Safilo Group 2018 Türkiye Pazarı Hedefleri

İtalyan Safilo Group, 130’un üzerinde ülkede operasyonlarını başarıyla yürütüyor.

Safilo Group 2018 Türkiye Pazarı Hedefleri
01 Kasım 2017 Çarşamba 10:06

Safilo Group Türkiye ve Orta & Doğu Avrupa Başkanı Çiler Yıldız, Türkiye pazarına yönelik 2018 yılı öngörülerini Fortune’a anlattı.

Safilo Group Türkiye’de ne zaman faaliyete geçti? Türkiye’deki pazarın büyüklüğü ne kadar?

Uzun yıllardır Türkiye’de distribütörümüz kanalıyla sürdürdüğümüz varlığımızı, 2015’de pazara direkt giriş yapma kararımız ile daha da genişlettik. Bu genişleme, özünde Safilo’nun 2020 Stratejik planının parçası olarak hayata geçti. Artık, çok segmentli portföyümüzü Türkiye’deki müşterilerimize direkt olarak sunabiliyoruz. Türkiye’yi, Safilo’nun geniş portföyünü tam anlamıyla sunabileceği hızlı büyüyen benzersiz bir fırsat olarak değerlendiriyoruz. Bu sebeple Türkiye’yi Orta ve Doğu Avrupa bölgemizin merkezi olarak konumladık. Her nekadar Türkiye pazarı ile ilgili çok sağlıklı verilere erişemiyor olsak da 3.7 milyar TL pazar hacmi olduğunu söyleyebilirim. Bunun 1.4 milyar TL üzerindeki bölümü güneş gözlüğü, 1.1 milyar TL'si optik çerçeve, 1.1 milyar TL'den fazlası ise lens grubuna ait. Global optik sektörünün ise 2020 yılında 165 milyar dolarlık bir hacme ulaşacağı öngörülüyor. Bu öngörü, güçlü demografik büyümenin yanı sıra çerçevelerin artan ve değişen kullanım alanlarına bağlı ticari büyüme ile de destekleniyor.

Safilo Group’un üretim ve fabrika yerleri hakkında bilgi verir misiniz? Lüks gözlükte kaç markanın lisanslı üreticisi?

Safilo Group’un kökeni, İtalya'nın Cadore Bölgesi’nde 1878 yılında mercek ve çerçeveler üreten en eski İtalyan sanayi kompleksinin kuruluşuna dayanıyor. Safilo gözlük sektöründe dünya devi bir şirket, lüks gözlük üretiminde lider durumda.  40 ülkede bulunan bağlı şirketlerimizin yanı sıra 70 ülkeye uzanan global partner network’ümüz ile toplamda 130 ülkede faaliyet gösteriyoruz. Toplamda 30 markamız var ve bu markaları global ölçekte 100 bin seçilmiş satış noktasında nihai tüketici ile buluşturuyoruz. Lisanslı markalarımız arasında hepimizin yakından tanıdığı dünyaca ünlü moda evleri bulunuyor. Dior, Fendi, Elie Saab, Givenchy, Jimmy Choo, Marc Jacobs, Hugo Boss, Max Mara, Tommy Hilfiger gibi modaya yön veren önemli markaların gözlük koleksiyonlarının dizayn, üretim ve satışını tüm dünyada Safilo gerçekleştiriyor.  Buna ek olarak, Polaroid, Safilo, Oxydo  ve Carrera gibi Safilo’nun kendi sahibi olduğu gözlük markaları da bulunuyor. Üçü İtalya, diğerleri ise Slovenya, İskoçya, ABD ve Çin’de olmak üzere toplamda yedi  fabrikaya sahibiz. Yedi yüksek hacimli üretim tesisine ek olarak inovasyon odaklı tasarım stüdyolarımızda Safilo kreatif departmanı herbir çerçeveye özel konsept geliştiriyor. Padova (Lüks/Moda), Portland (Spor/Outdoor), Milano (Mass/Cool), New York (Lifestyle) ve Shanghai’de bulunan toplamda altı tasarım stüdyomuzda dünyanın farklı noktalarındaki tüketici eğilimlerini titizlikle işleniyor. Burada tamamı ürün odaklı ve 200 farklı prosesten oluşan bir süreçten bahsediyoruz. Safilo olarak, ilk çizimlerden el yapımı prototiplere ve üretim adımlarına kadar her şeyi çatısında barındıran kapsamlı bir üretim döngüsü sunuyoruz.

