Optisyenlik Müesseselerinde Vitrinin Önemi

Müesseselerimiz yaşayan organizmalarla ortak özelliklere sahiptirler. Doğarlar, gelişirler, kişilik kazanırlar ve çevre edinirler. Bu doğrultuda düşündüğümüzde sahip olduğumuz bilgi birikimi ve öz sermayemizle hayat verdiğimiz müesseselerimiz, bir süre sonra yaşam kaynağı olan 'ciro'ya ulaşması için bazı gereksinimlerin yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu ciroya ulaşmanın en etkili faktörlerinden biri vitrinlerimizdir.

Optisyenlik Müesseselerinde Vitrinin Önemi
13 Şubat 2018 Salı 15:54

“İnsanlar dış görünüşleri ile karşılanır, düşünceleri ile uğurlanır…”

Vitrinlerimiz, giysilerimizin veya üniformalarımızın bizim hakkımızda rütbe, statü, siyasi ve sosyal mesajları dışarı vermesi gibi, müessesemiz hakkında da dışarı bilgi verir.
“Vitrin, alıcının ürünü ilk gördüğü yerdir. Satılan ürünün alıcı ile ilk görsel teması, vitrin aracılığı ile kurulur. Bu nedenle asla küçümsenmemeli veya ihmal edilmemelidir.”
Buradan yola çıkarak satın alma güdüsü ve satın almada fiyat dışı etkenler ile vitrini ele almak isterim.
“İnsanın dış dünya ile ilgili iletişim ve her türlü algısı beş temel duyu organına bağlıdır. Görme, işitme, tatma, koku alma ve dokunma duyuları günlük yaşamımızdaki tüm hareket, eylem ve kararlarımıza yön vermektedir. Satın alma davranışının kökeninde, ihtiyaç ve gereksinimler olsa da hangi ürünün tercih edileceği sorusu fiyat dışında tamamen duyu organlarımız ile ilintilidir.”

“Tüketicilerin satın alma eyleminde tercih edilebilir olmak öncelikle fiyat ve kalite gibi ürünün temel etkenleri açısından rakip ürünler ile özdeş olmayı gerektirir. Rasyonel insan aynı kaliteye sahip daha ucuz ürünü veya aynı fiyata sahip daha kaliteli ürünü tercih edecektir. Fakat iki ürün arasında fiyat ve kalite yönünden tam bir özdeşlik varsa, bu durumda satın alma davranışı sırasında ürün tercihi anlık güdülere bağlıdır. Bu anlamda satıcıların temel görevlerinden birisi de alıcılar açısından tercih edilebilir olmak için ürünlerin alıcı algılarına, diğer bir ifade ile duyularına hitap edecek şekilde düzenlenmesi ve sergilenmesidir.”

Vitrin, sizin hakkınızda bilgi verici olduğu kadar aynı zaman da içinde bulunduğu coğrafyanın sosyokültürel yapısına uygun olmalıdır.

1990’lı yılların başında Aksaray’da bir optisyenlik müessesinin vitrinleri, güneş gözlükleri teşhiri sırasında mayolu ve plajda çekilmiş kadın resimleri kullanıldı diye kimliği belirsiz kişilerce katran ile boyanmıştı.
“İşte bir mağaza yaratıcı bir vitrin düzenleyerek yaz sonu ürünlerini indirimli satmak için kampanya yapmış.



Vitrinde bulunan cansız mankenlerin üzerine sadece pantolon giydirilerek üzerlerine, ‘Şimdi indirim zamanı’ ve ‘Küresel indirim’ yazıları asılmış. Cansız mankenlerin üzerlerine giydirilen pantolonlar diz kapaklarına kadar indirilmiş.
Ya sonra ne oldu dersiniz? Bölge halkının yapısı uygun olmadığı için mağaza şikâyet edilmiş ve belediyenin uyarısı üzerine vitrin değiştirilmiş.”
Benzer sıkıntılar yaşanırken, bazı meslek grupları da vitrinlerini protesto aracı olarak da kullandılar. Hükümetin ilaç reklamları, bazı ilaçların eczaneler dışında da satılabilmesi ve eczacı olmayan kişilerin de eczane açabilmesini sağlayabilecek yasa tasarılarını protesto eden eczacılar eyleme giderek vitrinlerini siyah afişlerle kararttı.


