Renk Körlüğü Erkeklerde Neden Daha Sık Görünüyor?

Dünya üzerindeki erkeklerin %8’i, kadınların ise %0,5’i renk körüdür.

Renk Körlüğü Erkeklerde Neden Daha Sık Görünüyor?
21 Mart 2020 Cumartesi 11:00

Renk Körlüğü Erkeklerde Neden Daha Sık Görünüyor?

Normal bir insan gözü 15.000 değişik renk tonunu ayırt edebilir. Dünya üzerindeki erkeklerin %8’i, kadınların ise %0,5’i renk körüdür. Renk körlüğü hastalığı genetik yolla taşınmaktadır. Peki, renk körlüğü nedir? Neden erkeklerde daha sık görünür?

Renk Körü Olanlar Hangi Renkleri Karıştırır?

Genetik bir bozukluk sonucu dünyada 180 milyon kişi renk körüdür. En çok karşılaşılan tipi yeşil ve kırmızı renkleri ayırt edemeyenlerdir.

KADINLAR TAŞIYICIDIR

Renk görme bozukluğu ile görme keskinliği arasında bir bağlantı yoktur! Yani renk körü olan kişi gözlük kullanmadan uzağı ve yakını rahatça görebildiği gibi, miyop, hipermetrop veya astigmat da olabilir. Hastalık cinsiyete bağımlı olarak genle geçer, yani kadınlar taşıyıcıdır, kadınlar hastalığın bulgularını göstermezken erkeklerde hastalık bariz olur. Hastalık anneden oğluna geçer.


 

İLAÇLA AMELİYATLA TEDAVİSİ YOKTUR

Renk körlüğü bir canlının görme merkezinde özel bir pigment molekülünün bulunmaması veya gerektiğinden az bulunmasıdır. Renk körü olan kişiler günlük hayatta birçok zorlukla karşı karşıyadır. Mesela trafik ışıklarını ayırt etmede, tekstil sektöründe çalışanların renk ayırt etmelerinde, haritaların renk kodlarını okumada, birçok cihazın çalışma durumunu gösteren renkli küçük ışıkları ayırt etmede zorlanırlar.

Okul çağındaki çocuklar resim yaparken objelerin renklerini yanlış seçmekte ve bu yüzden derslerdeki başarıları düşük olabilmektedir.

Renk körlüğünün ilaçla veya ameliyatla tedavisi bulunmamakta ancak özel bir lens sistemiyle renk körü hastalarının şikâyetleri artık düzeltilebilmektedir.

Kaynak:www.haber365.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.