Opak Lens Yeni Dönem Satış Sistemi

"Yeni satış stratejimizi yaygın satıştan, odaklanmış satışa çevirmeye karar verdik."

Opak Lens Yeni Dönem Satış Sistemi
02 Ekim 2020 Cuma 15:55

Değerli Meslektaşlarım,

Bildiğiniz üzere, her yıl bir sonraki senenin fiyat çalışmasını en geç Kasım-Aralık aylarında hazırlayarak Silmo İstanbul Fuarı’nda optik mağazalara duyuruyorduk. Ardından son kullanıcılar için fiyatların da yer aldığı kataloğumuzu hazırlayıp yılbaşından sonra dağıtımını yapıyorduk.

Bu yıl ise Silmo İstanbul Fuarı yapılamayacağından dolayı yeni dönem satış yöntemlerimizde ciddi değişiklikler yapmak üzere çalışmalarımızı şimdiden tamamladık ve yeni satış sistemimizin altyapısını kurduk. Buna göre izleyeceğimiz takvim aşağıdaki gibidir:

  • Yeni Dönem Satış Sistemimiz
    1 Ekim 2020 yılında uygulamaya alınacak ve tüm 2021 yılı boyunca geçerli olacaktır. Bu konuyla ilgili temel bilgileri buradan aktaracağım. Detaylı bilgileri Opak Lens Müşteri Temsilcilerinizden alabilirsiniz.
  • 2021 Opak Lens Kataloğu
    bu yıl Aralık ayında yayınlanıp, dağıtımı sene sonundan önce tamamlanacaktır.

Yeni satış sistemimize ilişkin temel bilgilere geçmeden önce size bu yeni sistemi kurgulamamıza neden olan geçmiş deneyim ve birikimlerimizi aktarmak istiyorum.

YEREL BAĞIMSIZ OPTİKLERE HİZMET

Şirketimiz Opak Lens kuruluşundan bu yana, tam 16 yıldır, tüm hizmetlerini yerel bağımsız optisyenlik müesseselerinin güçlendirilmesi stratejisi üzerine kurgulamış, geliştirmiş ve sunmuştur. Bundan sonra da aynı düstur üzerinden hizmet vermeye devam edecektir.

  • Sayıları bugün 7400’ü aşmaya başlayan Türkiye’deki toplam optik mağazaların %96’sını yerel bağımsız optisyenlik müesseseleri oluşturmaktadır. Opak Lens sadece yerel bağımsız optikleri kapsayacak şekilde bu mağazaların %94’üne hizmet vermektedir.
  • Opak Lens kontak lensin Türkiye’de gelişmesi ve bağımsız optikler tarafından yaygın olarak satılması için birçok çalışma yapmıştır.
    • Toplu alım finansmanı yaratarak, Türkiye’de bulunan isim yapmış kontak lens firmalarıyla pazarlık etmiş ve aldığı özel fiyatlarla bağımsız optisyenlik müesseselerini yabancı zincir mağazalarla rekabet edebilir hale getirmiştir.
    • Kontak lensin bağımsız optikler tarafından anlaşılmasına, tanınmasına ve benimsenmesine destek vermek üzere birçok seminer ve tanıtım çalışması yapmıştır.
    • Yasal olmayan internette online kontak lens satışlarıyla büyük bir mücadeleye girerek, bu yasa dışı etkinliğin büyümesinin önüne geçmiştir.
    • Kardeş şirketi Cihan Medikal’in Elegance marka ürünlerinin internette satışını yapmayarak sadece bağımsız optikler tarafından satılmasını sağlamıştır.
    • Ardından sektörde optik cam konusuna adım atarak, hem stok cam hem de kişisel üretim camlarında ciddi bir atılım gerçekleştirmiş ve bu yolla Türkiye’de oluşmakta olan tekeli kırmayı başarmıştır.

SATIŞ SİSTEMİMİZDE DEĞİŞİKLİK

Hizmetlerimizi kurgularken ve sunarken yerel bağımsız optiklerin internette yasal olmayan kontak lens satışı yapan firmalara ve yabancı zincir mağazalara karşı güçlü olmalarını sağlamak daima temel amacımız olmuştur.

Aşama aşama bugün gelinen noktaya kadar Opak Lens, yaptığı işin tüm getirilerini ve kazançlarını yine şirketimizi büyütmek, gelişimini sağlamak ve verdiği hizmet kapsamını genişletmek üzere yatırıma dönüştürmüştür.

Ve Opak Lens’in hiçbir zaman taviz vermediği bir diğer düstur da Optik Mağazalar açmayarak müşterileriyle rakip olmamak konusundaki kararlılığıdır. Opak Lens olarak müşterimize rakip olmayacağımız konusunda verdiğimiz sözümüzün daima arkasında duruyoruz ve duracağız.

Ancak özellikle hizmet kapsamımızın genişlediği son yıllarda, ödeme alışkanlıkları düzgün olmayan bazı müşterilerimizin şirketimizin sağladığı olanakları istismar ettiğini de gözlemledik.

Bu istismar, büyük resme bakıldığında maalesef sadece şirketimizin kaynaklarına değil, aynı zamanda ödeme alışkanlığı düzgün olan müşterilerimize sağlayacağımız daha iyi koşullara da sekte vurmaktadır.

ODAKLANMIŞ SATIŞ SİSTEMİ

Bu nedenlere dayanarak 1 Ekim 2020’den başlayarak yeni satış stratejimizi yaygın satıştan, odaklanmış satışa çevirmeye karar verdik.

