Multifokal Gözlük Camları Nedir, Avantajları Nelerdir?

Kimler Progressif (Multifokal) Gözlük Takmalıdır?

Multifokal Gözlük Camları Nedir, Avantajları Nelerdir?
09 Ağustos 2023 Çarşamba 11:02

Progressif Gözlük Camları Nedir Ve Onları Neden Kullanmalısınız?

Yaşlandıkça, gözleriniz de yaşlanır. Yıllar boyunca çok fazla zorluk çektiler ve şimdi farklı mesafelerde net görme konusunda biraz yardıma ihtiyaçları olabilir.

Örneğin, yakın görüşünüzün eskisi gibi olmadığını fark etmiş olabilirsiniz. Kitap okumak için okuma gözlüklerine ihtiyacınız olabilir ve belirli görevler için normal reçeteli gözlüklerinizi takmanız gerekebilir. Bu durumda, sürekli gözlük değiştirmek ve hangisinin rahat olduğunu denemek zorunda kalabilirsiniz - işte tam burada progressif camlı gözlükler devreye girer.

Progressif Gözlük Camları Nedir?

Progressif camlar, gözlüklerinizde olabilecek herhangi bir diğer numaralı camlara benzer görünürler. Ancak, onların gizli bir yeteneği vardır: her biri birden fazla numaraya veya "güce" sahiptir.

Farklı mesafelerde net görmek için ayrı numaralaı gözlüklere ihtiyacınız varsa, progressif camlı gözlükler muhtemelen tek bir çerçeveyle hepsini karşılayabilir. Bu mercekler, yakın mesafe görüşü, orta mesafe görüşü ve uzak mesafe görüşü gerektiren görevleri tek bir çerçeve ile ve gözlüklerinizi çıkarmadan yapmanıza olanak tanır.

Progressif gözlüklerin birkaç farklı adı vardır. Onlara "çizgisiz" bifokal, trifokal veya multifokal veya hatta varifokal gözlükler de denir. Bazı insanlar onları "progressif eklenmiş mercekler" diye de bilir, ki bu çok sevimli bir kısaltma olan PAL olarak da söylenmektedir. (Progressive Addition Lenses)

PROGRESSİFLER SİZİ İLGİLENDİRİYOR MU?

Progressif gözlüklerin sizin için uygun olup olmadığını anlamak için göz doktorunuza randevu alıp konu hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Progressif Gözlük Camları Nasıl Çalışır?

Progressif camların yakın, orta ve uzak mesafe görüşü için bölgeleri vardır. Bu bölgelerin birbirine geçişlerinde güç değişimi çok keskin değil, kademeli olur.

Tipik olarak, merceğin üst kısmı uzak mesafe görüşüne yardımcı olur ve düz ileri baktığınızda devreye girer. Orta kısım, göz hizanızın hafif altına bakarak bilgisayar ekranınıza baktığınız gibi orta mesafe görüşü içindir. Son olarak, yakın görme bölgesi genellikle merceğin alt kısmında bulunur ve okuma ve dikiş dikme gibi işleri kolaylaştırır.

Progressif Gözlükler mi, Tek-Güçlü Gözlükler mi?

Peki, progressif mercekler ile normal mercekler arasındaki fark nedir? Dışarıdan aynı görünmelerine rağmen, progressif mercekler tek bir mercek içinde birden fazla reçete gücü sunar, oysa tek-güçlü gözlükler yalnızca tek bir reçete gücüne sahiptir.

Zaten tek-güçlü gözlük kullanıyorsanız ve aynı zamanda progressif gözlüklere de ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız endişelenmeyin - progressif mercekleriniz mevcut tek-güçlü reçetenizi de içerebilir, böylece her mesafedeki nesneler net ve açık bir şekilde görünür.

Progressifler mi, Bifokaller ve Trifokaller mi?

Progressifler, bifokal ve trifokal gibi çeşitli odaklı mercek türleridir. Ancak, bifokal ve trifokal gözlüklerde farklı bölgeler arasında görülebilen belirgin çizgiler vardır ve progressif merceklerdeki gibi güç değişimi arasında sorunsuz geçiş yoktur.

Bifokal bir merceğe baktığınızda, yakın görüş için ayrılmış belirgin bir alanı görebilirsiniz; genellikle merceğin alt kısmında yarı ay şeklinde bir alan olur.

Benzer şekilde, trifokal bir mercekte yakın, orta ve uzak mesafe görüşü için belirtilmiş üç farklı bölgeyi rahatlıkla fark edebilirsiniz.

Progressif merceklerde ise merceğin yüzeyinde dışarıdan görülebilecek şekilde belirgin olan hiçbir çizgi yoktur. Ayrıca, bifokal ve trifokal merceklere kıyasla çok daha geniş bir güç aralığı kapsarlar.

Bifokal kullanan bir kişi, ara mesafedeki (örneğin kollarınızın uzunluğu kadar) bir şeyi görmekte zorlanabilir, çünkü mercekte bir "orta" bölge yoktur - yalnızca uzak ve yakın görme bölgeleri vardır. Progressif merceklerle, görme ihtiyaçlarınıza uygun doğru gücü neredeyse her zaman bulabilirsiniz.

Kimler Progressif Gözlük Takmalıdır?

Progressifler, birden fazla görme sorununu ele alabilir, ancak genellikle presbiyopinin etkilerini düzeltmek için kullanılır.

Presbiyopi, gözün merceğinin kalınlaşması ve etrafındaki kasların zayıflaması nedeniyle yaşla ilişkili bir göz durumudur. Mercek kolayca hareket ettirilemez veya odaklanamaz hale geldiğinde, yakın görüşünüz kötüleşir ve nesneler yakınken bulanık görünür.

Presbiyopi belirtileri genellikle 40 yaş civarında başlar ve nüfusun yarısından fazlası bunları deneyimler. Bu yüzden progressif gözlükler giderek daha popüler hale geliyor!

Ancak progressif gözlükler takmak yaşınızın bir işareti değildir. Aynı zamanda göz kasları ve/veya odaklanma sorunları olan çocuklar için de faydalı olduğu kanıtlanmıştır.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.