Gözlük segmentinde yeni dönemde trendler neler olacak? Türkiye’de en çok hangi tarz gözlükler tercih ediliyor? Kategori olarak sıraladığınızda lüks gözlük markalarına olan ilgi ve talepler nasıl?

Atelier, Lüks, Outdoor Spor, Lifestyle ve Güncel Moda, Mass Cool olmak üzere farklı segmentlerde üretim yapıyoruz. 200 TL'den 4 bin TL üzerine uzanan geniş bir ürün skalası sunuyoruz.  Segmentleri incelediğimizde lüks markaların yanı sıra faaliyet gösterdiğimiz diğer segmentlerin de büyük potansiyele sahip olduğunu görüyoruz. Özel üretim gözlüğe talebin arttığını da söylemeliyim.  Atelier segmentindeki iki markamız Elie Saab ve üç boyutlu üretim tekniği ile ortaya koyduğumuz benzersiz Oxydo modellerinde beklentimizin üzerinde bir talep elde ettik. Gözlükte ilk kez haute couture konseptinde üretimi gerçekleştirilen ultra lüks Elie Saab modellerine olan beklentinin üzerindeki ilgi lüks kategorisinin de gücünü ortaya koyuyor.
Safilo olarak, 150’den fazla tasarımcıdan oluşan kreatif ekibimiz ile yılda üç bin kadar yeni model piyasaya kazandırıyoruz. Dünya genelindeki tüketici trendlerindeki hızlı değişim ve sektörel büyüme gibi faktörleri göz önünde bulundurarak tasarım ekibimizde uluslararası bir yapıya yöneldik. Farklı pazarların ihtiyaçlarının kapsamlı analizini sağlayan bu yapı, tasarımda da bize benzersiz bir bakış açısı kazandırıyor. Safilo'nun tasarımda yenilikçi malzemeler ve hacim denemelerinin trendleri de belirlemede önemli rol oynadığını eklemeliyim. Fendi ve Dior koleksiyonlarında bu sezon gördüğümüz logo baskı ve farklı desen uygulamaları en dikkat çekici trendlerin başında geliyor. Geniş hacimli ve vintage görünümlü tasarımlar hala rövaçta; Dior’un yeni sezon kapsül koleksiyonu bu anlamda ön plana çıkıyor.  Diğer yandan Polaroid’in ince metal çerçeveli, hafif tasarımı ile günlük kullanımda konfor sağlayan modelleri de tercih ediliyor. Carrera ise İtalyan ruhunu tam anlamıyla yansıtan ikonik bir marka. Logonun gücü hala yerini korurken, mass cool kategorisindeki markalarımıza Türkiye’de gösterilen ilgiden memnunuz.

2018 hedefler, yatırımlar ve beklentileriniz neler?

Safilo Türkiye’nin, Safilo Group’un  içinde bulunduğu büyüme ve dönüşüm projesinin önemli bir parçası olduğunu belirtmeliyim. Safilo'nun geleceğini şekillendiren 2020 Stratejik Planı ile altyapıya yapılan 60 milyon dolarlık bir yatırımla tüm tesislerimiz modernize ediliyor ve imalat ağı yeniden keşfediliyor. İnsan kaynağına ve teknolojiye yapılan yatırımlar yani en yeni teknolojik donanıma sahip yeni ekipman bu geniş dönüşüm planının başlangıç noktasını oluşturuyor. Bu stratejik yol haritası kapsamında, 2015 yılında yüzde 30 olan iç gözlük üretimini 2020 yılına kadar yüzde 70'e çıkarmayı hedefliyoruz. Portföyümüze katılan Elie Saab, Rag&Bone, Havaianas’dan sonra Moschino markasının da gözlük koleksiyonlarının tasarım, üretim ve tüm dünyada dağıtımı Safilo tarafından gerçekleştirilecek. Önümüzdeki sezon kendine has tarzı ile Carrera, herkese uygun ulaşılabilir kaliteyi temsil eden Polaroid, ayrıcalıklı Atelier segmentinde yer alan Oxydo tasarımları ve Safilo’nun üstün kaliteli optik koleksiyonları ön planda olacak diyebilirim. Buna ek olarak, Dior’un Kreatif Direktörü Maria Grazia Chiuri’nin feminen ve masalsı tasarım anlayışına gözlük koleksiyonlarında da şahit olacağız. 


Kaynak: fortuneturkey.com
 

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.