Regaip Kandiliniz Kutlu Olsun

Recep, ulvî bir yolculuğun başlangıcı gibi, ilk perşembe gecesi Regaib Kandili'yle karşılar insanı.

Regaip Kandiliniz Kutlu Olsun
01 Mayıs 2014 Perşembe 06:39

 

Recep, ulvî bir yolculuğun başlangıcı gibi, ilk perşembe gecesi Regaib Kandili'yle karşılar insanı. Veda etmek üzereyken bir de Miraç heyecanı yaşatır insana. Peygamber Efendimiz (sas), beş gecede duaların reddedilmeyip kabul edildiğini ve bunlardan birisinin de Recep ayının ilk gecesi olduğunu buyuruyor. Regaib Kandili'nde yapılan duaların Allah katından geri çevrilmeyeceğini müjdeliyor.

 

Sevgili Peygamber Efendimiz'in (sallallâhü aleyhi ve sellem) Allah'ın bazı çok özel fiilî tecellilerine mazhar olduğu, nuranî lutf u ihsanlara, semavî mevhibelere eriştiği bir gecedir Reğâib kandili. Hicrî takvime göre, yedinci ay olan Receb-i şerifin ilk Cuma gecesine tevafuk etmektedir. Yani Perşembeyi Cumaya bağlayan gece kandil gecesi olmaktadır. Receb'in ilk Cuma gecesi, beş derece katmerli bir mübarekiyete sahiptir.

 

Her kandil gibi bir arınma, aklanma, paklanma, yunup yıkanma fırsatı. İbadet, dua ve istiğfar zamanı. Ahirete yatırım vakti. Mü'minler için bir fuar, bir panayır, bir çarşı; her türlü sevap ticaretinin yapıldığı bir pazar yeri. Bir kalemin ifadesiyle: "Ölmüş ve çatlamış olan bir toprak için su ne ise, ölmüş ve çatlak kalbler için de bu gecenin ehemmiyeti odur."

 

Receb ayının ilk Cuma gecesidir, yani Perşembeyi Cumaya bağlayan gece. Bununla beraber: "Mübarek gecelerin hepsinin vakti mevzuunda şüphe var (dır. Yani vakti tam olarak tayinde bazen bir-iki günlük de olsa ihtilaf sözkonusudur.). Sadece Reğâib Gecesi bundan müstesnadır. Zira Reğâib, Receb Ayı'nın ilk perşembesidir (yani ilk Cuma gecesidir.)." İlk Cuma, Receb'in 1'ine rastlar ise, bu takdirde Reğâib Kandili Cemaziyelahir'in son günü perşembe akşamı (yatsı sonrası) olmuş gibi olur. Bu durum ise katiyen Reğâibin Receb ayı içerisinde olması gerektiği gerçeğini ıskalatmaz, o gerçeğe münafi değildir, şöyle ki: Receb'in 1'i Cuma olması durumunda, Perşembe günü yatsı namazını müteakib başlayan zaman dilimi de Cumaya ait olmaktadır, yani Receb ayına.

 

Bu mübarek gecenin milletimize ve bütün islam alemine hayırlar getirmesini temenni ederiz.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.