kozmetik ürünler, bireysel kullanılmalıdır. Ürünler, kuru ve serin bir ortamda saklanırsa kısa sürede bozulmaları da engellenmiş olur. Ayrıca kirli ellerle kullanılırsa, ömürleri daha da kısalır. Bu nedenle makyaj öncesi eller ve kozmetik malzemesinin uygulanacağı bölge iyice temizlenmelidir. Makyaj yaparken kullanılan fırça, sünger, aplikatör gibi araçların temizliğine de dikkat edilmelidir. Pamuk gibi malzemeler mutlaka tek kullanımlık olmalıdır. Ciltte yara, enfeksiyon gibi sorunlar var ise kozmetik ürünlerin kullanılması enfeksiyon oluşumuna sebep olabilir.

Ofis Ortamının Cilt Sağlığına Olumsuz Etkileri
Ofis ortamında çalışan kişiler sürekli masa başında ve bilgisayar karşısında olduklarından hareketsizlik sonucu kan dolaşımlarında yavaşlama oluşur. Bu duruma iş stresi de eklendiğinde özellikle kadınlarda, yüz ve vücutta bazı alerjik reaksiyonlar, kırmızı yüz, sedef, döküntüler ve vitigilo gibi cilt problemleri görülebilir.

Çalışan kadınların hızlı iş yaşantısına ayak uydurmak, güzel ve bakımlı görünmek için yaptıkları bazı uygulamalar da sağlık sorunlarına yol açabilir. Fondöten, pudra, kapatıcı gibi ürünler cildin hava almasını engelleyeceğinden cilt yapısında bozulmalara, sivilcelenmelere ve alerjiye neden olabilir. Bu nedenle mümkün olduğunca az makyaj yapılmalı, cildin nefes almasına izin verilmelidir. 

Kaynak: Centralhospital.com
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.