Novartis “akıllı lens” teknolojisi için lisans sözleşmesi imzaladı

 

Novartis “akıllı lens” teknolojisi için lisans sözleşmesi imzaladı
25 Temmuz 2014 Cuma 13:51

Novartis'in göz sağlığı alanında çalışmakta olan şirketi Alcon, Google'ın "akıllı lens" teknolojisini göz sağlığında kullanmak üzere lisans sözleşmesi imzaladı.

 

Sözleşme Novartis için hastalıkların ve sağlık sorunlarının yönetilmesi amacıyla teknolojinin dönüştürülmesi yolunda önemli bir adım olma özelliği taşıyor. Bu yenilikçi teknoloji Alcon'a göz sağlığı tedavilerini dönüştürme imkanı sağlarken, kontakt ve intraoküler lensler alanındaki varlığını da pekiştirme potansiyeli sunuyor.

 

Novartis'in göz sağlığı alanındaki şirketiAlcon ile Google Inc. bünyesinde faaliyet gösteren Google[x] arasında sınırlı lisanslama sözleşmesi imzalandı. Google bünyesinde özel olarak küresel sorunlara çözüm üretmekle görevlendirilmiş bir grup olan Google[x] ekibi ile yapılan bu sözleşme Alcon'a Google'ın 'akıllı lens' teknolojisini tıp alanında geliştirme fırsatı sunarken, Alcon'un gelecek ürün portföyünü ve kontakt lens ve intraoküler lens alanındaki varlığını da pekiştirme potansiyeli taşıyor.

 

Google'ın elektronik bileşenlerin minyatürleştirilmesi konusundaki başarısı, Novartis'in ilaç ve tıbbi cihaz konularında sahip olduğu derin uzmanlığı tamamlayacak. Böylece, hastalıkların vücut içerisinde haritasının çıkartılmasına, hatta önlenmesine yönelik yeni yöntemlerin geliştirilmesi mümkün hale gelecek. Anlaşma, öncelikle diyabet hastalığının takibi ile görme bozukluklarının tedavisi konusunda yeni uygulamalarda kullanılacak.

 

Akıllı kontakt lens glukoz ölçümü yapacak

 

Novartis, akıllı lens teknolojisiyle öncelikle göz sağlığında iki alana odaklanmayı hedefliyor.

 

İlk uygulama alanı diyabet hastalarının hayatını kolaylaştırmaya yarayacak. Göz yaşı sıvısında ölçüm yapacak ve mobil bir cihaz ile kablosuz bağlantı kuracak şekilde tasarlanmış 'akıllı kontakt lens' yoluyla vücuttaki glukoz seviyesi sürekli ölçülerek diyabetlilerin hastalıklarını yönetmelerine yardımcı olunması hedefleniyor.

 

Presbiyop, yani yaşlılığa bağlı yakını görememe sorunu ise bu teknolojinin kullanılacağı diğer alan olacak. Gözlüksüz okuyamayan presbiyopili hastalar için geliştirilecek 'akıllı lens', refraktif katarakt tedavisi kapsamında adapte olabilen bir kontakt lens ya da intraoküler lens yoluyla gözün yakındaki nesnelere doğal ve otomatik odaklanmasının sağlanması hedefleniyor. Adapte olabilen görüş düzeltme yeteneği ile göze görme yeteneğinin geri kazandırılabilmesi mümkün olabilecek.

 

"Biyoloji ve teknolojiyi bir araya getiriyoruz"

 

Konuyla ilgili açıklama yapan Novartis Türkiye Ülke Başkanı Güldem Berkman; "Henüz karşılanmamış tıbbi ihtiyaçlara çözüm üretmek amacıyla Google'ın ileri teknolojisi ile Novartis'in biyoloji alanında sahip olduğu bilgi birikimini bir araya getirmek için sabırsızlanıyoruz. Sağlık alanında önemli gördüğümüz bu işbirliğinin biyoloji ve teknolojiyi daha önce hayal edilmedik şekilde bir araya getirmesini öngörüyoruz. Aynı zamanda bu işbirliği, geleneksel yaklaşımın ötesine geçerek 'giyilebilir teknolojilerin' sağlık ve hastalık yönetimine dair sunduğu avantajlardan da faydalanmamızı sağlayacak" şeklinde konuştu.

 

Anlaşma ile ilgili açıklama yapan Alcon Türkiye Genel Müdürü Stephan Eigenmann ise Sağlık alanında paradigma değişikliği yaratacağına inandığımız Google ile yaptığımız bu işbirliğinden büyük heyecan duyuyoruz. Alcon'un göz sağlığı ve kontakt lens alanındaki tecrübesini Google'ın yenilikçi "akıllı lens" teknolojisiyle birleştirerek dünya genelinde milyonlarca göz hastasının cevaplanmamış tıbbi ihtiyaçlarına müşterek çözümler üretebileceğimiz yeni bir ufkun önünü açmayı hedefliyoruz" dedi.

 

Kaynak : farmaskop.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.