Yeni dönemde;

  • Bizden aldığı hizmetin kıymetini bilen,
  • Bu hizmeti almak için kendi koşullarını bizimle çalışmaya uyumlandıran,
  • Sektörün yerli kanatta gelişimini laflarıyla değil davranışlarıyla isteyen, destekleyen;
  • Verdiği sözleri tutan,
  • Karşılıklı iyi niyet ve karşılıklı kazan-kazan modelini benimseyen

müşterilerimize odaklanarak çalışacağız.

Şimdiye kadar tüm iş ilişkilerimizde “iyi günde ve kötü günde” tabirine uygun olarak hareket ettik. Özellikle pandemi sırasındaki davranış ve tutumumuzla bu konuda kendimizi ispat ettiğimizi düşünüyorum.

Burada yeri gelmişken altını çizmek istediğim bir konu daha var: Opak Lens şimdiye kadar ahlaksızlık ve kötü niyet dışındaki hiçbir durumda icra işlemlerine başvurmamıştır. Tam tersine gerçeğe dayalı maddi konularda daima müşterilerine destek vermiştir.

SEKTÖRÜ ELE GEÇİRMEYİ PLANLIYORLAR!

Değerli Meslektaşlarım,

Yukarıda anlattığım konular bu yeni sisteme geçişimizin temel nedenleri oluşturmaktadır. Bu noktada yerel bağımsız optisyenlik müessesesi olarak alımlarınızı nereden yaptığınızın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha vurgulamak isterim.

Hem optik camda, hem çerçevede, hem kontak lenste tedarikçi ya da toptancı konumunda olan global bir firmanın, aynı zamanda perakende de hizmet vermesi rekabet açısından ciddi bir sorun ve bize göre de etik değildir. Ve bu sorunun artık açık bir şekilde herkes tarafından görülüp bilindiğine eminim. Ancak maalesef sektörümüzde sadece kendi müessesesinin günlük kazancına önem verip geleceğe boş veren veya belki de gelecekte müessesesini yabancı sermayeye satmayı planlayan kişiler de bulunmaktadır. Bu tutum maalesef ki yerel kanatta güçlü olması gereken sektörümüzün bugününe ve geleceğine zarar vermektedir.

SONUN BAŞLANGICI OLDUĞU BİLİNMELİDİR!

Konu buraya gelmişken şu bilgiye de değinmeden geçemeyeceğim. Yabancı sermaye bugüne kadar satın alabileceği müesseseleri aldı, bir doyma noktasına ulaştı. Ancak bu yolla Türkiye’de istediği hızda yayılma gösteremeyince şu günlerde yeni bir taktik geliştirdiklerini görmeye başladık. Uygun gördükleri optiklere “franchising” vererek sektörü ele geçirmeyi planlıyorlar. Bu bazı optikler için güzel bir gelecek gibi algılansa da aslında sonun başlangıcı olduğu bilinmelidir.

Önerdikleri “franchising” sisteminde müessese sahibi; kurulu düzenini, hazır müşterilerini, yıllar boyunca yaptığı yatırımlarını daha iyi bir gelecek vaadine kapılıp ortaklığa açar. Kapitalist sistemin devasa bir küresel firmasıyla ortaklaşa iş yapmanın büyüsüne kapılıp tüm çalışmalarını onun kurallarına uygun şekilde yapmaya imza atar. Karşılığında sadece küresel firmanın ürünlerinin satışını yapmaya mahkum olur. O ürünleri almak için de ya yıllarca biriktirdiğini harcayarak, ya da borçlanarak yatırım yapar. O güne kadar patronu olduğu işin yönetimini başka bir firmayla paylaşmaya başlar.

Bu noktadan sonra da başarılı olursa o firma için çalışmaya, o firmaya kazanç üretmeye, onu zengin etmeye başlar.

Başarısız olursa o firmanın ürününü tanıtmış, onun markasının gelişimi için parasını yatırmış olur ve kayıplarını üstlenerek ya başa döner, ya eksiye düşer.

“Franchising” veren firma ise her iki durumda da artıdadır. Hiçbir şey kaybetmez, ismini ve cismini büyütür.

ALTERNATİF FRANCHISING SİSTEMİ GELİYOR

Bizim Opak Lens olarak 2021 yılında global şirket tarafından hazırlanan Franchising sistemlerine karşı alternatif olarak hazırladığımız bir projemiz var. Çok yakında bağımsız optikleri içine alacak ve yabancı zincir mağazalar ile hem rekabet edebilecek, hem de işlerini arttırabilecek bu projeyi hayata geçireceğiz.

Opak Lens olarak sizlerin mutlaka bizden ürün satın almanız için bunları anlatmıyorum.

Ancak mutlaka, perakende hayali olmayan ve bir şekilde şartlarında anlaşabileceğiniz tedarikçi firmalar vardır diye de düşünüyorum. Bu durumların farkında olarak bizimle veya bizim gibi yerel kanatta çalışan, üretim yapan firmalarla çalıştığınız takdirde sektörümüzde yabancı sermayenin tekelleşmesinin ya da sektörü domine etmesinin önüne geçerek hep birlikte, top yekün bir kalkınma gerçekleştirebiliriz.

Bölgelerinizde size hizmet vermekte olan Satış Temsilcilerimiz size yeni anlaşma modelimiz konusunda ayrıntılı olarak bilgi vermeye hazırdır.

Yeni sistemimizin hepimize hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum.

H. Erol Harbi

Yönetim Kurulu Başkanı

Opak Lens A.Ş.

Cihan Medikal A.Ş.

HC Kontak Lens Deposu Ltd. (Optik Gazete)


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
golkoy optik - 4 yıl önce
uygun fiyat ile rekabet daha olumlu e ne den ise internet satisi cogaldi onunu biraz olsun onunu almis oluruz ve musteri internette su fiyat deyince soyleyecek soz zor bulunuyor.