Polarize Camların Kenarlarında Renk Değişikliği Neden Olur?

Kapalı çerçeve monte edilen polarize camların kenarlarında oluşan renk değişimi ve düşük görüş kalitesinin önüne nasıl geçilir?

Polarize Camların Kenarlarında Renk Değişikliği Neden Olur?
13 Mart 2022 Pazar 11:20

Kapalı çerçeve monte edilen polarize camların kenarlarında oluşan renk değişimi ve düşük görüş kalitesinin önüne nasıl geçilir?

Baskı altında olan polarize camlarda baskının fazla olduğu noktalarda ışık geçirgenliği değişmektedir. “Double refraction” olarak isimlendirilen bu durumu kabul edilebilir düzeye getirmenin tek yolu, titiz işçilikle cam şeklinin, kanal açısının ve kanal kurvesinin çerçeve şekline, çerçeve kanal açısına ve çerçeve kanal bombesine birebir uygun olacak şekilde yapılmasıdır. Cam büyükse, bazı noktalarda baskı fazla ise, camın kanal tepesi çerçeve kanalı içerisine tam olarak oturmuyorsa veya camın kanal bombesi ile çerçevenin bombesi birebir eşit değilse bu baskılar mutlaka olacaktır.

Polarize cam işçiliğindeki titizliğin kesimden başlaması gerekmektedir. Kesimde makine kesme basıncının yüksek olmaması gerekmektedir. Kesilen cam eğer büyük ise, zorla takılmamalı, küçültülmelidir. Büyük olarak kesilen cam zorla takıldığı zaman oluşan baskı, ne yazık ki sonradan yok edilemiyor.

Vitrinden alacağınız Polarize güneş gözlüklerini incelerseniz, birçoğunda kenarlardaki baskıların oluşturduğu değişimi görebilirsiniz. Plano camlı güneş gözlüklerinde sorunun az olma nedeni, camların ince olması nedeniyle kanal içerisine düzgün

oturması, cam bazı ile çerçeve bombesinin eşit olması ve camların fazla büyük olarak kesilmemesidir.

Kaynak: Akay Optik arşiv


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.