Özel Makula Lensi Nedir?

Ülkemizde yeni kullanılmaya başlanan bu lens, sarı nokta hastalığı için özel olarak geliştirilmiştir.

Özel Makula Lensi Nedir?
15 Ocak 2019 Salı 10:04

Özel Makula Lensi Nedir? Hangi Durumlarda Makula Lensi Kullanılır?

 
Özel Makula Lensi, sarı nokta hastalığının tedavisinde görüş kalitesinde ciddi artış sağlıyor. Makula üzerinde meydana gelen dejenerasyon sonucundaki görüş azalması olarak seyreden bu dejenerasyona dair bütün ayrıntılar..

Günümüzde dünya üzerinde çok sayıda doğuştan kaynaklanan ya da sonradan ortaya çıkan göz hastalığı mevcuttur. Bunlarda bir tanesi olan sarı nokta hastalığı ise, yine dünya üzerinde görülme sıklığı yüksek olan fakat hastalığın olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılabildiği bir hastalık türüdür.

Makula, göz dokusunun iç kısmında yer alan arka duvarın retina katında 4 -5 mm çapındaki bölgedir. Renkli ve çok hassas olan bütün görme işlemleri burada gerçekleştir. Diğer bir adı da bu nedenle hassas  görme ya da merkez görme olarak isimlendirilir. Ancak makula bölgesinin çevresinde yer alan periferik kısım ise zayıf görme alanı ya da periferik görme olarak adlandırılır.

Makula, içerisinde sarımtırak bir renk tonu yer aldığı için sarı nokta adını alır.

 
 

Sol fotoğrafta dejenerasyon görülürken, sağ taraftaki göz sağlıklıdır.

Özel Makula Lensi Nedir?

 

Özel makula lensi adı verilen bu özel lens, makula dejenerasyonu yani bilinen adıyla sarı nokta dejenerasyonunda kullanılan bir lens türüdür. Ülkemizde  yeni kullanılmaya başlanan bu lens, sarı nokta hastalığı için özel olarak geliştirilmiştir. Hastanın görüş düzeyini ortalama %30 ila %37 oranında iyileştirilebilmektedir.

İngiliz bir doktor olan Bobby Qureshi’nin çalışmaları sonucunda ortaya çıkan bu lens yaklaşık olarak 3 senedir toplamda 1500 kişi üzerinde kullanılmış olup, makula dejenerasyonu üzerinde hem yakın mesafe görüşünde hem de uzak mesafe görüşünde ciddi oranda iyileşme sağlamıştır.

Hastaların görüş kalitesi %20 ila %30 oranında artış göstermiştir.

Makula dejenerasyonunda görüş zamanla soldan sağa doğru ilerler.

Özel Makula Lensi Hangi Durumlarda Kullanılır?

 

Sarı nokta hastalığında yani makula dejenrasyonunda kullanılan bu lensin uygulanmış olduğu başka durumlar da bulunmaktadır. Çeşitli kullanım alanı olan bu lensin kullanılabileceği yerler ise şu şekildedir;

  • Sarı nokta rahatsızlığı-makula dejeerasyonu,
  • Diabetik retinopati rahatsızlığı,
  • Maküler hol durumu,
  • Myopik dejenerasyon rahatsızlığı

Özel makula lenslerinin aktif olarak kullanıldığı göz hastalıklarındandır.

Özel Makula Lensi Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

 

Özel makula lensini kullanmanın, kullanıcısına getirmiş olduğu çok sayıda fayda bulunmaktadır. Ancak bunların en önemlisi, hayat kalitesinde artış sağlaması olarak gösterilmektedir.


Özel makula lensi sayesinde görüş kalitesi ciddi oranda arttırılır.

Özel makula lensinin, kullanan kişiye sağladığı avantajlar;

  • Hayat kalitesinde artış meydana gelir,
  • Hastalıkların ilerlemesinin önüne geçilir,
  • Görüş oranında ciddi oranlarda artış sağlar,
  • Psikolojik açıdan olumlu etki eder.

Özel Makula Lensini Kimler Kullanabilir?

 

Bu sarı nokta lensi, aşağıdaki hastalık durumlarında, doktor uygun gördüğü durumlarda kullanılabilir. Kullanıldığı durumlar ise şunlardır;

  • Yaşa bağlı olarak ortaya çıkan makula dejenerasyonu,
  • Doğuştan olan makula dejenerasyonu,
  • Tavukkarası rahatsızlığı,
  • Sarı nokta deliği rahatsızlığı,
  • Miyopik dejenerasyonu,

Makula dejenerasyonunda görüş kaybı zamanla artar.

Durumlarında bu lens tipi aktif olarak kullanılmakta ve görüş ciddi oranda  iyileştirilebilmektedir.

Ancak bu özellikteki lensi kimin takabileceği ve ne sürelerle takabileceği bilgisi de yine konusunda uzman olan doktorlar tarafından konmalıdır.

Makula Dejenerasyonu Tanısı Nasıl Konur?

 

Makula dejnerasyonunun en belirgin belirtilerinden biri bulanık görme durumudur. Bu belirti ile göz muayenesine gidilmediği taktirde ancak detaylı göz muayenesinde ortaya çıkar. Göz tansiyonu durumu da görüşü etkilediği için makula dejenerasyonu ile karıştırılabilir.

Tanı ve teşhisinde ise detaylı göz muayenesi, oftalmoskop ve mercekler kullanılarak bütün bir retina dokusu detaylıca incelenir. Ardından drusen isimli birikimler incelenir. Bölgenin fotoğrafları çekilir. Daha ayrıntılı incelemelerde optik tomografi alınır. Alınan sonuçlar değerlendirilerek başarılı bir şekilde tanı konur.

Kaynak: www.aktuelbilgiler.com

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ayşd - 3 yıl önce
Makula lens best hastalarında hiç kullanılmış mı