Neden Kışın Güneş Gözlüğü Takmalısınız?

Kışın güneş gözlüğü takmak birçok yaygın göz hastalığına yakalanma riskinizi azaltabilir.

Neden Kışın Güneş Gözlüğü Takmalısınız?
25 Ocak 2024 Perşembe 10:55

Neden Kışın Güneş Gözlüğü Takmalısınız?

Güneş gözlükleri sadece yaz modası bir aksesuar değildir. Renkli camlar mevsim ne olursa olsun gözlerinizi güneşin zararlı ışınlarından korur. Aslında kışın güneş gözlüğü takmak birçok yaygın göz hastalığına yakalanma riskinizi azaltabilir.

Güneşe Maruz Kalmak Yıl Boyunca Gözlerinizi Etkiler

Dışarısı soğuk ve rüzgarlı olduğunda güneşin vereceği zarar muhtemelen endişe edeceğiniz son şeydir. UVA ışığı görülmese ve hissedilmese de cilde ve gözlere zarar verir. İki tür ultraviyole ışık ışınları, ultraviyole A (UVA) ve ultraviyole B (UVB), katarakttan kansere kadar değişen göz hastalıklarına veya rahatsızlıklara neden olabilir. UVA ve UVB ışınları yalnızca güneşli günlerde sorun teşkil etmez. Işınlar bulutlu günlerde cildinizi ve gözlerinizi de etkiler.

Gözlerinizi güneşin zararlı etkilerinden korumak, gözlerinizi korumanın ve görme değişikliklerini önlemenin basit bir yoludur. Özel renkli güneş gözlüğü camları UVA ve UVB ışınlarını bloke ederek gözlerinize girmesini engeller.

Güneşe Maruz Kalmanın Neden Olduğu 3 Göz Sorunu

Güneş gözlüğü takarak gözlerinizi korumazsanız aşağıdaki göz rahatsızlıklarından birine yakalanma olasılığınız daha yüksek olabilir:

  • Kuru göz. Gözyaşı tabakası sürekli olarak gözleri kaplar, onları nemli ve yağlı tutar. Güneşli bir yaz gününde veya bulutlu bir kış gününde güneşe ve rüzgara maruz kalmak, gözyaşlarının çok çabuk buharlaşmasına ve gözlerin ağrılı şekilde kurumasına neden olabilir.

  • Güneşte Yanmış Kornealar: Kar küredikten sonra veya günü kayak pistlerinde geçirdikten sonra hiç gözleriniz ağrıdı mı? İrisinizi ve gözbebeğinizi kaplayan şeffaf kornea dokusunun güneşte yanması sonucu ortaya çıkan bir durum olan fotokeratitiniz olabilir. Kar güneş ışığını yansıtır ve bu da fotokeratit gelişme riskinizi artırır. Dünya Sağlık Birliği'ne göre taze kar etrafında vakit geçirmek güneşe maruz kalma oranınızı iki katına çıkarır.
  • Büyümeler. Güneşe maruz kalma ayrıca gözlerinizin beyaz kısmı olan skleranızda inişli çıkışlı büyümelere neden olabilir. Pterjiyum adı verilen bu büyümeler, korneanızın üzerinde büyüyüp görüşünüzü etkilemedikçe genellikle endişe kaynağı değildir. Güneşle ilgili başka bir durum olan Pinguecula, gözlerinizin beyaz kısımlarında sarı oluşumlar göründüğünde ortaya çıkar.

Bu Ciddi Göz Hastalıklarından Kaçınmak mı İstiyor sunuz?

Şimdi Güneş Gözlüğü Takmaya Başlayın

UV ışığına maruz kalmak katarakt, yaşa bağlı makula dejenerasyonu ve kanserde bir faktör olabilir. Bu hastalıkların gelişmesi yıllar alır ve güneş dışında başka faktörlerden de etkilenebilir. Bu göz hastalıklarından birini her zaman önleyemeseniz de yılın her günü güneş gözlüğü takarak riskinizi azaltabilirsiniz.

Katarakt, gözünüzün içindeki şeffaf mercek bulanıklaştığında meydana gelir. Kataraktınız varsa görüşünüzü iyileştirmenin tek yolu merceğin çıkarılması ve yapay mercek implantasyonuyla değiştirilmesidir. Katarakt, bulanık veya bulanık görmeye neden olmasının yanı sıra renklerin soluk görünmesine, parlamanın kötüleşmesine ve gece sürüşünün zorlaşmasına neden olur.

Yaşa bağlı makula dejenerasyonu (AMD), retinanın orta kısmı olan makulada hücreler ölmeye başladığında ortaya çıkar. Retina ışığı yakalar, bu ışığı yorumlar ve beyne uyarılar gönderir, beyin de bunları işleyip görüntü olarak saklar. AMD, merkezi görüşünüzde bulanık görüşe veya kör noktaya neden olur.

Göz kapaklarınızdaki veya gözünüzdeki kanser de güneşe maruz kalma tehlikesi oluşturabilir. Amerikan Kanser Derneği, 2024 yılında gözü veya çevresini (göz çevresindeki yapılar) etkileyen yaklaşık 3.500 kanser vakasının teşhis edilmesini bekliyordu.

Gözlerinizi güneşin zararlı etkilerinden koruyun. Amerikan Optometri Derneği'nin tavsiyelerine uyun ve göz doktoruna düzenli ziyaretler planlamanın yanı sıra %100 UVA ve UVB'yi bloke eden güneş gözlüğü takın. Randevu almanız mı gerekiyor?


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.