Okuma Eşeli Zorunlu mu? Yasak mı?

Bulundurması zorunlu olan araç gereç listesinde yer alıyor.

Okuma Eşeli Zorunlu mu? Yasak mı?
02 Şubat 2015 Pazartesi 12:14

Son günlerde bazı il ve ilçe sağlık müdürlüklerince yapılan denetimlerde okuma eşellerinin yasak olduğu veya snallen eşel bulundurulması zorunlu şeklinde oluşan bilgi karmaşasına açıklık getirmek üzere TOOMD yönetimi tarafından bir açıklama yapılmıştır, açıklamayı siz değerli okurlarımızla paylaşıyoruz.


"Sayın Üye Meslektaşlarımız,


Bilindiği üzere, fertlerin ve toplumun sağlığını korumak üzere; optisyen/gözlükçü unvanının kullanılmasına, optisyenlik mesleğinin icra edilmesine, optisyenlik müesseselerinin açılmasına, faaliyetlerine, sahip olmaları gereken şartlara, optisyenlik müesseselerimin denetimine, tanıtım ve reklamlarına, tutulacak defterlere dair usul ve esaslar, 5193 sayılı Optisyenlik Hakkında Kanun ve 18.01.2014 tarih ve 28886 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan Optisyenlik Müesseseleri Hakkında Yönetmelik ve 15 Mayıs 2014 tarih ve 29001 sayılı Tıbbi Cihaz Satış, Reklam ve Tanıtım Yönetmeliği ile düzenlenmiştir.


18 Ocak 2014 tarih ve 28886 sayılı Optisyenlik Müesseseleri Hakkında Yönetmeliğin 7 inci maddesi "g" bendinde müesseselerimizde bulundurması zorunlu olan araç gereç listesi yer almaktadır. Bu listede yer alan " Okuma Eşeli " hastalarımızın gözlükleri hazırlandıktan sonra kontrollerini sağlayan okuma metinlerinden ibarettir.


Son günlerde bazı il ve ilçe sağlık müdürlüklerince yapılan denetimlerde eşellerin yasak olduğu veya snallen eşel bulunması zorunlu şeklinde bilgi kirliliğine yer verilmektedir.


Snallen eşel ( Göz Hastalıkları Muayenesinde Kullanılan Harf tablosu ) olduğundan yine 5193 sayılı Optisyenlik Hakkında Kanun'un 6 ıncı maddesinde "her nevi göz ve görme muayene ve testleri yapmaları veya müesseselerinde bu is¸lere yarayan her türlü aletleri ve cihazları bulundurmaları yasaktır." Denilmektedir. Bu durumda "Snallen Eşel" müesseselerimizde bulundurulmamalıdır.

Okuma Eşeli ise yukarıda da açıkladığımız üzere müesseselerimizde bulunması zorunludur. Tedarikçi firmalar tarafından dağıtılan okuma eşelleri bu ihtiyacımızı karşılayabilir. Ayrıca üyesi olduğunuz dernekten de ayrıca " Okuma Eşeli " temin edebilirsiniz."


Bilgilerinize,


Türkiye Optik Ve Optometrik Meslekler Derneği Yönetim Kurulu




 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.