QR Kod Aldatmacası

"Bu sorunun çoğalması bizi bu sahtecilik konusunda uyarı yapmaya mecbur etti."

QR Kod Aldatmacası
27 Aralık 2019 Cuma 10:01

QR Kod Aldatmacası

Değerli Meslektaşlarım,

Bir süredir tek tük yaşadığımız bir sorun, bu ay içinde birkaç kez tekrarlanınca bu bilgiyi artık paylaşma zamanımız geldiğini düşündüm.

Opak Lens olarak her zaman yerel bağımsız optisyenlik müesseselerinin yanında olduğumuzu, onların haklarını kendi hakkımız gibi koruduğumuzu artık bilmeyen yoktur. Hatta bazen yapılan yanlışları da fark edip, görmezden geldiğimiz oluyor. Ancak maalesef zaman zaman iyi niyetli oluşumuz karşı tarafın bizi istismar etmesine yol açıyor. Lütfen bu konu ile ilgili olmayan kişi ve kurumlar üzerlerine alınmasın, onları tenzih ederek bu konudaki bundan sonraki tutumumuzun farklı olacağını duyması gereken kişilere iletmek üzere yazıyorum.

Bilindiği gibi optik cam ürünlerinin her biri, zarfında basılı bulunan bir karekod ile Ürün Takip Sistemine kayıtlıdır. Aynen bizlerin Türk vatandaşı olarak taşıdığımız TC kimlik numaralarımız gibi bu kodlar da tektir ve aynı kimlik numarasında iki kişi olamayacağı gibi, aynı kodda birden fazla cam da olamaz. SGK geri ödemeleri de bu kodlar üzerinden yapılmaktadır.

Ürün kodlamasını da diğer her işi gibi çok titizlikle gerçekleştiren Opak Lens, her gün binlerce ürünü optisyenlik müesseselerine sevk eden büyük bir üretici ve tedarikçidir. Maalesef ki merdiven altı tabir edilen küçük ve yasal olmayan şirketlerden, kodlanmamış, dolayısıyla Ürün Takip Sistemine kayıt edilmemiş optik cam alımı yapan bazı optisyenlik müesseseleri bu ürün kodlama işini kendileri yapıyorlar!!! Opak Lens’ten aldıkları birkaç camın koduna bakarak, aynı kod yapısında farklı numaralar yazarak ellerindeki kodsuz, kayıtsız camları SGK’ya bildiriyorlar. Çok basitçe yapılan bu işlem aslında ciddi bir sahteciliktir, hem etik olarak yanlıştır, hem de yasal olarak bir suçtur.

Biz bundan nasıl haberdar oluyoruz?

Uydurdukları bu kodların asıl sahibi olan camlar bazen bizim stoğumuzda olabiliyor, bir zaman sonra satışı yapıldığında, SGK girişi yapan optisyenlik müessesesi bizi arıyor ve “daha önce sattığınız camı bana da satmışsınız,” diye bir yorumda bulunuyor. Bizim açımızdan bu durum ciddi bir itibar kaybıdır.

Bugüne dek, gelen tek tük başvurularda durumu anlatıp, konuyu sineye çekiyorduk. Hemen yeni bir cam gönderip, kodu çalınmış camı fireye atıyorduk. Olup olacağı birkaç cam maliyeti diye düşünüyorduk. Ancak bu sorunun çoğalması bizi bu sahtecilik konusunda uyarı yapmaya mecbur etti.

Sinek küçüktür ama mide bulandırır. Sahtecilik de bin tane cam için de yapılsa, bir tane cam için de yapılsa aynı derecede suçtur. Aradaki tek fark, yapan kişinin kazancıdır, ama işlediği suç aynıdır.

Opak Lens olarak aynı durumla bir kez daha karşılaştığımızda, bu kodu kullanan optisyenlik müessesini başka bir uyarıda daha bulunmadan, doğrudan SGK’ya bildirerek SGK anlaşmasının iptal edilmesi için şikayette bulunacağımızı buradan belirtmek isterim. Aslında bu tip suçların savcılığa bildirilmesi de bir vatandaşlık görevidir. Her ne kadar kimsenin canını yakmak istemesek de, belki de yanlış davranışların düzelmesi ve sektörümüzün bu tutumdaki, toplumun yüzkarası kişilerden arınması için bu acı reçeteleri uygulamak daha doğru olabilir.

Ticarette kazanç kutsaldır, ancak yasanın ve regülasyonların dışına çıkılan durumlarda kazanç ticari olmaktan da, helal olmaktan da çıkar. Yine tekrarlıyorum, her zaman ahlaken ve ticari olarak yasalara ve birbirinin haklarına saygılı olan sektör mensuplarımız bu söylediklerimin tamamen dışındadır. Ancak onların da bu konuyu bilmeleri önemlidir, çünkü ÜTS kaydı olmayan, merdiven altı firmaların ürünlerini alıp satan kişiler, aslında sadece bu tutumlarıyla bile tüm optik sektörüne zarar vermektedir.

Yılın sonuna doğru bu içerikte bir yazı yazmaktan çok da memnun olmadığımı burada dile getirmek isterim. Ancak şartlar bizleri buna zorluyor maalesef. Umarım bu tür konuları 2019 ile birlikte arkamızda bırakırız, 2020’de sağlık ürünlerindeki yenilikler, pazarımızın büyümesi, sektörümüzün gelişmesi, zenginleşmesi, birlik halinde hareket etmesi gibi güzel konuları konuşmaya, yazmaya başlarız…

Kalın sağlıcakla,

H. Erol Harbi
Opak Lens Yönetim Kurulu Başkanı


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.