Optisyenlik Programı Sayısının Fazla Olması, Optik Hizmetinin Kalitesini Artırmaz.

Optisyenlik programı sayısı ve kontenjan artışına bakıldığında ...

Optisyenlik Programı Sayısının Fazla Olması, Optik Hizmetinin Kalitesini Artırmaz.
29 Nisan 2014 Salı 13:35

 Optisyenlik programı sayısının fazla olması (sürekli artması) optik hizmetinin kalitesini artırmaz.

 

Mevcut okullarımızın altyapı( Öğretim elemanı, mesleki ders kitabı, laboratuar vs)imkânlarının yetersiz olduğunu, Optisyenlik programı sayısının katlanarak artmasının artık optisyenlik eğitiminin niteliğini de tartışılır hale getirmiştir. Optisyenlik programı ve eğitiminin ilk olarak 1992 yılında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nde başlatıldı. Geldiğimiz süreçte 2014 yılı itibariyle, Optisyenlik program 31 Üniversitede açıldı. İstihdam problemi nedeniyle Bu sayı mesleğimizi tehdit eder bir duruma geldi. Ön lisans olarak eğitim veren okullarımızsa her yıl 1.700 meslektaşımız mezun olacaktır.

 

ÖNLİSANS PROGRAMLARININ, LİSANS PROGRAMLARINA ÇEVRİLMESİ GEREKMEKTEDİR


Ülkemizin yanlış eğitim politikalarının sonucu olarak mezun olacakların nerede istihdam edileceği düşünülmeden neredeyse her ilde bir üniversite açılması sonucu, sadece optisyenlik mesleğinde değil Eczacılık dâhil birçok meslek grubunda üniversiteden yeni mezun insanlarımız istihdam sorunu yaşamaktadır. Optisyenlik programı sayısı ve kontenjanlarının artması optik sektöründe olumsuz sonuçlar meydana getirmeye başladı. İstihdam alanları oluşturulmadan her geçen gün kontrolsüzce optisyenlik programları açılmaya devam ediliyor. Mezun olan optisyen sayısının artması, kamuda istihdam imkânı olmadığı için mezun olanların tamamı serbest optisyenlik müessesesi açması ya da mesul müdür olarak faaliyet sürdürmesi mümkündür. Bu politika her sene hizmet sunumu verilecek vatandaş sayısı azalacağı içinde, optisyenlik müesseselerinin sonunu getirecektir. Mevcut pazarın bu hızlı iş gücü artışını finanse edebilmesi mümkün değildir.

 

İşsiz üniversite mezunu insan sayısı her yıl artmaktadır. Uzun yıllardır her ile bir üniversite açılması neredeyse devlet politikası haline gelmiştir. Bu yanlışın düzeltilerek sorunun kaynağından halledilmesi gerekmektedir.


Şu an ülkemizdeki optisyenlik programlarından her yıl binyediyüz'ün üzerinde mezun verilmektedir. Optisyenlik programı sayısına ve öğrenci kontenjanına bir sınırlandırma mutlaka getirilmelidir. Kamu ve sanayi alanında istihdamının önü mutlaka açılmalıdır. Üniversitelerde akademisyen kadrolarının kapasitesinin geliştirilmesi ve koşullarının iyileştirilmesi gerekmektedir.


Sonuç olarak alt yapısı öğretim elemanı, ders kitabı, laboratuarı yetersiz bölümlerin kapatılması, kontenjan sınırlandırılması, ön lisans olan eğitimlerin lisans seviyesine çekilmesi gereklidir.


Sağlık mesleğimizi ticaret mesleğine dönüştürmeye çalışan, Mevcut sermaye zincirlerinin optisyenlik programları artışını desteklemelerindeki temel amaçları, Pazar paylarını artıracak ucuz iş gücüdür.


Taylan KÜÇÜKER

Eczacı Gözlükçü


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.