Vitrinler aynı zamanda haber verici ve eğitim amacına hizmet edilecek şekilde dizayn edilebilir.


"Çalışırken Gözlerinizi Koruyun" 




"Gözlerinizi Çöpe Atmayın, Yedeği Yok"


Sanayi bölgesinde bir optisyenlik müessesesi vitrini.

Bölgenin özelliği göz önüne alınarak düzenlenen vitrin, iş güvenliği hakkında bilgi verici olarak düzenlenmiş. Ayrıca genel olarak göz sağlığı ve dikkat edilmesi gerekenler sunulmuş.
Optisyenlik mesleği özelinde ideal bir vitrinin taşıması gereken özellikleri gözden geçirelim:
  • Vitrinler 5193 Sayılı Optisyenlik Hakkındaki kanun ve yönetmeliği dikkate alınmalı (İndirim yazıları vb.)
  • Bölgeden geçen insanlara hitap etmeli, kişilere hem kazıklanırım korkusu hem de istediğim ürünler bulunmaz imajı vermemeli.
  • Birbirinden farklı ürünlerin yan yana dizildiği karmaşık bir görüntü olmamalı. Sade ve ilgi çekici olmasına özen gösterilmeli.
  • İlgiyi vitrinden çok ürün çekmeli.
  • Renkler sıcak ve iç açıcı olmalı.
  • Işık düzeni gözü rahatsız edecek düzeyde olmamalı, mümkün olduğu kadar ışık kaynağı ürün üzerinde odaklanmalı.
  • Trendi takip edilerek ürünler güncellenmeli.
  • Temiz ve düzenli olmalı.
  • Güneşin olumsuz etkilerine ve yansımanın görüşü engellemesini önlemek için tente kullanılmalı
“Vitrin tasarımı, mağazaların satış başarısında önemli bir yere sahip. Kapının önünden geçen müşterinin aklını çelen ilk şey vitrin oluyor çünkü. Bunu bilen markalar da artık vitrin tasarımına büyük önem veriyor, bu konuda uzman kişilerle çalışıyor. Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler ise bütçelerinin darlığı nedeniyle, vitrin düzenlemelerinde bu derece profesyonel yardım alamasa da rekabetçi ortamda kendilerini korumak için çabalamaktalar. Ne yazık ki yeterince anlaşılamayan şey, vitrinin ne kadar etkin bir satış aracı olduğu. Bu konuda küçük işletmelerin biraz daha eğilmesi şart.

Genellikle vitrin düzenlemelerinde hazır giyim sektörünün ön plana çıktığı daha önce de belirtilmişti. Bununla birlikte diğer sektörlerde faaliyet gösteren ve ürün satışında vitrin kullanabilen pek çok işletme mevcut. Buradaki belirleyici nokta ise; vitrinin ne olduğu ve nasıl kullanılırsa satışlarda önemli bir etki yaratılacağı. Örneğin ülkemizdeki eczanelere baktığınızda ilaçlar ve ilaç firmalarının reklam aracı olarak kullandığı çeşitli materyallerin sergilendiğini görmektesiniz. Tüketimi zorunlu olan bir ürün için vitrinin bu kadar ilgi çekici hazırlanmaya çalışılması, diğer işletmelerin önemli çıkarımlar yapabilmesini gerektirmektedir.”
 
Turgut ÇAKAR
Acıbadem Üniversitesi SHMYO Optisyenlik Programı Öğretim Görevlisi
 
Kaynaklar: https://celebikaptan.wordpress.com/2013/05/16/nasil-bir-vitrin/
http://www.pharmetic.org/bilgi-bankasi/musteri-vitrini-nasil-gormek-ister.pdf
 


 

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.