Okuldaki Başarının Yolu Göz Muayenesinden Geçiyor!

İlköğretim öğrencileri bu hafta eğitime başladı. Uzmanlar, doğumdan itibaren göz muayenesinin çok önemli olduğunu dile getiriyor. Geleceğin büyüklerinin, okul hayatında ve sosyal yaşamdaki başarısı iyi görmeden geçiyor. Erken tanı göz hastalıklarında da büyük önem taşıyor. Özellikle çocuklarda bu durum daha da önemli hale geliyor.

Okuldaki Başarının Yolu Göz Muayenesinden Geçiyor!
11 Eylül 2018 Salı 09:26

Çocukların Göz Sağlığında Ailelere Büyük Görev Düşüyor

Özellikle okul zamanı çocuklarda ihmal edilen göz sağlığı çocuğun başarısını olumsuz olarak etkiliyor. Çocukların kendilerindeki göz sorunlarını anlayabilmesi mümkün değil. Çocuk uzaktan göremediği zaman yaklaştıkça nesneleri görebildiğinde, bunun herkesin yaşadığı bir durum olduğunu düşünüyor. Bu konuda ailelerin bilinçli ve farkındalığının yüksek olması erken teşhiste ve tedavisinde önemli bir faktör. Bu nedenle ailelerin çocuklarını iyi gözlemlemesi ve göz muayenesini aksatmaması büyük önem taşıyor.

Öğretmeninin tahtaya yazdığını göremeyen ve ders kitaplarını iyi okuyamayan çocukların derslerinde ilerleyemeyeceğini işaret eden uzmanlar, anne babalara ve hatta öğretmenlere önemli tavsiyelerde bulunuyor.
Çocuklarda en çok görülen göz kırma kusurlarının başında miyopi, hipermetropi ve astigmatizma geliyor. Eğer varsa okul çağı öncesi bu sorunların saptanması, çocukluk çağında mümkün olduğu halde ileri yaşlarda tedavisi mümkün olmayan göz tembelliğine bağlı kayıpların yaşanmasına engel olacaktır. Gözlerdeki kaymalar da bazen ebeveynler tarafından net olarak anlaşılamayabilir. Tüm bu göz kusurlarını erkenden teşhis edebilmek için uzmanlar tarafından ailelere her eğitim yılı öncesinde çocuklarına göz muayenesi yaptırması tavsiye ediliyor.

Okuldaki Başarısızlığın Nedeni Göz Bozukluğu Olabilir

Göz sağlığı ve öğrenme performansı arasındaki bu ilişki herkesçe kabul edilmesine rağmen, pek az veli, çocuklarının okul başarısı beklenenin altında olduğunda bunun bir göz kusurundan kaynaklanabileceğini düşünmektedir. Okul çağındaki çocukların yaklaşık dörtte birinin görmeyi engelleyen bir kusuru olduğu düşünüldüğünde, bu dönemde yapılacak göz muayenelerinin ne kadar önemli olduğu anlaşılır.

Çocuğun uzaktaki nesneleri ayırt edememesi, göz bozukluğundaki en önemli bulgudur. Fakat bazen dikkat eksikliği, ilgisizlik görme bozuklarıyla karıştırılabilir. Okul öğretmenleri, çocuğun görmesini bazen aileden daha iyi değerlendirebilir. Çocukların gözlerini sık ovuşturması, bir yere dikkatli bakarken gözlerini kısması, normalden fazla ışık hassasiyeti ve aşırı sulanma da göz bozukluklarına işaret edebilen diğer bulgulardır.
 
İyi Gören İyi Öğrenir!

Göz bozukluğundan dolayı tahtayı iyi göremeyen çocuk, derslerden geri kaldığı için önce okul başarısı düşüyor. Göz bozukluğu teşhis edilip, tedavi edilmedikçe çocuğun psikolojisi de olumsuz etkileniyor. Çocuk bu süreçte ya daha içe dönüyor ya da agresifleşebiliyor.

Öğrenme ve göz sağlığı arasındaki ilişkinin hemen hemen herkes tarafından kabul edilmesine rağmen, ebeveynlerin dikkatinden kaçabileceğini hatırlatan uzmanlar, okul çağındaki çocukların yaklaşık dörtte birinin görmeyi bozan bir kusuru olduğu düşünüldüğünde, bu dönemlerde yapılacak göz muayenelerinin ne denli önemli olduğu anlaşılabileceğini belirtiyor.

Çocukların okul hayatındaki başarısı, ilköğretim yıllarından itibaren biraz da göz doktoru muayenesinden geçiyor.

-           Görmeyen Çocuk Öğrenemez
-           Görmek Öğrenmenin Anahtarıdır
-           İyi Gören iyi Öğrenir
-           Okuldaki Başarının Yolu Göz Muayenesinden Geçer
 
Optik Gazete olarak optisyenlik müesseselerine tavsiyemiz;  mağazanıza gelen hastalarınıza (müşterilerinize) ve dostlarınıza üstteki sloganlardan beğendiğiniz birini okulların başladığı bu günlerde mağazanızın vitrinine yapıştırıp, bu konuya dikkat çekmek ve bu konu hakkında farkındalığı yükseltmektir.

Optik Gazete olarak biz de tüm öğrencilere yeni eğitim ve öğretim yılında başarılar diliyoruz.


 

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.